Οικονομία

Η ώρα της λυπητερής: Τι κρύβουν τα διπλά “ραβασάκια” του ΕΦΚΑ

H ελπίδα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τον ΕΦΚΑ θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών –κάτι που άλλωστε αρχίζει να …ψιθυρίζει και η κυβέρνηση- μπορεί να περιμένει. Τα επόμενα 24ωρα, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για τον συμψηφισμό των εισφορών που καταβλήθηκαν το 2017 –και οι οποίες υπολογίστηκαν με βάση τα κέρδη του 2015- με αυτά που αναλογούν κανονικά και οι οποίες έχουν υπολογιστεί εκ νέου βάσει των κερδών του 2016. Έτσι, όσοι το 2016 εμφάνισαν αύξηση κερδών θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκες αναδρομικές επιβαρύνσεις τις οποίες θα πρέπει να αποπληρώσουν σε πέντε δόσεις. Από την άλλη όσοι είχαν μείωση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015 θα δικαιούνται επιστροφής εισφορών και θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο να πάρουν πίσω τα χρήματα ή να τα συμψηφίσουν με μελλοντικές υποχρεώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Θα είναι ένα ακόμη «κτύπημα» του νόμου Κατρούγκαλου σε δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι…. τολμούν να εμφανίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις. Αυτή η αναδρομική επιβάρυνση είναι αποτέλεσμα του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών η οποία μπήκε στο μικροσκόπιο του ΣτΕ όχι μόνο λόγω των υπέρογκων επιβαρύνσεων που προκαλεί αλλά και εξαιτίας του χαοτικού τρόπου υπολογισμού.

Όπως θα συνειδητοποιήσουν και τις επόμενες ημέρες, οι ασφαλισμένοι ενώ πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές του 2018 με βάση τα κέρδη που είχαν το 2016 δηλαδή πριν από δύο χρόνια, θα κληθούν να δώσουν και αναδρομικά για το 2017 και πάλι με βάση τα κέρδη του 2016. Η τεράστια χρονική απόσταση ανάμεσα στην είσπραξη του εισοδήματος και την καταβολή των εισφορών συνιστά από μόνο του ένα πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου καθώς χιλιάδες επαγγελματίες έρχονται στη δυσάρεστη θέση να πληρώνουν εισφορές για εισοδήματα που δεν υπάρχουν πλέον.

Στο δεύτερο πρόβλημα που θα αναδειχθεί ξανά μόλις ανακοινωθεί και επίσημα η απόφαση του ΣτΕ είναι αυτός καθ’ αυτός ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ο οποίος σε συνδυασμό με τον φόρο οδηγεί σε δήμευση. Σε ασφαλισμένο με κέρδη 20.000 ευρώ ο οποίος ασφαλίζεται μόνο για τις υποχρεωτικές καλύψεις (δηλαδή κύρια σύνταξη και εισφορές υγείας) οι συνολικές κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στα 8698 ευρώ για το 2018 ποσό που αντιστοιχεί στο 43,5% του συνολικού εισοδήματος. Για το 2019, λόγω του ότι θα πάψει να ισχύει η μεταβατική διάταξη του 2018 (σ.σ έκπτωση 15% επί της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών) οι κρατήσεις θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο στα 9311 ευρώ ή στο 46,56% του εισοδήματος. Δηλαδή, ο ασφαλισμένος των 20.000 ευρώ μένει πρακτικά με εισόδημα μικρότερο των 900 ευρώ τον μήνα.

Σε ασφαλισμένο με κέρδη 50.000 ευρώ ο συντελεστής κρατήσεων είναι 47,59% για το 2018 και αυξάνεται στο 49,88% για το 2019. Δηλαδή ο συντελεστής θα διαμορφώνεται από του χρόνου στο 49,88%. Για όσους εμφανίζουν εισόδημα άνω του 50% το κοκτέιλ εισφορών, φόρων, τέλους επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης, βγάζει συντελεστές κρατήσεων ακόμη και 53-54%. Προφανώς, για τους επαγγελματίες που πρέπει να πληρώνουν εισφορές και για επικούρηση ή εφάπαξ, οι συντελεστές εκτινάσσονται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ακόμη και άνω του 65%.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το