Τοπικά

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Ένα μικρό λεύκωμα εκδόθηκε από το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο οποίο φιλοξενούνται κείμενα εφτά ξεχωριστών, για την περιοχή, γυναικείων προσωπικοτήτων, μετά από πρόσκληση των μαθητών του σχολείου. Οι απόψεις και θέσεις για τον ρόλο της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο έδωσαν τη δυνατότητα για μια συζήτηση με τους/τις μαθητές/τριες και πέρα από τον προβληματισμό, προέκυψαν και εργασίες που συνοδεύουν τις πρωταγωνίστριες του μικρού λευκώματος.

Ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου κ. Πασχάλης Δήμου σημείωσε πως «στο σχολείο μας βασική επιδίωξη όλων μας είναι η διάνοιξη δρόμων επαφής και γνωριμίας των μαθητών με καταστάσεις κι ανθρώπους που διακρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών, κοινωνικοοικονομικών, πολιτιστικών χώρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «για όλους εμάς ο όρος Παιδεία είναι ένα σύστημα αγωγής, που έχει σαν σκοπό να διαμορφώσει προσωπικότητες αυθύπαρκτες, ανεξάρτητες και ολοκληρωμένες, ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συλλογικής ζωής. Δηλαδή η Παιδεία είναι ανθρωποπλαστικό ιδεώδες, που απέχει από κάθε χρησιμοθηρία και ωφελιμισμό».
Σύμφωνα με τον σημαντικό Έλληνα παιδαγωγό, φιλόσοφο, θεολόγο και δοκιμιογράφο-κειμενογράφο του 20ού αιώνα Ε. Παπανούτσος, η Παιδεία είναι το κληροδοτούμενο από γενεά σε γενεά κεφάλαιο των πνευματικών αγαθών, που σχηματίζεται μέσα στην ιστορία και από την ιστορία, με τον ατομικό και συλλογικό μόχθο του ανθρώπου. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Πασχάλης Δήμου, είναι και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί η πνευματική και ηθική αγωγή των νέων. Αλλά και η διαδικασία μεταλαμπάδευσης των πνευματικών κατακτήσεων από τη μια γενεά στην άλλη.

«Η πόλη μας, έχει την τύχη να διακρίνεται για την πρωτοπορία, αλλά και τις σημαντικές της προσωπικότητες ανά τον κόσμο. Σε αυτή τη συνθήκη και ενστερνιζόμενοι τον σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα, αλλά και την εξέλιξη της κοινωνίας που παίζει η γυναίκα, τιμήσαμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» ανέφερε ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, ο οποίος συμπλήρωσε: «Οι μαθητές/τριές μας είχαν την ευκαιρία μέσα από σχέδια εργασίας να γνωρίσουν την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 που αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων».

«Γι’ αυτή την ιδιαίτερη ημέρα κλήθηκαν από τους/τις μαθητές/τριές μας εφτά ξεχωριστές, για την περιοχή μας, γυναικείες προσωπικότητες και ήταν τιμή μας η άμεση ανταπόκρισή τους καθώς δέχτηκαν να μοιραστούν την εμπειρία τους ως γυναίκες, τα εμπόδια που τυχόν συνάντησαν, αλλά και την καθιέρωσή τους στους χώρους τους, η καθεμία» επισήμανε.
Να σημειωθεί πως κείμενά τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προς τους μαθητές/τριές έστειλαν η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή, η βουλευτής Μαγνησίας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, η καθηγήτρια και πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας Τασούλα Τσιλιμένη, η πλοίαρχος Λ.Σ. Βασιλική Κωνσταντά, κεντρική λιμενάρχης Βόλου, η Μαίρη Γαβαλά Τσακνάκη, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, και η Άννα Πετσιάβα Παπανικολάου, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.
«Οι απόψεις και θέσεις για τον ρόλο της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο μάς έδωσαν τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τους/τις μαθητές/τριές μας και πέρα από τον προβληματισμό προέκυψαν και εργασίες που συνοδεύουν τις πρωταγωνίστριες του μικρού λευκώματος, το οποίο επιμεληθήκαμε» κατέληξε ο κ. Πασχάλης Δήμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το