Τοπικά

Η μεσογειακή διατροφή σε συνέδριο του Χάρβαρντ

Το όνομα του Πατρινού καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος διδάσκει στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πριν από μία διετία έγινε ευρύτερα γνωστό σε όλο τον κόσμο χάρη στο… θαυματουργό κέικ που παρασκεύασε από τυρόγαλο. Με βασικό συστατικό το παράγωγο του ορού γάλακτος, ο Πελοποννήσιος επιστήμονας με ειδίκευση στα βιολειτουργικά τρόφιμα, συνδύασε την πρωτεΐνη από το τυρόγαλο με ένα μίγμα σακχάρων και παρουσίασε στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν.
Ο κ. Κουρέτας σε 2,5 εβδομάδες θα είναι ένας από τους ομιλητές στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική με θέμα τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Τη διοργάνωσή του ανέλαβε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο οποίο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το διάστημα 1990/92 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή στη Βοστώνη. Με το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο συμπράττει και η εταιρεία παραγωγής της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς «The Cooking Odyssey».

Από τις 16 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου κορυφαίοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μοντέλο διατροφής που ακολουθούν οι λαοί της Μεσογείου. Ο τίτλος της ομιλίας του Δημήτρη Κουρέτα έχει τίτλο: «Τι διαφορετικό έχουν τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Μία περίληψη των μελετών των προϊόντων που παράγονται από το αιγοπρόβειο γάλα» και είναι προγραμματισμένη για τις 17 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο στη Χαλκιδική θα αποτελέσει τη συνέχεια μίας ημερίδας που έγινε πριν από μία τριετία επί αμερικανικού εδάφους, ενώ τον συντονισμό του έχει αναλάβει ο αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Στέφανος Κάλης, ελληνοαμερικανικής καταγωγής. «Η πρωτοβουλία ανήκει σ’ εκείνον», σημείωσε ο κ. Κουρέτας για τον συνάδελφό του, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Παράλληλα θα γίνουν γυρίσματα για τη σειρά «The Cooking Odyssey», που θα προβληθεί στις ΗΠΑ. Θα επιχειρηθεί μία προσέγγιση της μεσογειακής διατροφής με τρόπο διαφορετικό. Θα μιλήσουν πολλοί επιστήμονες για τα ευεργετικά αποτελέσματα τροφών που έχουν ενδιαφέρον για εμάς, όπως είναι το ελαιόλαδο, τα σταφύλια, τα τυριά από αιγοπρόβειο γάλα και με καινούρια στοιχεία θα αναφερθούν στην ανάγκη χρήσης τους τη σημερινή εποχή».

Οι ξένοι έχουν καταλάβει την αξία της μεσογειακής διατροφής. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι συμβαίνει στην Ελλάδα, με τον κ. Κουρέτα να επισημαίνει: «Η διατροφή έχει αλλάξει σε πολλά κράτη. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι επιμένουν στο μεσογειακό μοντέλο που στηρίζεται σε προϊόντα δημοφιλή σε χώρες της Μεσογείου, όπως τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, το ελαιόλαδο, η τομάτα, τα φρούτα και κυρίως η σταφίδα. Σε μελέτες που έχουν γίνει, τα τρόφιμα τέτοιου είδους έχουν εκτοπιστεί από τη διατροφή του Έλληνα, ο οποίος τείνει να αφομοιώσει σε μεγάλο βαθμό αυτά που γίνονται σε κράτη που έχουν παράδοση σε άλλου είδους διατροφή, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Στηρίζονται περισσότερο στο κρέας, στα αμυλούχα, όπως είναι οι πατάτες, τα ζυμαρικά και τα γλυκά. Κι αυτό έχει σημαντικές επιβαρύνσεις στον οργανισμό. Υπάρχουν πολλές μελέτες που το αναδεικνύουν αυτό. Επομένως υπάρχει μία τάση να αρχίσουμε να συζητάμε με στοιχεία πλέον, για τα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής».
Κλείνοντας, ο κ. Κουρέτας μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στη μεσογειακή διατροφή: «Υπάρχει μία σειρά μελετών της δικής μας ερευνητικής ομάδας εδώ και δέκα χρόνια, που μας έχει κάνει πιο γνωστούς και γι’ αυτό ενδιαφέρθηκε και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επάνω στις ευεργετικές επιδράσεις των προϊόντων που παράγονται από το αιγοπρόβειο γάλα κι έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία. Γι’ αυτά και θα μιλήσω. Δηλαδή τη μυτζήθρα, το ανθότυρο και πάρα πολλά άλλα προϊόντα που παίρνουμε, κυρίως από τις πρωτεΐνες του αιγοπρόβειου τυρόγαλου. Με την κατανάλωσή τους προκύπτουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία και κυρίως έχουμε αποτελέσματα αντιφλεγμονώδη που σχετίζονται με αρκετές νόσους, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος».

του Χριστόφορου Σεμέργελη

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Έδωσαν εντολή στον ΕΦΕΤ να ελέγξει τα φαγητά που θα δοκίμαζε ο Μητσοτάκης στα Ιωάννινα – Τι απαντά η ΕΛΑΣ

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας πως δόθηκε εντολή στον ΕΦΕΤ για να…

28 Μαΐου 2024

Σοκ σε περιοχή του Δήμου Ρ.Φεραίου: Στο Νοσοκομείο άνδρας μετά από επίθεση – Συνελήφθη ο δράστης

Στο Νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ένας άνδρας μετά από επίθεση που δέχθηκε από συγχωριανό…

28 Μαΐου 2024

Ακίνητα: «Φωτιά» πήραν οι τιμές των διαμερισμάτων – Νέα άνοδος 10,4% το α’ τρίμηνο

«Φωτιά» πήραν και φέτος οι τιμές των διαμερισμάτων, συνεχίζοντας το ράλι των τελευταίων ετών. Σύμφωνα…

28 Μαΐου 2024

Πάρνηθα: Σενάριο για ναρκωτικά πίσω από την επίθεση σε εθελοντές – Τι ερευνά η αστυνομία

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση ξυλοδαρμού των εθελοντών στην Πάρνηθα,…

28 Μαΐου 2024

Μαγιόρκα: Αλλόφρων ντόπιος οδηγός καταδιώκει και εμβολίζει αυτοκίνητο με Βρετανούς τουρίστες

Τις τρομακτικές στιγμές κατά τις οποίες ένας οδηγός σε κατάσταση αλλοφροσύνης καταδιώκει με το SUV…

28 Μαΐου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου γυναίκα με αιμορραγία

Στο Νοσοκομείο Βόλου μεταφέρθηκε 42χρονη πριν από καμιά ώρα περίπου από την Αλόννησο. Ειδικότερα με…

28 Μαΐου 2024