ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζαρντινιέρα με πέτρες

Οι εικόνες της ημέρας

Έγειρε το κολονάκι στην οδό Ερμού

Οι εικόνες της ημέρας

Πέθανε ο ηθοποιός Μπρούνο Γκαντς

Lifestyle

«Ασφάλεια» στην Αγριά

Οι εικόνες της ημέρας

35 χρόνια παρουσίας για τη Φλόγα Μαγνησίας

Παραπολιτικά

Έπαιξε στη Χλόη

Παραπολιτικά

Εξαφάνιση 15χρονης από την Κυψέλη

Ελλάδα

Πρόταση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Παραπολιτικά

«Νάρκη»

Παραπολιτικά

Τοπικές «μάχες» εις τριπλούν στην Α1 ΕΣΚΑΘ

Αθλητισμός

Ζητούμενο οι δωρεές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τοπικά

Όλες οι αργίες του 2019 – Πότε πέφτει το Πάσχα

Ελλάδα

Έφτασαν στα φαρμακεία 25.000 αντιγριπικά εμβόλια

Ελλάδα

Χωματερή στην είσοδο του Πτελεού

Τοπικά

Αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο του Αερινού

Τοπικά

Αδήλωτη εργασία σε υψηλά επίπεδα στη Μαγνησία

Τοπικά

Δικαστές γράφουν ποίηση και πεζογραφία

Πολιτισμός

20 πόντοι φρέσκο χιόνι στα ορεινά των Τρικάλων

Τοπικά

Συνελήφθη 40χρονου στον Βόλο για κατοχή χασίς

Τοπικά

Επιστήμη, Θ Plus

Η NASA έλυσε το μυστήριο του μαγνητικού πεδίου που στροβιλίζεται γύρω από τη Γη

Ένα μυστήριο που «ταλαιπωρούσε» για δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα λύθηκε μετά τη διασταύρωση στοιχείων από τουλάχιστον τέσσερις αποστολές διαστημοπλοίων. Όπως ανακοίνωσε η NASA, το υλικό που συγκεντρώθηκε από τις διαστημικές αποστολές, «φώτισαν» το ανεξήγητο μέχρι σήμερα μαγνητικό πεδίο που στοβιλίζεται γύρω από τη Γη, δημιουργώντας ένα είδος «φυσικής ασπίδας» στον πλανήτη.
Το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη, προστατεύει τον πλανήτη από τους καταστροφικούς ηλιακούς ανέμους και το ρεύμα του πλάσματος που έρχεται από το άστρο του συστήματός μας. Επί της ουσίας, όπως λένε οι επιστήμονες, το μαγνητικό πεδίο λειτουργεί ως «ασπίδα» για τη ζωή στον πλανήτη, επιτρέποντας σε ελάχιστες περιπτώσεις και ελάχιστη ποσότητα «υλικού» από ηλιακές καταιγίδες, να περνά στην επιφάνεια της Γης και να προκαλεί -παρόλα αυτά- μεγάλα προβλήματα στις επικοινωνίες και τα ηλεκτρικά συστήματα.

Η αρμόδια επιτροπή της NASA, Magnetospheric Multiscale (Μαγνητοσφαιρική πολλαπλή κλίμακα, MMS), οργάνωσε τέσσερις αποστολές σκαφών στο διάστημα, προκειμένου να συλλέξει τα απαιτούμενα στοιχεία για την έρευνα.
Οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται πλέον που πηγαίνουν η ενέργεια και τα κύματα που προκαλούν την ταραχή στο μαγνητικό πεδίο. Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες της NASA, η ενέργεια μεταφέρεται από το μαγνητικό πεδίο στα σωματίδια, δημιουργώντας ζεστούς πίδακες πλάσματος, οι οποίοι διαχέονται στο διάστημα.

«Η αναταραχή είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες έννοιες στην κλασική φυσική που δεν καταλαβαίνουμε καλά, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό στο διάστημα, καθώς ανακατανέμει την ενέργεια», τόνισε ο Jonathan Eastwood, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη της NASA.
«Με αυτήν την παρατήρηση μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε σε νέες θεωρίες ή μοντέλα, που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις παρατηρήσεις άλλων φαινομένων, όπως η ατμόσφαιρα του Ήλιου και τα μαγνητικά περιβάλλοντα άλλων πλανητών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το