Τοπικά

Η Όλγα Ραφαηλίδη «φύλακας άγγελος» των λουόμενων

Ναυαγοσώστρια, χειρίστρια σκάφους και πάροχος πρώτων βοηθειών. Η Όλγα Ραφαηλίδη, αποτελεί ένα από μέλη της In Action που καλύπτουν ναυαγοσωστικά τις παραλίες στο Νότιο Πήλιο, προστατεύοντας τους πολίτες και επεμβαίνουν για να διασώσουν και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Μητέρα τριών παιδιών, η Όλγα Ραφαηλίδου επενέβη άμεσα σε δύο περιστατικά που συνέβησαν τον Ιούλιο στα Καλά Νερά και μαζί με τους συναδέλφους της πρόλαβαν τα χειρότερα.

Στα Καλά Νερά υπάρχει ένας ναυαγοσώστης σε κάθε πύργο ενώ το σκάφος διαθέτει πάντα διμελές πλήρωμα. Ένας είναι ο χειριστής και ο δεύτερος είναι ο πάροχος πρώτων βοηθειών. Το σκάφος περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή από τη Γατζέα έως το Χόρτο, καλύπτοντας ουσιαστικά μεγάλο μέρος του Νοτίου Πηλίου.
Στις 17 Ιουλίου η Όλγα Ραφαηλίδη πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες σε έναν ηλικιωμένο που κινδύνεψε να πνιγεί στην περιοχή των Καλών Νερών.
Ο 85χρονος κολυμπούσε όταν ξαφνικά στις 11:25 κατάπιε θαλασσινό νερό. Ο ναυαγοσώστης είδε τον ηλικιωμένο που χρειαζόταν βοήθεια και αμέσως ειδοποίησε το ΕΚΑΒ. Μέσα από το ναυαγοσωστικό σκάφος, η κ. Ραφαηλίδη ενημέρωσε πως υπάρχει απινιδωτής και φαρμακείο. Ο ναυαγοσώστης ανέσυρε τον ηλικιωμένο στην ακτή σε ημιλυπόθυμη κατάσταση. Λουόμενοι που βρίσκονταν στην περιοχή βοήθησαν τον ναυαγοσώστη να τον ξαπλώσουν και στην ακτή έσπευσε και η κ. Ραφαηλίδου. Στον ηλικιωμένο χορηγήθηκε οξυγόνο από την ίδια και όταν έφτασε το ασθενοφόρο τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο του Βόλου.
«Οι κινήσεις μας ήταν μηχανικές» δήλωσε στη «Θ» και σημείωσε πως οι ναυαγοσώστες είναι εκπαιδευμένοι και ξέρουν πως να χειριστούν κάθε περιστατικό.
Όμως το περιστατικό με τον 85χρονο δεν ήταν το μόνο το φετινό καλοκαίρι. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, στα μέσα Ιουλίου, εντόπισε κατά τη διάρκεια περιπολίας με το ναυαγοσωστικό σκάφος ένα θαλάσσιο ποδήλατο ανοιχτά των Καλών Νερών, προς Γατζέα.
Στο θαλάσσιο ποδήλατο, επέβαιναν δύο νεαροί που ζητούσαν βοήθεια. Γύρω από το ποδήλατο, μέσα στο νερό βρίσκονταν τέσσερις κοπέλες. Λόγω των ισχυρών ανέμων, οι νεαροί δεν μπορούσαν να βγάλουν το ποδήλατο στην ακτή. Το κλιμάκιο ναυαγοσωστών της In Action προσέγγισε το θαλάσσιο ποδήλατο, περισυνέλλεξαν τα άτομα και στη συνέχεια ρυμούλκησαν το ποδήλατο στην ακτή.
«Μας έχουν τύχει και άλλα περιστατικά όπως ένα ακυβέρνητο σκάφος που το ναυαγοσωστικό το προσέγγισε, το έδεσε και το τράβηξε στην ακτή. Το σκάφος είχε λυθεί από τα Καλά Νερά» πρόσθεσε.
Από νεαρή ηλικία η Όλγα Ραφαηλίδη μαζί με την αδερφή της είχαν λατρεία για τη θάλασσα. «Το νερό ήταν δεύτερο σπίτι μας. Κάναμε πρωταθλητισμό στην τεχνική κολύμβηση με πολλές διακρίσεις. Τελικά δεν μας κέρδισε η πισίνα αλλά η θάλασσα» σημείωσε.
Οι ναυαγοσώστες της Ιn action, καλύπτουν τις παραλίες του Νοτίου Πηλίου και οι περιπολίες δια θαλάσσης γίνονται από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. «Η In Action είναι άρτια εξοπλισμένη και τα μέλη της είναι εκπαιδευμένα. Είναι μια υπεύθυνη εταιρεία και άμεσα προσβάσιμη από όλους» τόνισε.
Η Όλγα Ραφαηλίδη είναι πιστοποιημένη στην παροχή οξυγόνου, στην παροχή πρώτων βοηθειών ενώ έχει εκπαιδευτεί και με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Όσο για τους λουόμενους η κ. Ραφαηλίδου συμβουλεύει να μην υπερτιμούν τις δυνάμεις τους και να ενημερώνονται για τον καιρό, ειδικά στη θάλασσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το