Τοπικά

Η Νίκη έχει ψυχή και ψυχή είναι οι φίλαθλοί της – Υπαίθρια έκθεση στο γήπεδο «Π. Μαγουλάς» “Θ”

Σ02 ΠΡΟΣΩΠΟ (13)

Εδώ και λίγο καιρό μία γωνιά του γηπέδου «Παντελής Μαγουλάς» στη Νέα Ιωνία, ξετυλίγει την ιστορία που κουβαλάει η Νίκη Βόλου εννέα και πλέον δεκαετίες. Στιγμές του ένδοξου παρελθόντος της «μεγάλης κυρίας» της Νέας Ιωνίας ζωντανεύουν πλέον στην ιστορική έδρα των «κυανόλευκων», χάρη στην πρωτοβουλία του Ομίλου Φιλάθλων.

Εκατό περίπου φωτογραφίες, οι οποίες καλύπτουν χρονικά τα πρώτα βήματα του συλλόγου από το 1924, μέχρι και τη δεκαετία του 1990, συγκροτούν την υπαίθρια έκθεση-αφιέρωμα που με περίσσιο μεράκι φρόντισαν τα μέλη του Ομίλου Φιλάθλων της Νίκης και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Αλέκου Μωραϊτίδη. Ο χώρος που διαμορφώθηκε από την πλευρά της Μαιάνδρου δίνει την ευκαιρία για μία νοερή ξενάγηση στην πορεία που έχει διαγράψει η Νίκη κοντά στον έναν αιώνα, υπενθυμίζοντας παράλληλα σε όλους τους άρρηκτους δεσμούς της ομάδας με τις χαμένες πατρίδες της Ιωνίας.
Ο πρόεδρος του Ομίλου Φιλάθλων της Νίκης Βόλου, κ. Παναγιώτης Αθανασίου, μίλησε για το εγχείρημα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη: «Πριν από πολλά χρόνια γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός μουσείου, που θα αφορούσε όχι μόνο τη Νίκη Βόλου, αλλά και όλους εκείνους που βρέθηκαν εδώ μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Όμως κανείς δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα ετούτο. Αρχικά θέσαμε το ζήτημα στον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας επί θητείας των Φούσκη και Μαβίδη και στη συνέχεια στην τωρινή δημοτική αρχή, αλλά άπαντες τήρησαν αρνητική στάση. Έχουμε συντάξει και καταστατικό για το Μουσείο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Νέα Ιωνία. Το ετοίμασε ο φίλος μου και μέλος του Ομίλου, Πιερρής Κωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα προέβλεψε την ανάθεση της προεδρίας στον εκάστοτε δήμαρχο της πόλης. Το θέμα «κόλλησε» κι έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι στο γήπεδο «Παντελής Μαγουλάς». Μέχρι στιγμής έχει περατωθεί το 40% των εργασιών, αφού απομένουν αρκετά μέχρι να διαμορφώσουμε το χώρο έτσι όπως τον ονειρευόμαστε».

ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΜΑΓΟΥΛΑ
Ο κ. Αθανασίου εξήρε τη μεγάλη συμβολή του Αλέκου Μωραϊτίδη, για τον οποίον τόνισε: «Αυτό το αριστούργημα οφείλεται σε εκείνον. Έκανε καταπληκτική δουλειά πάνω στις φωτογραφίες που μας έφεραν πρόθυμα οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ φιλοτέχνησε ένα εξαιρετικό πορτρέτο του Παντελή Μαγουλά. Το επόμενο βήμα θα είναι να συνθέσει ένα έργο που θα αναδεικνύει τη Σμύρνη του περασμένου αιώνα και θα καταλήγει στη Νέα Ιωνία και το Βόλο του σήμερα, πέρα από τις 50 τουλάχιστον φωτογραφίες που απομένουν να επεξεργαστεί. Μιλάμε για μία δουλειά χρονοβόρα και δαπανηρή, με πολύ προσωπικό κόπο. Όμως η αγάπη του Αλέκου Μωραϊτίδη και των υπόλοιπων συντελεστών, μας επιτρέπει να συνεχίσουμε».
Κάθε ματιά στις φωτογραφίες προκαλεί συγκίνηση, με τον πρόεδρο του Ομίλου Φιλάθλων να εξομολογείται: «Υπάρχουν βετεράνοι που δακρύζουν βλέποντας τις φωτογραφίες. Αυτό το λέω κι ανατριχιάζω. Όσοι επισκέπτονται το χώρο εκφράζονται με εγκωμιαστικά σχόλια. Ετοιμάσαμε ένα ταξίδι στην ιστορία της Νίκης. Μία ιστορία που μένει αναλλοίωτη και ανόθευτη από το 1924. Στο κάτω-κάτω της γραφής έπρεπε να αφήσουμε μία παρακαταθήκη για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.».
Όσο για το τι σημαίνει η Νίκη; Ο κ. Παναγιώτης Αθανασίου τόνισε: «Η Νίκη Βόλου έχει ψυχή και ψυχή είναι οι φίλαθλοί της. Πρόκειται για ένα σύνθημα που δημιουργήσαμε το 1974, όταν και ιδρύθηκε ο Όμιλος Φιλάθλων. Μιλάμε για μία ιδέα, η οποία πέρα των άλλων κρατάει ζωντανή τη μνήμη της Ιωνίας. Οι ιδέες δεν χάνονται, ούτε σβήνουν, όσα εμπόδια κι εάν συναντήσουμε στο δρόμο μας».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το