Οικονομία

Η ΜΕΤΚΑ EPC θα κατασκευάσει νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας

Ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό θα βρεθεί από το επόμενο φθινόπωρο ο όμιλος Μυτιληναίου στην Ελλάδα, καθώς ξεκινά η κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου με ισχύ άνω των 800 ΜW.

Τόπος κατασκευής της νέας μονάδας θα είναι το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
O πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου Ευάγ. Μυτιληναίος προβλέπει τιμές άνθρακα CO2 πάνω από τα 25 δολάρια, γι’ αυτό ρίχνει το βάρος στην παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο, αλλά και στην αγορά φυσικού αερίου LNG, όπως συμβαίνει και διεθνώς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίου (Ρωσία).
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της εταιρείας για την ενέργεια και ειδικότερα στη δέσμη τριών κινήσεων, με τις οποίες ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός, ο μεγαλύτερος καταναλωτής υψηλής τάσης και ένας εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών, παρεμβαίνει στην αγορά.
Το συνολικό ποσό των επενδύσεων που θα δαπανήσει για αυτές τις τρεις κινήσεις η «Μυτιληναίος», είναι 1 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι συμπεριλαμβανομένων των τριών σταθμών ενέργειας σε λειτουργία, ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών, η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει 1 δισ. ευρώ. Με τις νέες κινήσεις, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων θα φτάσει, εάν δεν ξεπεράσει, τα 2 δισ. ευρώ.

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης για τη νέα μονάδα του Αγίου Νικολάου θα είναι άνω των 300 εκ. ευρώ. Ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.
Ο σταθμός αυτός λόγω της εξαιρετικά υψηλής απόδοσής του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου λόγω υψηλών καταναλώσεων, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.
Με την αναμενόμενη άνοδο των τιμών του CO2 θα έχει το χαμηλότερο κόστος όλων των σταθμών στην Ελλάδα και έτσι θα είναι πρώτος στη σειρά ένταξης.
Την κατασκευή έχει αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC – METKA, που έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα κατασκευής, όσο και για το χαμηλό κόστος και την ταχύτητα κατασκευής.
Ο σταθμός θα μπορεί να είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε περίπου τρία χρόνια, δεδομένου ότι δεν θα επηρεαστεί από τη γραφειοκρατία.

Πάγια θέση της «Μυτιληναίος» είναι ότι για να σταθεί η ενεργειακή αγορά, πρέπει να σταθεί και η ΔΕΗ και αυτό είναι ευθύνη όλων.
Στην Ευρώπη σχεδιάζονται 50GW νέων σταθμών συνδυασμένου κύκλου. Το μέλλον από τη δεκαετία του 2030 και μετά θα είναι ο συνδυασμός ΑΠΕ και αποθήκευσης σε μπαταρίες υψηλού capacity. Μέχρι τη δεκαετία του 2040 το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τη γέφυρα.
Η ασφάλεια εφοδιασμού για τα επόμενα 15-20 χρόνια θα στηριχθεί σε σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο και θεωρούμε βέβαιο ότι και η ελληνική πολιτεία θα σχεδιάσει το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης σύγχρονων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της χωράς σε ηλεκτρισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το