Θ Plus

Η Μέθοδος «Tomatis» πολύτιμος υποστηρικτής παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, καλλιτεχνών και όσων δίνουν εξετάσεις

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε από τον Γάλλο γιατρό Alfred Τomatis και εφαρμόζεται μέσω μιας ειδικής συσκευής που διεγείρει τον εγκέφαλο και ρυθμίζει τον τρόπο που ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου.
Ενόψει των εξετάσεων συνομιλούμε με την κ. Άννα Μαλισιόβα, πιστοποιημένη θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis, φιλόλογο/ειδική παιδαγωγό ή, αλλιώς, το κορίτσι πίσω από τις σπουδαιότερες φωνές που ακούς, η οποία μας μύησε στον κόσμο της με την καινοτόμο μέθοδο που εφαρμόζει. Μηχανήματά της υπάρχουν σε όλο τον κόσμο από το Λονδίνο μέχρι το Ντουμπάι και κάπως έτσι σου δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσεις τη θεραπεία σου στο σπίτι καθώς όλα της τα μηχανήματα είναι φορητά.

Η κ. Άννα Μαλισιόβα

Η μέθοδος Tomatis είναι ιδανική για όσους προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις, ενισχύει την αντιληπτικότητα, την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, βοηθάει στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών και το άτομο αποκτά μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη και στον λόγο.
Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα άρθρωσης, δυσκολίες συγκέντρωσης και κατανόησης, φωνητικά προβλήματα σε επαγγελματίες είναι μερικά από τα προβλήματα στα οποία βρίσκει αποτελεσματική λύση η ηχοθεραπευτική μέθοδος Tomatis.
«Τα αυτιά μας δεν είναι μόνο για να ακούμε, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Αυτή είναι η μία, προφανής λειτουργία τους. Το αυτί, εκτός από την παθητική ακοή, ευθύνεται για τη λειτουργία της ισορροπίας (περιοχή αιθουσαίου), ελέγχει τις κινήσεις, τον συντονισμό και τον ρυθμό μας. Επίσης, είναι η κύρια δίοδος πληροφοριών προς τον εγκέφαλο. Ένα ανθρώπινο δυναμό που φορτίζει ηλεκτροχημικά τον εγκέφαλο.

Ένας άνθρωπος μπορεί να ακούει καλά, αλλά να μην επεξεργάζεται σωστά και με την ανάλογη ταχύτητα όσα ακούει.
Έτσι, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για πολλή ώρα σε κάτι, διακόπτει τους άλλους όταν μιλούν και παρερμηνεύει τα λόγια τους.
Ρωτάει συχνά «τι είπες;», ενώ πιο πριν έχει ακούσει παθητικά αυτό που έχει ειπωθεί και έχει θέματα μνήμης. Πολλοί θέλουν να συγκεντρωθούν σε κάτι που τους αφορά, αλλά δεν μπορούν. Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα.» μας εξηγεί η κ. Μαλισιόβα.
– Και πως η μέθοδος Tomatis βοηθάει τα άτομα με δυσλεξία;
Τα άτομα με δυσλεξία παρουσιάζουν δυσκολίες στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα ακουστικά ερεθίσματα και ενώ έχουν φυσιολογική ακοή, στην ουσία δεν αντιλαμβάνονται σωστά και με την απαιτούμενη ταχύτητα όσα ακούν.
Καθώς ο προφορικός λόγος προηγείται του γραπτού, δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να αποκωδικοποιήσουν τους ήχους που απαρτίζουν μια λέξη ή μια πρόταση και κατ’ επέκταση να μετατρέψουν αυτούς τους ήχους στα αντίστοιχα γραφήματα ή έννοιες.
Μιλάμε, διαβάζουμε και τραγουδάμε με το αυτί μας. Ο λάρυγγας δεν αναπαράγει παρά μόνο τις συχνότητες και τις αρμονικές που το ανθρώπινο αυτί είναι ικανό να αποκωδικοποιήσει. Για να έχει το άτομο μια καλή άρθρωση, ένα λόγο με δομή και σύνταξη, μια γλωσσική έκφραση με ροή και περιεχόμενο, πρέπει το αυτί να έχει καλή ακουστική πρόσληψη, καλή ακουστική αποκωδικοποίηση και ικανή ακουστική μνήμη.
Η μέθοδος Tomatis εστιάζει σε όλα τα παραπάνω και επανεκπαιδεύει το αυτί του ατόμου να μεταβιβάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το μήνυμα στον εγκέφαλο αυξάνοντας τη λειτουργικότητά του.

«Η μέθοδος είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε από τον Γάλλο γιατρό Alfred Τomatis και εφαρμόζεται μέσω μιας ειδικής συσκευής που διεγείρει τον εγκέφαλο και ρυθμίζει τον τρόπο που ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου.
Είναι ιδανική για όσους προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις βελτιώνοντας τις επιδόσεις, ενισχύει την αντιληπτικότητα, την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και το άτομο αποκτά διαύγεια, μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη και στον λόγο.
Επιπλέον, έχει θεαματικά αποτελέσματα σε όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά τους, βελτιώνοντας ένταση, άρθρωση και ηχόχρωμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς βοηθάει όλους τους ανθρώπους να φτάσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους».
Το φαινόμενο «Tomatis» αναγνωρίστηκε το 1957 από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών.
Η μέθοδος έχει υποστηριχθεί και πιστοποιηθεί από το πρόγραμμα «Socrates» της Ε.Ε
http://www.annamalisiova.com/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το