Πολιτισμός

Η μουσική συνάντησε την ποίηση – Πλήθος κόσμου στο Μουσικό Σχολείο για τον Τίτο Πατρίκιο και τον Αν. Κατσιγιάννη

Πλήθος κόσμου βρέθηκε χθες το βράδυ στο Μουσικό Σχολείο Βόλου για να παρακολουθήσει από κοντά μια εκδήλωση πολιτισμού και υψηλής αισθητικής, καθώς η μουσική συνάντησε την ποίηση σ’ ένα εμβληματικό έργο, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην τέχνη, στην οποία παρουσιάστηκε η συνάντηση του Ανδρέα Κατσιγιάννη με τον Τίτο Πατρίκιο.


Γονείς, καθηγητές και φίλοι του Μουσικού Σχολείου Βόλου βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, που γέμισε από ήχους, και οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τον μεγάλο ποιητή Τίτο Πατρίκιο, ενώ παρακολούθησαν το μουσικό έργο με τίτλο «Πολιορκημένος χρόνος».
Ο καταξιωμένος συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης τόλμησε μετά από προτροπή του φίλου του αγαπημένου ηθοποιού Μιχάλη Μητρούση να αναμετρηθεί με το έργο του Τίτου Πατρίκιου και να συνθέσει ένα αξιοζήλευτο έργο, που σέβεται τη μουσική των λέξεων και αναδεικνύει τις λεπτές συναισθηματικές ισορροπίες τους.

Έτσι «γεννήθηκε» ο «Πολιορκημένος χρόνος», ένα σπουδαίο μουσικό έργο αντάξιο της μακράς και γόνιμης ποιητικής διαδρομής του Τίτου Πατρίκιου, που απαρτίζεται από επτά μελοποιημένα ποιήματα και τις αφηγήσεις από τον ίδιο τον ποιητή οκτώ ποιημάτων. Συνοδεύεται δε από ένα καλαίσθητο βιβλίο 52 σελίδων που περιλαμβάνει ποιήματα πεζά, την πλήρη εργοβιογραφία του ποιητή, αλλά και σπάνιες εικόνες από το προσωπικό φωτογραφικό του αρχείο. Επτά σημαντικοί, δημοφιλείς ερμηνευτές ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα του Ανδρέα Κατσιγιάννη να γίνουν με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους, αναπόσπαστο μέρος αυτής της ιστορικής έκδοσης. Στον «Πολιορκημένο Χρόνο» ερμηνεύουν οι Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Περρής, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Απόστολος Μόσιος.

Τον λόγο του ποιητή και τη μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη ερμήνευσαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου με την καθοδήγηση του Ζαφείρη Κουκουσέλη (ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας, εναρμόνιση χορωδίας) και των Κερασία Σιάρα, Ιωάννα Χατζάκη (διδασκαλία χορωδίας).
Όπως τονίστηκε, ο Τίτος Πατρίκιος είναι η ζώσα ιστορία της χώρας κατά τον τελευταίο αιώνα και στην ποίησή του έχουν καταγραφεί όλα τα σημαντικά γεγονότα της πολυκύμαντης περιόδου από τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο έως σήμερα.


Επί 75 χρόνια ο Τίτος Πατρίκιος γράφει ακατάβλητος, εκφράζοντας τις αγωνίες, τις πίκρες και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού. Υμνεί το θάρρος, την αυταπάρνηση, τον πόθο για ελευθερία, τη θυσία, αλλά και τον έρωτα που ανθεκτικός ευδοκιμεί στις χαραμάδες της κατάρρευσης του παλαιού κόσμου, αλλά και στα θεμέλια του νέου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το