Πολιτισμός

Η όπερα «Αγριππίνα» του Handel στο Αχίλλειο

Συνεχίζεται η σεζόν 2019-20 του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD», της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, με την όπερα «Αγριππίνα» του Handel, που θα προβληθεί στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, στις 19.55.

Η «Aγριππίνα», η επίκαιρη σάτιρα του Handel για τα πολιτικά και σεξουαλικά σκάνδαλα που κυριαρχούν στην εξουσία, κάνει πρεμιέρα στη σκηνή της ΜΕΤ με την έξοχη νέα παραγωγή του Sir David Mc Vicar. Ο πάντα ευρηματικός Mc Vicar παρουσιάζει μια ξεχωριστή παραγωγή που αρχικά σχεδιάστηκε για το φεστιβάλ Monnaie στις Βρυξέλλες το 2000, με έναν κόσμο γεμάτο δολοπλοκίες όπου η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν διαλύθηκε ποτέ, μα συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας. Όπως έκανε ο Handel όταν αρχικά σχεδίασε την όπερα, η παράσταση παρουσιάζει τη σύγχρονη κοινωνία μέσα από έναν παραμορφωτικό καθρέφτη, σε έναν κόσμο γεμάτο από ίντριγκες, διαφθορά και πολιτικές διαμάχες.
Η κορυφαία Joyce Di Donato ερμηνεύει την Αγριππίνα, τη διψασμένη για δύναμη αυτοκράτειρα. Η εκθαμβωτική Brenda Rae είναι η ραδιούργα και πλανεύτρα Ποππαία και η Kate Lindsey ερμηνεύει τον ασταθή νεαρό Νέρωνα. Ο Iestyn Davies ερμηνεύει τον φιλόδοξο αξιωματικό Όθωνα και ο Matthew Rose τον αυτοκράτορα Κλαύδιο, που για τον θρόνο του η Αγριππίνα, προορίζει τον γιο της, Νέρωνα. Διευθύνει ο Harry Bicket, γνωστός για τις ενορχηστρώσεις μπαρόκ ρεπερτορίου.
O Γερμανός συνθέτης Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1685. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε στην Αγγλία. Τα έργα του ανήκουν στην ύστερη περίοδο του Μπαρόκ και συνέβαλε στη μετάβαση στη λεγόμενη κλασική περίοδο. Διακρίθηκε κυρίως για τα ορατόριά του, αλλά συνέθεσε και περίπου 50 όπερες και πολλές συνθέσεις εκκλησιαστικής μουσικής και ορχηστρικά κομμάτια. Το δημοφιλέστερο έργο του είναι το ορατόριο Μεσσίας που άσκησε μεγάλη επιρροή σε μεταγενέστερους συνθέτες, όπως ο Χάυντν, ο Μότσαρντ και ο Μπετόβεν.

Η ανανέωση της συνεργασίας του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και του Δήμου Βόλου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εξασφαλίζει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας του κινηματοθέατρου «Αχίλλειον».
Η παράσταση διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά και μεταδίδεται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων στον «Δίαυλο», τηλ. 2421033692, Σκενδεράνη 11.
Οι επόμενες παραστάσεις του προγράμματος είναι οι ακόλουθες: Ο Ιπτάμενος Ολλανδός στις 14 Μαρτίου, Tόσκα στις 11 Απριλίου, Μαρία Στουάρντα στις 9 Μαΐου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το