Τοπικά

Οι παράνομες πινακίδες ρυπαίνουν την πόλη του Βόλου “Θ”

Περίπου 1000 πινακίδες στα διοικητικά όρια του ενιαίου Δήμου Βόλου έχουν χαρτογραφηθεί ως ρύποι από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, αλλά έχει σταματήσει το πρόγραμμα απομάκρυνσής τους. Φαρμακεία, φροντιστήρια, καφέ, μπαρ, ξενοδοχεία και ανταλλακτήρια χρυσού θεωρούνται πρωταθλητές στην αισθητική ρύπανση της πόλης.
Πολλές από τις πινακίδες που πρέπει να απομακρυνθούν, βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής από τη Λεωφόρο Αθηνών μέχρι και το Σωρό, ενώ αρκετές βρίσκονται επίσης κατά μήκος της διαδρομής από το Βόλο μέχρι και τα Λεχώνια, τα Πλατανίδια και το Μαλάκι. Είναι διαφημιστικές πινακίδες, τοποθετημένες επάνω σε στύλους της ΔΕΗ, σε φωτεινούς σηματοδότες, πάνω σε φράκτες κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου Βόλου – Μηλεών και Βόλου – Νέας Αγχιάλου και των οποίων η ύπαρξη ελλοχεύει κινδύνους για την οδική ασφάλεια.
Παρατηρείται το φαινόμενο, οι πινακίδες και οι επιγραφές να γιγαντώνονται σε διαστάσεις, να πολλαπλασιάζονται αριθμητικά, να στηρίζονται σε αυτοσχεδιασμό και στην αυθαίρετη βούληση του κάθε χρήστη, με συνέπεια να προκαλείται σημαντική αισθητική και οπτική ρύπανση, το εμπορικό μήνυμα να χάνεται στο πλήθος των διαφημίσεων και το κυριότερο να δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις στους οδηγούς των διερχομένων οχημάτων. Η πολύ συχνά απαντώμενη υπερμεγέθης κλίμακά τους δεν προκύπτει από μιαν ιδιαίτερη ανάγκη σχέσης με το αστικό περιβάλλον, ούτε από την ένταξη των διαφημιστικών πάνω στις συγκεκριμένες χωρικές διαμορφώσεις. Ο λόγος που επιβάλλει το τεράστιο μέγεθος, είναι η ανάγκη μεγαλύτερης έντασης και εμβέλειας του μηνύματος, ώστε αυτό να επικρατήσει στον αγώνα με τους ανταγωνιστές. Οι διαφημίσεις δεν εντάσσονται στην πόλη, αλλά μόνο την χρησιμοποιούν.
Ακόμη δυσμενέστερο παρουσιάζεται το φαινόμενο της αλλοίωσης των παραδοσιακών οικισμών, από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση των πινακίδων και των επιγραφών σε δρόμους και σε κτίρια. Από την πλευρά του Δήμου δεν προωθείται συνδυασμένη προσπάθεια εξωραϊσμού του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος και προστασίας του δημόσιου χώρου, ενώ φορείς και σύλλογοι δεν έχουν ανταποκριθεί σε επιστολές, που τους εστάλησαν από την Πολεοδομία το Φεβρουάριο του 2014.
Από το 2014 έχει σταλεί σχετική επιστολή προς τα Επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς συλλόγους της πόλης, με το αίτημα να ενημερώσουν τα μέλη τους. Η προθεσμία που έχει δοθεί, έληξε και καμία ενέργεια δεν έχει εκδηλωθεί, τόσο από τους ίδιους, όσο και από την πλευρά του Δήμου, που έπρεπε να προχωρήσει στην επιχείρηση αποξήλωσης. Η προσπάθεια δεν επικεντρώθηκε ούτε σε ακραίες περιπτώσεις, οι οποίες είχαν εντοπιστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής της κατάστασης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαδρομή Βόλος-Μαλάκι, όπου έχουν εντοπιστεί 260 πινακίδες σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ υπολογίζεται ότι στο σύνολο του ενιαίου Δήμου οι παράνομες διαφημιστικές ταμπέλες ξεπερνούν τις 800. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι έντονα φωτεινές πινακίδες των φαρμακείων (με led), οι οποίες κρίνονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών.
Οι εντός κοινόχρηστων χώρων παράνομες πινακίδες θα πρέπει, σύμφωνα με το Νόμο, να απομακρύνονται ως ρύποι, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού Καθαριότητας, ενώ για τις εντός ιδιόκτητων χώρων και για τις διαφημιστικές πινακίδες επί κτιρίων πρέπει να εφαρμόζεται ό,τι προβλέπεται από την πολεοδομική νομοθεσία.

Πού απαγορεύεται
Στο Βόλο έχει καταστρατηγηθεί κάθε νομοθεσία που διέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων. Ο Νόμος απαγορεύει να τοποθετηθεί πινακίδα σε μνημεία, στον περιβάλλοντα χώρο τους ή και στις ζώνες προστασίας τους και σε παραδοσιακά κτίρια.
Επίσης απαγορεύει την τοποθέτηση πινακίδων σε κτίρια, σε επιφάνειες τεχνικών έργων φορέων του δημόσιου τομέα, όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, στο κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και σε στύλους και υποσταθμούς εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Ακόμη απαγορεύονται σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας.
Επίσης απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων και από τις δύο πλευρές του άξονα των τμημάτων εθνικών /επαρχιακών οδών και αυτοκινητοδρόμων, που διέρχονται εκτός κατοικημένης περιοχής, όταν η διαφήμιση είναι ορατή από τους χρήστες. Σε απόσταση μικρότερη των 40 μέτρων και από τις δύο πλευρές του άξονα των τμημάτων εθνικών και επαρχιακών οδών ή αυτοκινητοδρόμων που διέρχονται μέσα από κατοικημένη περιοχή, αν το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στα τμήματα αυτά είναι ανώτερο των 70Km, η ανάρτηση πανό, αεροπανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους, καθώς και επί της ρυμοτομικής γραμμής, όταν υπάρχει πρασιά.
Απαγορεύεται η τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενδεικτικών πινακίδων που προσδιορίζουν τη θέση ή τη διεύθυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων (εξαιρέσεις καταστήματα που πωλούν είδη ή παρέχουν υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, ιδίως φαρμακεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, που έχουν σχετική άδεια από ΟΤΑ).
Οι διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές, όπου επιτρέπεται, τοποθετούνται παράλληλα προς τον άξονα της οδού (εξαίρεση οι πινακίδες τιμών των πρατηρίων υγρών καυσίμων και επιγραφές φαρμακείων, κλινικών και νοσοκομείων).
Δεν επιτρέπεται σε φωτεινά διαφημιστικά πλαίσια να γίνεται χρήση μέσων δημιουργίας οπτικών εντυπωσιασμών, όπως τρεμολαμπυρίσματα, χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές κ.λπ. Η υπαίθρια διαφήμιση γίνεται υποχρεωτικά σε μόνιμα και σταθερά ή προσωρινά και κινητά πλαίσια, που κατασκευάζονται με βάση τις προδιαγραφές που ορίζονται στην ΚΥΑ 52138/2003.
Σε κάθε υπαίθρια διαφήμιση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, πρέπει να αναγράφεται, σε εμφανές σημείο, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του διαφημιστή ή του διαφημιζομένου και ο αριθμός της άδειας που χορηγήθηκε από τον ΟΤΑ. Η πολύπλοκη νομοθεσία κωδικοποιήθηκε από το Δήμο Βόλου και εστάλη σε όλους τους φορείς, για να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το