Πολιτισμός

Η μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης στο βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού

 

Παρουσιάστηκε χθες στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου, το νέο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού με τίτλο «Παλιές και νέες χώρες», μια εκδήλωση από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και τις Εκδόσεις Πατάκη.
Για το βιβλίο μίλησαν η αρχειονόμος των ΓΑΚ Μαγνησίας και φιλόλογος Αγγελική Νικολάου, ενώ τον Ισίδωρο Ζουργό «ανέκρινε» η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας Βίκυ Μαντζώρου. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο φιλόλογος Αντρέας Συκιώτης και χαιρετισμό απηύθυναν η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας, δρ Αννίτα Πρασσά και η αντιπρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιώτα Κούγιαλη.
Ο Ισίδωρος Ζουργός μίλησε στη «Θ», επισημαίνοντας αρχικά πως ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας, εξαιτίας του κορωνοϊού και κάποιων άλλων δυσκολιών, συναντιέται με το αναγνωστικό κοινό του Βόλου για να μιλήσουν για το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Παλιές και νέες χώρες».
«Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα σε τρεις πόλεις, την οθωμανική Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Ερμούπολη. Ουσιαστικά είναι η ιστορία μίας ανθρώπινης σχέσης και μιλάει για τη μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης, αλλά επίσης για τη φθορά και την αντοχή των μακροχρόνιων σχέσεων» τόνισε ο συγγραφέας, προσθέτοντας: «Το τοπίο του μυθιστορήματος είναι τα τέλη του 19ου αιώνα με την επελαύνουσα βιομηχανική επανάσταση, με την εισαγωγή της νεωτερικότητας από τη Δύση και με θέματα πολύ σημαντικά του αιώνα, όπως η ανάπτυξη του φαρικού δικτύου, ο σιωπηλός, αθόρυβος κόσμος των υπηρετών και υπηρετριών, αλλά και μία συνομιλία με λογοτεχνικά μεγέθη του 19ου αιώνα, όπως ο Ντοστογιέφσκι, μέσω του Ηλίθιου και φυσικά ο Ιούλιος Βερν με τα ατελείωτα ταξίδια του και τα μεγάλα όνειρα που είχε η εποχή εκείνη».
Όσον αφορά στον τίτλο του βιβλίου, ο ίδιος εξήγησε: «Οι Παλιές Χώρες είναι η Ελλάδα μέχρι και την ένωση της Θεσσαλίας. Οι Νέες Χώρες είναι αυτές, οι οποίες αποκτήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα και αναφέρεται για πρώτη φορά ο όρος στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913. Ουσιαστικά μιλάμε για σχεδόν όλη τη Μακεδονία, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Ο όρος Νέες Χώρες ήταν δόκιμος εκείνα τα χρόνια. Κατόπιν έμεινε μόνο σε θέματα εκκλησιαστικής διοίκησης. Το μυθιστόρημα έχει να κάνει με τον τίτλο, γιατί η δράση εξελίσσεται σε αυτά τα χρόνια που γεννιούνται οι Νέες Χώρες».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Aυτοκίνητο έπεσε σε χωράφι – Εκτινάχθηκε ο οδηγός

Ένα σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Ηράκλειο σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές. Σύμφωνα με…

22 Φεβρουαρίου 2024

Επιδοτήσεις – «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Έως και τα τέλη του μήνα εκδίδεται η υπουργική απόφαση για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»,…

22 Φεβρουαρίου 2024

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών-Γυναικών 2024 στον Βόλο

  Ο Βόλος θα φιλοξενήσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών - Γυναικών 2024 σε συνεργασία…

22 Φεβρουαρίου 2024

Επιστρέφουν και αποφασίζουν οι αγρότες στο μπλόκο Αλμυρού

  Τον δρόμο της επιστροφής πήραν χθες οι αγρότες από το μπλόκο του Αλμυρού μετά…

22 Φεβρουαρίου 2024

Σε Μαγνησία και Λάρισα ο ευρωβουλευτής της ΕΛ.ΛΥ. Μανώλης Φράγκος

Την Παρασκευή 23/02/2024 ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, κ. ΦΡΑΓΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ), θα πραγματοποιήσει περιοδεία…

22 Φεβρουαρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πέμπτης 22/2

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: COSMOTE SPORT 1 19.45 Λεπτό προς…

22 Φεβρουαρίου 2024