Πολιτισμός

Η μουσική συναντά τη φύση με θέα τον πανέμορφο Παγασητικό

Λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, το Φεστιβάλ στο Θέατρο Αλώνι, αφού έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινού και των καλλιτεχνών, τροποποιεί το αρχικό πρόγραμμά του και θα πραγματοποιήσει τρεις εξαιρετικές μουσικές βραδιές. Αρχικά, φιλοξενεί τέσσερις ιδιαίτερους σολίστ πιάνου υψηλής δεξιοτεχνίας, στο πλαίσιο του καθιερωμένου πλέον θεσμού «Piano στο Αλώνι», την Παρασκευή 6 Αυγούστου και το Σάββατο 7 Αυγούστου.
Το 2015 το Θέατρο Αλώνι ξεκίνησε ένα πολύ σημαντικό θεσμό, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα που πιστά υπηρετεί, το διήμερο φεστιβάλ πιάνου «Piano στο Αλώνι», με διεθνώς βραβευμένους σολίστ πιάνου. Το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται ειδικά για να δώσει την ευκαιρία σε εξαίρετους πιανίστες να αναδείξουν την τέχνη τους, να μοιραστούν με το κοινό την εξαιρετική ακουστική του Θεάτρου και να απολαύσουν όλοι μαζί την πανοραμική θέα στον πανέμορφο «νυχτερινό» Παγασητικό. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο αναβιώνει και η πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά, καθώς η μουσική ταυτότητα του τόπου έχει μέχρι και σήμερα εξοικειώσει τους κατοίκους με την ευρωπαϊκή μουσική. Τότε κάθε αρχοντικό διέθετε το δικό του πιάνο.

Sebastian Salvaterra

Σε συνέχεια της εικαστικής έκθεσης-δρώμενο «Δονήσεις συνείδησης» του Γιώργου Τριανταφύλλου το 2019 στην Αθήνα με ηχοπαραγωγά γλυπτά έργα μικτών τεχνικών, τα οποία θεωρούμενα ως άχρηστα αντικείμενα επαναχρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη και, μέσω της τέχνης, αποκτούν μια νέα χρήση, ο καλλιτέχνης επιστρέφει με τη συναυλία-περφόρμανς «Εικόνες Ήχου» στο Θέατρο Αλώνι, στις 20 Αυγούστου 2021. Τα μουσικά γλυπτά του παίρνουν ζωή στα χέρια των γνωστών για την αυτοσχεδιαστική ευελιξία και συνθετική ευρηματικότητά τους Dine Doneff – aka Κώστας Θεοδώρου – (ιδιόφωνα γλυπτά) και James Wylie (άλτο σαξόφωνο).
«Δεν είμαι ούτε οργανοποιός, ούτε κατασκευαστής μουσικών οργάνων…», δηλώνει ο Γιώργος Τριανταφύλλου. «Τα μουσικά γλυπτά προέκυψαν από την έρευνά μου εδώ και 20 χρόνια πάνω στις δονήσεις του σύμπαντος και τις δονήσεις του Εαυτού και την εναρμόνισή τους με τον ψυχικό κόσμο του Ανθρώπου. Η απομάκρυνση του Ανθρώπου από τις κοσμικές αρχές φοβάμαι πως έγινε η αιτία της αγωνίας που ζούμε σήμερα για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον» σημειώνει.

Ειρήνη Παπαδοπούλου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην τελευταία συναυλία, διοργανώνεται μια εύκολη πεζοπορία προς το θέατρο μέσα από το παραδοσιακό καλντερίμι που ενώνει τα χωριά του Αγίου Λαυρεντίου και του Αγίου Γεωργίου για όσους από τους θεατές επιθυμούν να απολαύσουν μια μοναδικού φυσικού κάλλους διαδρομή μέσα στην πλούσια φύση του Πηλίου. Το καλντερίμι αυτό, παραδοσιακά χρησίμευε στο πέρασμα των αιώνων για εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Η ανταπόκριση του κοινού στις συναυλίες του θεάτρου τα τελευταία χρόνια ήταν μεγάλη, γι’ αυτό το Θέατρο Αλώνι συνεχίζει να υπηρετεί με αφοσίωση εξίσου την τέχνη και τη φύση. Η επιθυμία του διοργανωτή κ. Γιώργου Τριανταφύλλου είναι σταδιακά οι θεατές να μπορούν να φτάνουν στις εκδηλώσεις του Θεάτρου ακολουθώντας τα καλντερίμια που ενώνουν τα γύρω χωριά.
Γενική είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις: 10 ευρώ. Εθνική Τράπεζα αρ. λογαριασμού GR9301101090000010944040251 (ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΛΩΝΙ). «Παρακαλούμε κατά προτίμηση να είναι η κατάθεση από Εθνική Τράπεζα για να μην επιβαρυνθούμε τις κρατήσεις» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Προαγορά-κρατήσεις: Μετά την κατάθεση αποστολή στο email [email protected] ημερομηνία εκδήλωσης, αριθμό ατόμων, ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο.
Πληροφορίες στα τηλ. 6973339142 και 2428094211. Ώρα άφιξης 20.20, ώρα έναρξης 21.00.

Carla Sgoifo

Πρόγραμμα:
-Ναταλία Γιαννάκη, Παρασκευή 6 Αυγούστου, 21.00-22.00, Beethoven sonata op.31 no 1 in g major 24’, Papaioannou odalisque 3’, Chopin etudes op.25 no 2,3,12 6’, Papandopulo 3 caprices after Paganini no 1 corrente, no 2 moderato, no 3 ad libitum-agitato 8’.
-Sebastian Salvaterra, Παρασκευή 6 Αυγούστου, 22.00-23.00, Johann Sebastian Bach / Auguste Stradal : Organ Sonata No.4 BWV 528 – Andante, Sergei Rachmaninov: Études Tableaux Op.33, No.2 in C major, No.3 in C minor, No.8 in G minor, No.9 in C sharp minor, Maurice Ravel: Miroirs, Une Barque sur L’Océan, Isaac Albeniz : Suite «Iberia», No.1 «Evocacion», No.6 «Triana», No.7 «El Albaicin».
-Ειρήνη Παπαδοπούλου, Σάββατο 7 Αυγούστου, 21.00-21.30, J.S.Bach – Italian Concert (3rd mov), Chopin – Etude op. posth in f min, Chopin – Fantaisie Impromptu op. 66, Mendelssohn – Songs without words «Hunting song» op.19 no 3, Fauré – Barcarolle op. 26 no 3, Debussy – prelude «La Cathédrale engloutie» (The sunken Cathedral), Beethoven – Rondo a Capriccio op.129 «Rage over a lost penny».
-Carla Sgoifo, Σάββατο 7 Αυγούστου, 22.00-23.00, Chopin, Nocturne Op. Post C# minor, Chopin, Ballade Op. 38 N. 2, Liszt, Hungarian Rhapsody N. 2, Chopin, Sonate Op. 58 N 3.
-Συναυλία-περφόρμανς «Ηχοτοπία», Γιώργος Τριανταφύλλου – James Wylie – Dine Doneff, Παρασκευή 20 Αυγούστου. Τα μουσικά γλυπτά παίρνουν ζωή στα χέρια των γνωστών για την αυτοσχεδιαστική ευελιξία και συνθετική ευρηματικότητά τους Dine Doneff – aka Κώστας Θεοδώρου – (ιδιόφωνα γλυπτά) και James Wylie (άλτο σαξόφωνο).

Γιώργος Τριανταφύλλου

Όπως σημείωσε ο νόμιμος εκπρόσωπος του ΔΣ του «Φίλοι του Θεάτρου Αλώνι» κ. Γιώργος Τριανταφύλλου, «άραγε πόσο συνειδητά ζούμε; Πώς συνομιλούμε με τον εαυτό, τη φύση, τον συνάνθρωπο, τον υλικό κόσμο, τα κοινωνικά περιβάλλοντά μας, τη διαδικασία της δημιουργίας, την αλήθεια και την αυθεντικότητα; Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης τον όντων στη Γη και 10.000 χρόνια από την περίοδο της εξημέρωσης των φυτών και των ζώων, καθώς και της καλλιέργειας της τροφής, για να φτάσουμε σήμερα να ανησυχούμε για την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη μας και μαζί όλου του ζωικού βασιλείου. Στην εποχή των τεχνολογικών θαυμάτων, της ευημερίας και της κατάθλιψης, της αφθονίας και της φτώχειας, της ταχύτητας και της τρομοκρατίας, των ανέσεων και του ψεύδους, των φυσικών καταστροφών και της αποσύνδεσης, η ανάγκη για μια ηχηρή υπενθύμιση – ακόμη και διαμαρτυρία – για τον εκφυλισμό των αξιών της ζωής από τον άνθρωπο στη διάρκεια των ετών, στην ιστορία και στη συγχρονικότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ».

Ηχοπαραγωγά γλυπτά έργα μικτών τεχνικών

Ο ίδιος προσθέτει πως «πρόθεση είναι οι δράσεις αυτές να αποτελέσουν μια αφορμή για ενδοσκόπηση και εστίαση στην πνευματική μας ύπαρξη, για επαναπροσδιορισμό των αξιών μας και για εδραίωση της ευθύνης μας απέναντι στον εαυτό μας και στην κοινωνία. Έτσι ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, να στραφούμε προς μια κυκλική οικονομία με την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και τελικά να εναρμονιστούμε και πάλι με τις δονήσεις του σύμπαντος και να επιστρέψουμε στη χαρά, την υγεία, τη θεραπεία, την αρμονία, την πληρότητα, την ισορροπία που εκπορεύονται από μια συνειδητή ζωή σε συλλογικό πλάνο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το