Πολιτισμός

«Η Μνήμη και η Πόλις. 40+1 Δημόσιες Ιστορίες» από τον Χάρη Αθανασιάδη – Βιβλίο που μιλά για το σήμερα κουβαλώντας και το χθες

 

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του ιστορικού, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χάρη Αθανασιάδη «Η Μνήμη και η Πόλις. 40+1 Δημόσιες Ιστορίες», στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλά για το σήμερα κουβαλώντας και το χθες. Εμπεριέχει κείμενα, τα οποία ευαισθητοποιούν και κάνουν τον αναγνώστη να «διαβάζει» την επικαιρότητα σε μία δεύτερη ανάγνωση, να μη στέκεται στο πρώτο επίπεδο, να είναι υποψιασμένος και φιλύποπτος για καθετί συμβαίνει γύρω του.
Ο καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του ομώνυμου και δημοφιλούς μεταπτυχιακού προγράμματος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Χάρης Αθανασιάδης τόνισε πως «όπως μαρτυρά ο υπότιτλος πρόκειται για ένα βιβλίο δημόσιας ιστορίας, δηλαδή απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Δεν είναι γραμμένο για τους άλλους ιστορικούς, όπως κάνουμε εμείς οι ιστορικοί».
Ο ίδιος επισήμανε πως απευθύνεται στον μορφωμένο πολίτη, ο οποίος θέλει να σκεφτεί για σημερινά ζητήματα κουβαλώντας την εμπειρία του παρελθόντος. «Αυτό ακριβώς κάνουν και τα 41 κείμενα του βιβλίου. Ξεκινάνε από ένα ερέθισμα του παρόντος, πάνε πίσω στον χρόνο, ανασύρονται ομόλογα φαινόμενα κι έτσι τοποθετείται το συγκυριακό σε μία ευρύτερη χρονική εικόνα. Έτσι μπορούμε να στοχαστούμε πάνω του πληρέστερα» σημείωσε, καταλήγοντας πως είναι ένα βιβλίο που μιλά για το σήμερα κουβαλώντας και το χθες.
Από την πλευρά της η δρ Ιστορίας και προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά ανέφερε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, το οποίο επεξεργάζεται διάφορα θέματα της πολύ σκληρής επικαιρότητας και προσπαθεί να κάνει διάφορες συνδέσεις με ιστορικά γεγονότα από το παρελθόν. «Στηλιτεύει τα κακώς κείμενα, λέει με πολλή γενναιότητα και παρρησία τη γνώμη του και νομίζω πως είναι ένα βιβλίο που παρόλο ότι γράφτηκε υπό μορφή επιφυλλίδας για την εφημερίδα Documento, αποτελείται από επίκαιρα κείμενα, τα οποία μπορούν να διαβάζονται μέσα στον χρόνο».
Η ίδια σημείωσε πως «είναι κείμενα που μας ευαισθητοποιούν, μας κάνουν να διαβάζουμε την επικαιρότητα σε μία δεύτερη ανάγνωση, να μη στεκόμαστε στο πρώτο επίπεδο, να είμαστε υποψιασμένοι και φιλύποπτοι για καθετί συμβαίνει γύρω μας».
Να σημειωθεί πως την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας και ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ενώ μίλησαν, εκτός του συγγραφέα, οι: Μήτσος Μπιλάλης, ιστορικός, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας, Κώστας Μανωλίδης, αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ιδρυτικό μέλος του ΣΙΜΕΑ. Τη συζήτηση συντόνισε η Αγγελική Νικολάου, αρχειονόμος ΓΑΚ Μαγνησίας, φιλόλογος, πρόεδρος του ΣΙΜΕΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το