Άρθρα

Η πατέντα, το παραγόμενο έργο μιας κατασκευής, οι δημοτικές αρχές και οι δημοσιογράφοι

Του Γιώργου Ινεπολόγλου

Καθηγητή

Για όσους δεν γνωρίζουν, αν οποιαδήποτε κατασκευή χρειαστεί την λεγόμενη πατέντα για να αναδείξει την αξία της αλλά και τον εμπνευστή της, αποκλειστικός υπεύθυνος για την κατοχύρωση στην Ελλάδα είναι ο ΟΒΙ . Έτσι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ερευνά τον πρωταρχικό σχεδιαστή της πατέντας και την αποδίδει στον πρώτον διδάξαντα που είναι και ο ιδιοκτήτης της. Όλοι οι επόμενοι μπορούν οικειοποιηθούν την πρωτοτυπία μόνο με την επίσημη παραχώρηση από τον ιδιοκτήτη και συνήθως γίνεται αντί «αδράς» αμοιβής. Η οποιαδήποτε οικειοποίηση και χρήση από τρίτους χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εμπνευστή αποτελεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται από τον νόμο.

Επίσης για την ανάδειξη ενός έργου και τον χαρακτηρισμό του σαν παραγόμενο (ωφέλιμο δηλαδή) ή δαπανώμενο (άχρηστο δηλαδή) είναι η φυσική. Έτσι μία κατασκευή παράγει έργο αν επιτελεί την λειτουργία για την οποία έχει κατασκευαστεί. Σε αντίθετη περίπτωση το έργο γίνεται εξ ορισμού άχρηστο.

Οι δημοτικές αρχές εκλέγονται για να σχεδιάσουν, να εξοικονομήσουν χρήματα και να υλοποιήσουν κατασκευές που θα παράγουν έργο.

Τέλος οι δημοσιογράφοι κρίνουν τις δημοτικές αρχές με γνώμονα το καλό της πόλης και όχι τις χρηματοδοτήσεις τους αν είναι φίλα προσκείμενες ή την δίωξή τους αν είναι στην αντιπολίτευση.

Με βάση τα παραπάνω που νομίζω ότι αποτελούν την κοινή λογική θα προσπαθήσω να εξηγήσω τις λανθασμένες επιλογές της πόλης μας.

  1. Κυκλικοί κόμβοι. Εμπνευστές και σχεδιαστές των συγκεκριμένων κυκλικών κόμβων είναι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Την «πατέντα» λοιπόν ο ΟΒΙ θα έπρεπε να την είχε δώσει σε προηγούμενες δημοτικές αρχές. Η οποιαδήποτε οικειοποίηση λοιπόν από την σημερινή, αποτελεί κλοπή και δυστυχώς ο νόμος δεν έκανε σωστά την δουλειά του.
  2. Περιφερειακός στον Βόλο. 5 χρόνι..α..χρηστης διοίκησης από την δημοτική αρχή το θέμα του περιφερειακού βρίσκεται σε στασιμότητα. Προφανώς ο περιφερειακός είναι επινόηση προηγούμενων δημοτικών αρχών αλλά η συνέχεια της διοίκησης σε κάθε πολιτεία απαιτεί και συνέχεια των διεκδικήσεων. Τώρα λόγια και μαγκιές των αρμοδίων καθόλου δεν πείθουν για τον αποκλεισμό του Βόλου. Όσες φορές το ζήτησαν ήταν αυτοί και ο κούκος. Μόνο για κανένα τσάμπα σουβλάκι και παρουσία της κάμερας μπορεί να συγκεντρωθούν οι κολλητοί τους.
  3. Καταστροφή της Καραμπατζάκη. Η εξοικονόμηση χρημάτων δεν αποτελεί προτεραιότητα για την σημερινή δημοτική αρχή. Όλοι προσπαθούν να βρουν πηγές χρηματοδότησης εμείς θα πρωτοτυπήσουμε και θα καυχιόμαστε. Βρήκαμε χρήματα από τις τσέπες των Βολιωτών και τα ξοδεύουμε. Η εξ ορισμού ήπια κυκλοφορία δεν επιτυγχάνεται με την διάνοιξη δρόμου αλλά με την εξυπηρέτηση των πεζών και του ποδηλάτου. Το μίσος ενάντια στην ηρεμία της περιοχής αποτελεί δαπανώμενο έργο που θα κληθεί η επόμενη δημοτική αρχή να περισώσει πληρώνοντας όχι μόνο το αρχικό κόστος της καταστροφής αλλά και της έντεχνης αύξησης της δαπάνης καταστροφής με την υποτιθέμενη αποχώρηση του πρώτου αναδόχου. Δικά μας παιδιά είναι, να μην τους δώσουμε και κάτι παραπάνω. Δυστυχώς κανένας δημοσιογράφος δεν ανέφερε την παρουσία του πρώτου αναδόχου στην καταστροφή όπως φαίνεται από την πρώτη ομάδα των φωτογραφιών.
  4. Καύση σκουπιδιών-SRF-ΜΑΤ Καίω, για την φυσικοχημεία δεν σημαίνει εξαφανίζω την ύλη και τις χωματερές. Σημαίνει μετατρέπω την ύλη σε διαφορετική μορφή και την αποθηκεύω σε διαφορετικό χώρο. Η ΑΓΕΤ δεν είναι το λυχνάρι του Αλαντίν για την ανατροπή του νόμου διατήρησης της μάζας (του Λαβουαζιέ). Το εργοστάσιο αποτελεί τον βιαστή της Βολιώτικης κοινωνίας και τον μετατροπέα της ύλης σε βλαβερές έως και καρκινογόνες για την εισπνοή ουσίες. Έτσι το έργο της υποτιθέμενης εξαφάνισης της ύλης μεταφέρει τις χωματερές στον αέρα που είναι και ποιο επικίνδυνες. Άρα άχρηστο έργο. Σωστά λένε οι αγωνιστές. Χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δίνεται. Βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μία κυβέρνηση ολόκληρη στηρίζει και υποστηρίζει τα «σκουπίδια». Οι σκουπιδοτενεκέδες αν δεν παράγουν έργο είναι για καύση και όχι τα σκουπίδια.
  5. Νερό των Σταγιατών. Αυτό το έργο και αν είναι δαπανώμενο. 100%. Η γελοία εγκατάλειψη της περιοχής από την δημοτική αρχή αποτελεί την πλέον επικίνδυνη και αναχρονιστική ενέργεια για την διατήρησης της ζωής στην ύπαιθρο. Αν κάποιοι άνθρωποι παραμένουν στην ύπαιθρο το κάνουν για το νερό, το δάσος, το καθαρό και φυσικό περιβάλλον. Επιτέλους, βρέθηκε μία δημοτική αρχή που σε όλα τα επίπεδα κάνει σωστά την δουλειά της. Αντιστέκεται στα συμφέροντα ενός χωριού 25 ατόμων (τα υπόλοιπα 25 είναι γερουσία και δεν τα υπολογίζουν) και θέλει να το εκμεταλλευτεί για τα δώρα που η φύση του έδωσε. Εξ άλλου μία μικρή πηγή είναι τι να την κάνει ο δήμος Βόλου. Θα χρειαστούν ποτάμια για να καθαριστεί η κόπρος του Αυγεία και τα αντίστοιχα βόδια του. Όλοι μιλάνε για το βουνό με τις τόσες ομορφιές που οι ειδήμονες θέλουν να τις αρπάξουν.  Φτάνει ποια… έλεος….
  6. Λαμπάκια Χριστουγέννων. Δεν θα μιλήσω για τα έξοδα που κάνει η δημοτική αρχή. Δεν μπορώ όμως να είμαι σίγουρος για την ανταπόδοση που μπορεί να έχει αυτός ο επιπλέον φωτισμός στον εμπορικό κόσμο της πόλης. Και λέω επιπλέον φωτισμός, γιατί με φειδώ και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές κάτι παρουσίαζαν. Αν κρίνω όμως από την κατάντια της Βολιώτικης αγοράς σε σχέση με την αγορά της Λάρισας που στερείται αυτής της επιπλέον πολυτέλειας, προτιμώ την αγορά της Λάρισας. Φαίνεται πάντα κάτι καλύτερο κάνουν οι γείτονες και ας μην έχουν τόσα λαμπάκια.
  7. Γέφυρα Καλατράβα. Την αποκαλώ έτσι λόγω του μεγέθους της στην άκρη του πουθενά. Το ύψος της μου φαίνεται πολύ μεγάλο σχετικά με το ύψος των παρόχθιων δρόμων. Αν πρόκειται να περάσει ο στόλος του Ξέρξη με τα ψιλά κατάρτια, τότε σωστά έχει μελετηθεί. Και η σύνδεση της ψιλής γέφυρας με τους παρόχθιους θα γίνει με τεράστιους κυκλικούς κόμβους σαν την γέφυρα στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Δείτε την δεύτερη ομάδα φωτογραφιών. Μου θυμίζει όμως την απάντηση του συμπαθέστατου Νασιάκου στην ερώτηση ακροατή στην ομιλία του στη Λάρισα. « μα κύριε Νασιάκο δεν θέλουμε λιμάνι στην πόλη μας αφού δεν έχουμε θάλασσα » και η ετοιμότητα του Νασιάκου αποστόμωσε τον ακροατή. « θα σας φέρουμε και θάλασσα ». κάπως έτσι στον Ξηριά θα ελλιμενίζουμε τα ιστιοφόρα μας. Γι αυτό και οι γέφυρες είναι ψηλές.
  8. Παπαρούνες και πανσέδες.
  9. Διάλυση της ΔΕΥΑΜΒ υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.
  10. Εσκεμμένη και άχρηστη αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης στην Καραμπατζάκη.
  11. Εγκατάλειψη δικτύου αποχέτευσης και όμβριων χορτάριασμα υπονόμων.
  12. Εγκατάλειψη διαλόγου και αλήτικη ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής.  

Θα μπορούσα πολλά ακόμη να αναπτύξω αλλά σταματάω εδώ. Στο σημείο αυτό ψάχνω να βρω έργα έμπνευσης της νέας Δημοτικής αρχής, για να πάρουν την πατέντα από τον ΟΒΙ, που χρηματοδοτήθηκαν από προγράμματα και κατασκευάστηκαν από την σημερινή δημοτική αρχή. Δυστυχώς μόνο ένα βρίσκω. Ποιο είναι αυτό ; Το πογκρόμ εναντίον των αντιφρονούντων στο αλάθητο του πάπα και το βρίσιμο με φράσεις του υποκόσμου καθώς πρέπει οικογενειαρχών και φιλήσυχων συμπολιτών μας (Τα σκέφτηκε η δημοτική αρχή-τα χρεώνει στο κράτος με την παρουσία των ΜΑΤ-τα υλοποιεί για την εξαφάνιση της οποιασδήποτε άποψης που αντιστέκεται).

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το