Τοπικά

Η παράταξη “Μαζί για τον Βόλο” για την επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης του λιμανιού

 

Με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου Βόλου, η οποία δημοσιεύθηκε σε τοπικά Μέσα και μέσω της οποίας ασκείται «Κριτική στους Βουλευτές και τονίζεται το πόσο Επιτακτικό είναι το αίτημα για επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης του λιμανιού», προκύπτει σύμφωνα με την παράταξη “Μαζί για τον Βόλο” “μια πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούμε μερικά πράγματα σχετικά με το λιμάνι του Βόλου, να δούμε τι μέλλον θα έπρεπε να έχει και ποιος ο ρόλος του καθενός στη δημόσια συζήτηση”.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

Όντως μόνο δυσάρεστη έκπληξη μπορεί να προκαλέσουν οι πανηγυρικού τύπου ανακοινώσεις τοπικών βουλευτών για την έναρξη των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Βόλου. Με την παρατήρηση όμως ότι δεν διευκρινίζονται στην ανακοίνωση του Δήμου Βόλου τα ονόματα των τοπικών βουλευτών που θριαμβολογούν. Υποθέτω, πως υπονοούνται – όχι όλοι – τοπικοί βουλευτές του Κυβερνόντος κόμματος, με τους οποίους η σημερινή δημοτική αρχή διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις.
Επίσης είναι σωστό απολύτως ότι, διά της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Βόλου, επιχειρείται «να εξυπηρετηθούν συμφέροντα ιδιωτών που προφανώς θα επενδύσουν στη λειτουργία και τις υποδομές που αφορούν αυστηρά τη λειτουργία του λιμανιού και όχι βέβαια στην αστική λειτουργία, με την παραχώρηση σ’ αυτούς κοινοχρήστων χώρων (πάρκα, τμήμα της παραλίας κλπ)».
Παρατηρούνται όμως κι εδώ τα εξής:
Δεν πρόκειται περί ιδιωτικοποίησης, καθόσον ήδη, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το λιμάνι του Βόλου το διαχειρίζεται ανώνυμη εταιρία και συγκεκριμένα η «ΟΛΒ ΑΕ», που λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας (έχοντας απλώς ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και πλέον το ΤΑΙΠΕΔ που είναι αρμόδιο ΄΄να τρέξει΄΄ τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού).
Στην περίπτωση του λιμανιού του Βόλου δεν μιλάμε, κατ’ ακριβολογία, για ιδιωτικοποίηση, αλλά για επιχειρούμενη πώληση τη μοναδικής μετοχής της ΟΛΒ Α.Ε. σε ιδιώτη επενδυτή (η ΟΛΒ ΑΕ κάνει μέχρι σήμερα απλά και μόνο διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που της έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από το Ελληνικό Δημόσιο).
Το κυριότερο όμως είναι ότι στην ανακοίνωση του Δήμου Βόλου απουσιάζει (πάλι) το όνομα του ιδιώτη επενδυτή, τα συμφέροντα του οποίου υποτίθεται ότι επιχειρούνται να ικανοποιηθούν. Διότι, χωρίς αναφορά δεν μπορεί να εκτιμηθεί η πρόθεση του επενδυτή, αφού θα μπορούσε να ήταν ίσως και σοβαρός, έστω αξιόπιστος και όχι τυχοδιώκτης (όπως υπονοείται….)
Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, δεν μπορεί να μείνουν ασχολίαστα τα ακόλουθα:
Η απόφαση για επανακαθορισμό των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Βόλου έχει ληφθεί εδώ και τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα η υπ’ αριθμ. 61414/2022 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ με αριθμό 289Δ΄/26-4-2022 και διορθώθηκε με το ΦΕΚ 411 Δ΄/20-6-2022.
Εάν είχε περιέλθει σε γνώση του Δήμου Βόλου η ανωτέρω απόφαση (όπως φυσικά θα έπρεπε), θα είχε διαπιστώσει τα ακόλουθα: α) ότι όλος ο παραλιακός πεζόδρομος της οδού Αργοναυτών παραμένει στην ΟΛΒ Α.Ε., β) από τη συνολική έκταση του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου ένα μεγάλο τμήμα παραμένει στην ΟΛΒ Α.Ε. και συγκεκριμένα το τμήμα που περιλαμβάνει τα τραπεζοκαθίσματα του υγειονομικού καταστήματος Green Park και η παιδική χαρά ,γ) όλα τα παραλιακά καταστήματα στην Αγριά παραπλέυρως της παραλιακής οδού παραμένουν στην ΟΛΒ ΑΕ και δ) όλη ο οδός Πυράσου στα Παλαιά μαζί με το πάρκο της βιολογικής λαϊκής παραμένει και αυτό στην ΟΛΒ Α.Ε. Από την ίδια επίσης την ανάγνωση της απόφασης του Συντονιστή προκύπτει ότι ανάλογη περίπτωση με παραλιακά καταστήματα και παραλιακό δρόμο έχει αντιμετωπισθεί τελείως διαφορετικά – προφανώς λόγω ενεργούς συμμετοχής του οικείου Δήμου – καθώς η παραλιακή ζώνη της Αμαλιάπολης του Ν. Μαγνησίας, έχει εξαιρεθεί πλήρως της διαχείρισης του ΟΛΒ και έχει περάσει στο Δήμο Αλμυρού.
Πράγματι, είναι ιδιαιτέρως πρωτότυπο, να διαχειρίζεται τη χερσαία ζώνη λιμένα και μάλιστα σε μη περίφρακτο παραλιακό δρόμο ή λιμένα ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής στο εγγύς μέλλον , ο οποίος θ’ αποκτήσει και όλα τα σχετικά δικαιώματα από την ΟΛΒ Α.Ε με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση. Ο Δήμος Βόλου θα στερείται σημαντικά έσοδα και τούτο, πρωτίστως, είναι σε βάρος των δημοτών.
Παρόλα αυτά, ο Δήμος Βόλου δεν είναι άμοιρος ευθυνών – το αντίθετο μάλιστα.
Η διαδικασία του επανακαθορισμού των ορίων της χερσαίας ζώνης λιμένα Βόλου είναι ήδη ολοκληρωμένη (με τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ και τη διόρθωσή της ) και αυτή έγινε ερήμην του Δήμου και με ευθύνη για την απουσία του.

Πιο συγκεκριμένα:
Οι σχετικές αποφάσεις της ΟΛΒ Α.Ε. (οι τελευταίες) ελήφθησαν τον Φεβρουάριο του 2022 (7-2-2022 και 24-2-2022). Τα τοπογραφικά διαγράμματα στα οποία αποτυπώνεται η χερσαία ζώνη λιμένος έχουν ημερομηνία σύνταξης τον Ιανουάριο του 2021. Το κυριότερο όμως είναι – και προκύπτει τούτο από το ίδιο το ΦΕΚ – έχουν θεώρηση για την ακρίβεια και έγκριση από την αναπληρώτρια διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου. Άρα, ο Δήμος Βόλου και οι υπηρεσίες του είχαν απόλυτη γνώση των σχετικών ορίων του προωθούμενου επανακαθορισμού των ορίων της Χερσαίας Ζώνη Λιμένα Βόλου και απλώς εφησύχαζαν.
Η αναφορά στην ανακοίνωση του Δήμου Βόλου περί χρόνιου αιτήματος ΄΄επαναχάραξης΄΄, προφανώς σε κάτι άλλο αναφέρεται. Διότι η επαναχάραξη έχει ήδη γίνει συντελεστεί από τον Απρίλιο του 2022 και δεν νοείται υποβολή αιτήματος μεταγενέστερου, που να έχει μάλιστα χρόνιο χαρακτήρα…..
Προφανέστατα, όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά τα οποίο οι σχετικές διαδικασίες κινούνταν και εξελίσσονταν, οι δημοτικές αρχές περί άλλων ετύρβαζαν!!! Όταν καθεύδεις στα σημαντικά θέματα και ασχολείσαι με άλλα πχ play out super league συνήθως έτσι εξελίσσεται η κατάσταση!!! Χωρίς συμμετοχή στις σχετικές διοικητικές διαδικασίες τίποτα δεν θα μπορούσε να επιλυθεί. Με φωνές, απειλές, τσαμπουκάδες κλπ δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα… ούτε καν γίνεται αντιληπτό, παρά μόνο εκ των υστέρων.
Και το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής : Μπορεί λοιπόν ο Δήμος Βόλου να ανατρέψει αυτή τη ζοφερή για τα συμφέροντα των δημοτών του κατάσταση; Αυτή η δημοτική αρχή πιστεύω πως όχι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το