Τοπικά

Η πάλη ενάντια στην καύση σκουπιδιών από ΑΓΕΤ – Lafarge, να συνεχιστεί πιο μαζική, πιο οργανωμένη

To ΚΚΕ(μ-λ) σε ανακοινωσή του τονίζει:
Οι αστικές κυβερνήσεις, χθες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ , παραδίνουν ο ένας στον άλλο την σκυτάλη της αδειοδότησης της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ – Lafarge για την καύση σκουπιδιών και βιομηχανικών αποβλήτων ως «εναλλακτικά καύσιμα». Με συνέπεια την επιβάρυνση του αέρα που αναπνέουμε και την μόλυνση των εδαφών και ως αποτέλεσμα αυτών την αύξηση της επικινδυνότητας για την υγεία και την ζωή του λαού. Μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και ο Δήμος Βόλου πρωταγωνιστούν στην προώθηση της καύσης σκουπιδιών. Επί πλέον έχουν αποφασίσει και δημιουργία εργοστασίου στον Βόλο για την παραγωγή «εναλλακτικού καυσίμου» έτσι ώστε η ΑΓΕΤ – Lafarge να μην μεταφέρει την πρώτη ύλη αλλά να την βρίσκει έτοιμη και πάμφηνη στην «πόρτα της».
Όλοι οι τοπικοί παράγοντες ( βουλευτές , δήμαρχοι , δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι ) που υποκρίνονταν τους δήθεν αντίθετους και έκαναν «πασαρέλα» στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση με χιλιάδες λαού στο κέντρο του Βόλου τον Μάη του 2018 σήμερα είτε ευχαριστούν την ΑΓΕΤ για την «κοινωνική της προσφορά» είτε παριστάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα. Σε κάθε περίπτωση ο λαός του Βόλου τους έχει απέναντί του καθώς η προτεραιότητά τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού.
Όλοι μαζί επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο με δήθεν «επιστημονικά» επιχειρήματα και «μετρήσεις» της ρύπανσης του περιβάλλοντος της πόλης που δείχνουν ότι είναι «όλα καλά». Και ας ανακοινώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου ότι η επιβάρυνση της υγείας των πολιτών – στην προ covid περίοδο – είναι πολλαπλάσια τόσο σε καρκίνους όσο και σε καρδιακά- αναπνευστικά προβλήματα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Η πιο σοβαρή και αρνητική εξέλιξη είναι η στάση στήριξης και σύμπλευσης με την ΑΓΕΤ τόσο του Εργατικού Κέντρου Βόλου όσο και της διοίκησης του σωματείου στο εργοστάσιο που συνεχίζουν να ζητούν «χειροπιαστές αποδείξεις» για την καταστροφή που προκαλείται και ότι δήθεν με τον τρόπο αυτό προστατεύουν τις θέσεις εργασίας. Θα το πούμε για ακόμα μία φορά απέναντι στον εκβιασμό του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου «μόλυνση ή ανεργία» η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από το Δικαίωμα στην Δουλειά, Δικαίωμα στην Ζωή. Εξάλλου οι συνεχείς μειώσεις μόνιμου προσωπικού που έχει κάνει η ΑΓΕΤ και η αντικατάστασή τους με «εργολαβικούς» καθώς και οι μειώσεις μισθών στα πρώτα χρόνια των μνημονίων συντρίβουν τα «επιχειρήματα» των κυβερνητικών – εργοδοτικών εργατοπατέρων.
Το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες λαού και νεολαίας έχει ένα θύμα τον συναγωνιστή Βασίλη Μάγγο που υπέφερε από τις γκλοπιές και τα βασανιστήρια ΜΑΤ και αστυνομικών στο όργιο τρομοκρατίας το τριήμερο 13-14-15 Ιούνη του 2020 για να καταλήξει στον θάνατο στις 13 Ιούλη. Η βάρβαρη επίθεση που εξαπολύθηκε από τα ΜΑΤ ενάντια σε όσους διαδήλωναν προς την ΑΓΕΤ αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι δυνάμεις καταστολής που ελέγχει δεν διστάζουν να περιφρουρούν με ωμή βία τα συμφέροντα και τα κέρδη των καπιταλιστών.
Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών να πάρει νέα ορμή και να ξεφύγει τόσο από τις παγίδες των «εναλλακτικών προτάσεων» αλλά και από πρακτικές παραγοντισμού και αριβισμού. ΝΑ αποτελέσει υπόθεση του ίδιου του λαού της πόλης μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους, τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες. Ο στόχος ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ και να ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ παραγωγής «εναλλακτικών καυσίμων» αποτελεί σήμερα την βάση πάνω στην οποία μπορούν να συγκροτηθούν μαζικοί αγώνες με επιμονή και συνέχεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το