Τοπικά

Η μετάδοση της μνήμης ανάχωμα ανθρωπισμού – Στον Βόλο αύριο ο Πέτρος Τατσόπουλος

Το Ολοκαύτωμα, που υποκινήθηκε από το γερμανικό Γ’ Ράιχ, υπήρξε μία σκοτεινή κηλίδα στην Ιστορία του 20ού αιώνα και άφησε πίσω ένα θλιβερό αποτύπωμα με εκατομμύρια νεκρούς. Όμως, πέρα από τα θύματα, υπάρχουν κι εκείνοι που επέζησαν από την κόλαση των Ναζί και δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον ανείπωτο πόνο που βίωσαν.

Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος αύριο το μεσημέρι θα επισκεφτεί τον Βόλο, κατόπιν της πρόσκλησης που δέχθηκε από την τοπική Ισραηλιτική Κοινότητα, θα μιλήσει για την ανάγκη διατήρησης της μνήμης από τη μαζική εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου από τους Γερμανούς. Θα είναι ομιλητής στην κυριακάτικη εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος και θα αναπτύξει το θέμα «Ολοκαύτωμα: Μνήμη – Το τελευταίο ανάχωμα του ανθρωπισμού».
«Δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας έχει συλλάβει το μέγεθος του Ολοκαυτώματος. Είναι πιο εύκολο να αποδεχτείς ότι δεν συνέβη κάτι τόσο τερατώδες και θηριώδες, παρά να πιστέψεις ότι έγινε. Θα σταθώ στη μνήμη, γιατί στην ουσία είναι εκείνη που μας εξανθρωπίζει. Εάν χάσουμε τη μνήμη μας ή εάν υποκύψουμε σ’ εκείνους, που συνειδητά θέλουν να χάσουμε τη μνήμη μας, για τους δικούς τους λόγους κάθε φορά, θα χάσουμε κι ένα πολύτιμο μέρος της ανθρωπιάς μας», επισήμανε ο Κρητικός συγγραφέας, για το τερατούργημα του Γ’ Ράιχ και πώς γίνεται αντιληπτό σήμερα από μεγάλη μερίδα του κόσμου…

«Έχουμε επίσης ένα τμήμα του λαού μας που εθελοτυφλεί. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό, από το να μην το έχεις αντιληφθεί. Μη ξεχνάμε ότι μέχρι το περσινό καλοκαίρι είχαμε μέσα στο Κοινοβούλιο βουλευτές που αρνούνταν το Ολοκαύτωμα από το βήμα της Ολομέλειας. Με τα ίδια μου τα αυτιά το έχω ακούσει από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης ή με καμάρι να διαβάζουν αποσπάσματα από τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών και να το παρουσιάζουν ως ντοκουμέντο κι όχι ως ένα χαλκευμένο έγγραφο της τσαρικής περιόδου, όπως είναι στην πραγματικότητα. Θα έλεγα ότι υπάρχει ένας συγκερασμός άγνοιας, αλλά και ηθελημένης εθελοτυφλίας. Συνειδητά να μη θέλεις να το βλέπεις και να το αρνείσαι, ενώ γνωρίζεις ότι τα στοιχεία που υπάρχουν πια είναι συντριπτικά για το Ολοκαύτωμα», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τατσόπουλος.

Στο ερώτημα για τους λόγους που στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει αντισημιτικό ρεύμα, ο γνωστός συγγραφέας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Ο αντισημιτισμός συνάδει πολύ εύκολα με τις θεωρίες συνομωσίας. Βοηθάει την πνευματική οκνηρία να σκέφτεσαι πως για όλα φταίνε οι Εβραίοι ή κάποιος άλλος.
Υπάρχουν και άνθρωποι, που έχουν απλώς κοντή μνήμη. Ας θυμηθούμε και μία φράση, που αποδίδεται στον Στάλιν και αναφέρει το εξής: «Ένας νεκρός είναι μία τραγωδία, ένα εκατομμύριο νεκροί είναι στατιστική». Πολλές φορές η τάξη μεγέθους του Ολοκαυτώματος είναι τόσο μεγάλη, που δεν μας βάζει στη σκέψη του να προσμετρήσουμε αυτά τα εκατομμύρια.

Και πόσο πιο οδυνηρό είναι εάν αναλογιστείς πως όλες αυτές ήταν περιπτώσεις ανθρώπων, που είχαν όνειρα, επιθυμίες, τις δικές τους μικρές χαρές, πριν μπουν στη διαδικασία του Ολοκαυτώματος. «Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ», που ειδικά για τη νέα γενιά είναι ένα αξιανάγνωστο βιβλίο, σου δίνει την ανθρώπινη διάσταση αυτών των αριθμών. Ή όπως το εκπληκτικό βιβλίο, που έγραψε ο Άλβιν Μέγιερ, με τίτλο «Μην ξεχάσεις το όνομά σου. Τα παιδιά του Άουσβιτς» και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καπόν πριν από μερικές ημέρες. Όλες αυτές οι τραγωδίες, εάν τις πολλαπλασιάσουμε στη νιοστή, ήταν το Ολοκαύτωμα και δημιουργούν μία εμπειρία, που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, αλλά πάνω απ’ όλα να την επαναλάβουμε. Όχι μόνο εναντίον των Εβραίων, αλλά εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπινου όντος. Το να θυμόμαστε και να μεταδίδουμε τη μνήμη μας στις επόμενες γενιές, είναι το τελευταίο ανάχωμα ανθρωπισμού ή εάν το πάρουμε αντίστροφα, το τελευταίο εμπόδιο προς την απανθρωπιά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το