Τοπικά

Η παραλία του Βόλου έχασε την ατραξιόν της “Θ”

amaksavolos

Για να ανέβουν πάνω της και να κάνουν μια βόλτα απολαμβάνοντας τη θέα της θάλασσας και του Πηλίου έχουν έρθει κατά καιρούς και από περιοχές εκτός Μαγνησίας. Ωστόσο φέτος η άμαξα δεν κοσμεί την παραλία της πόλης. Αιτία μια νομοθετική διάταξη που χαρακτηρίζει την παραλία ως πεζόδρομο και δεν επιτρέπει την κυκλοφορία των αμαξών.

Οι δύο αμαξηλάτες που μέχρι και πέρυσι δραστηριοποιούνταν στην παραλία εξυπηρετώντας το κοινό και αποτελώντας πάντοτε μια ξεχωριστή παρουσία με το περιποιημένο ντύσιμό τους, τα μπανιαρισμένα καθημερινά άλογα και τις καθαρές άμαξες, προς το παρόν δεν μπορούν να κινηθούν στην παραλία.

Έτσι η παραλία έχει χάσει την ατραξιόν της, ένα σήμα κατατεθέν, που γοητεύει τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Άλλωστε το κόστος για μια βόλτα με την άμαξα στην παραλία είναι από δωρεάν μέχρι και ελάχιστο.

Ήδη οι αμαξηλάτες ζητούν από τον ΟΛΒ να προχωρήσει σε παρέμβαση, ώστε να διορθωθεί η διάταξη και να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά το χώρο της παραλίας για τις βόλτες των πολιτών και τουριστών με τις άμαξές τους.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν μέχρι στιγμής κανένα ατύχημα δεν συνέβη, ενώ διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες άδειες για να οδηγούν άμαξα.

Το πλήγμα από τη νομοθετική διάταξη είναι αφενός δικό τους και οικονομικό αφετέρου και της πόλης, αφού πολλοί τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια και άλλοι χρησιμοποιούσαν την άμαξα για μια βόλτα που πάντοτε θα τη θυμούνται.

Οι αμαξηλάτες έβγαιναν τα προηγούμενα χρόνια στην παραλία την Άνοιξη, αλλά φέτος λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών επιχείρησαν να κάνουν τις πρώτες βόλτες μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αλλά τους απαγορεύτηκε.

Ο αμαξηλάτης κ. Στέλιος Τσαλαβρέτας από το 2002 έχει την άμαξά του στην παραλία κάνοντας βόλτα στους επισκέπτες και όχι μόνο.

«Στο εξωτερικό το άλογο κυκλοφορεί με τους πεζούς και δεν καταλαβαίνουμε την απόφαση της πολιτείας που μας απαγορεύσει να κινηθούμε στην παραλία, διαφορετικά κινδυνεύουμε με πρόστιμο. Για να κυκλοφορήσουμε, πρέπει να πάρουμε άδεια από τον ΟΛΒ και γι’ αυτό ζητάμε να τροποποιηθεί αυτή η νέα διάταξη» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «Προσωπικά ταΐζω όλο το χειμώνα τρία άλογα και τώρα που είναι να δουλέψω, δεν μπορώ. Πέραν αυτού στερούμε την άμαξα από το κάθε παιδί, τον τουρίστα, το συμπολίτη που θέλει να κάνει μια βόλτα. Γιατί η άμαξα είναι και πόλος έλξης επισκεπτών, ενώ οι τοπικοί άρχοντες θα έπρεπε να απλοποιήσουν αυτό το νόμο και να προστατεύσουν τον τουρισμό. Το άλογό μου δεκατρία χρόνια που κινούμαι στην παραλία, δεν έχει ακουμπήσει κανέναν. Μάλιστα τα άλογα είναι πολύ εκπαιδευμένα, ασχολούμαστε μαζί τους πολλές ώρες την ημέρα και ερχόμαστε σε τέτοια επαφή μαζί τους, ώστε να μας ακούν ανά πάσα στιγμή».

Η φυσιογνωμία του με την άμαξα κυκλοφορεί μέσα από φωτογραφίες διεθνώς, ενώ πρόσφατα ενημερώθηκε πως η εικόνα του υπάρχει σε καρτ ποστάλ στη Νέα Υόρκη.

«Από άλλες πόλεις της χώρας, αλλά και το εξωτερικό, έρχονται για να κυκλοφορήσουν με την άμαξα» υπογράμμισε ο κ. Τσαλαβρέτας και πρόσθεσε πως «γι’ αυτό θέλουμε να υπάρξει τροποποίηση όσο το δυνατόν συντομότερα».

«Επισκέπτες το 80% των επιβατών μας»

Από την πλευρά του ο έτερος αμαξηλάτης κ. Δημήτρης Τσούκας δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη παραλία εδώ και τρία χρόνια έχοντας φέρει μια βασιλική άμαξα από την Ιταλία που πληροί όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις για φρένα, φώτα και άλλα.

«Έχω τέσσερα άλογα, διαθέτουμε τις απαιτούμενες άδειες και γνωρίζουμε πολύ καλά τις ευθύνες μας. Δεν είμαστε τυχαίοι, δεν έχουμε προκαλέσει κανένα ατύχημα μέχρι τώρα, ενώ έρχονται τα καράβια και ανεβάζουμε τους τουρίστες πάνω στην άμαξα. Το 80% των επιβατών μας είναι Έλληνες και ξένοι τουρίστες, ενώ άλλοι επισκέπτες από τη Θεσσαλία και τη Λάρισα έρχονται στο Βόλο για την παραλία και την άμαξα».

Συμπλήρωσε δε πως «θα έπρεπε να υπάρχει και μια διέλευση πάνω στην παραλία από τον ΟΛΒ για να ενισχυθεί ο τουρισμός της πόλης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το