Αθλητισμός

Η Μερόπη Αδαμοπούλου πρωταθλήτρια με βουτιές σε βάθος 55 μέτρων…

Γεμάτη πρωτιές σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η μέχρι στιγμής πορεία της Ελληνίδας πρωταθλήτριας στις ελεύθερες καταδύσεις, με καταγωγή από τον Βόλο, Μερόπης Αδαμοπούλου.

Παρά το γεγονός ότι ο αγωνιστικός της βίος μετρά μόλις δύο χρόνια, στη θάλασσα και στην πισίνα κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ, με 150 μέτρα, κρατώντας την αναπνοή της για συνολικά 2 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα, στην κατηγορία της δυναμικής άπνοιας με διπλά πέδιλα (με κανονισμούς AIDA). Παράλληλα φέτος κατέκτησε την πρώτη θέση σε πανελλήνιο επίπεδο στην κατηγορία σταθερών βαρών με διπλά πέδιλα, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε, φτάνοντας σε βάθος 55 μέτρων στον αγώνα AIDA Infinity Depth Games 6, στη Λάρνακα της Κύπρου.
Την πρώτη αγωνιστική χρονιά συμμετείχε στον αγώνα AIDA Egyptian National Championship, στο Dahab της Αιγύπτου, όπου καταδύθηκε σε βάθος 48 μέτρων στο Blue Hole.
Η 35χρονη πρωταθλήτρια που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, επισκέπτεται συχνά την πόλη του πατέρα της, τον Βόλο, και μιλώντας στη «Θ» δίνει το στίγμα του άγνωστου για πολλούς αυτού αθλήματος.
«Η ελεύθερη κατάδυση είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα, καθώς απαιτεί ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και αυτοελέγχου, μετριοπάθεια, αλλά και εσωτερική ισορροπία. Στην ελεύθερη κατάδυση δεν χρησιμοποιείται καμία συσκευή παροχής οξυγόνου. Ο αθλητής χρησιμοποιεί την ίδια του την ανάσα για να καταδυθεί σε βάθος στη θάλασσα ή να κολυμπήσει κατά μήκος στην πισίνα. Η ελεύθερη κατάδυση διακρίνεται στην κατάδυση σε βάθος στη θάλασσα, τη δυναμική και τη στατική άπνοια στην πισίνα» τονίζει η Μερόπη Αδαμοπούλου, που αναφέρει πως τα σταθερά βάρη τοποθετούνται στη μέση ή στα πόδια του αθλητή – αθλήτριας ζυγίζοντας ένα με δύο κιλά.

Πίεση πέντε ατμόσφαιρες…
Τις δυσκολίες που περιλαμβάνει η ελεύθερη κατάδυση για το ανθρώπινο σώμα περιγράφει η πρωταθλήτρια, καθώς όπως τονίζει το θαλάσσιο περιβάλλον σε βάθος 30 μέτρων είναι ακραίο, με την πίεση να πενταπλασιάζεται σε σχέση με τη στεριά, φτάνοντας τις πέντε ατμόσφαιρες. Σε αυτά τα μεγάλα βάθη ο αθλητής αισθάνεται μυϊκή κούραση και γενικότερη εξάντληση, από τη στιγμή που μειώνονται τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και αυξάνονται αντίστοιχα αυτά του αζώτου.
«Στο συναρπαστικό άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης, το σώμα καλείται να ανταποκριθεί σε ακραίες για αυτό συνθήκες πίεσης, γεγονός που απαιτεί προσαρμογή στο βάθος και υδροβιότητα. Μέσω της προπόνησης βελτιώνεται η αντοχή, η άπνοια και η υδρόβια κίνηση. Η αυτοσυγκέντρωση, η υπομονή και επιμονή στον στόχο και η αυτογνωσία είναι κάποια από τα στοιχεία που αποκτά κανείς όταν ασχολείται με την ελεύθερη κατάδυση. Η ικανοποίηση ενός προσωπικού ρεκόρ είναι ένα συναίσθημα πολύ δυνατό, που σου χαρίζει το συναρπαστικό αυτό άθλημα, ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες που δεν φανταζόσουν ότι έχεις. Επιπλέον ο ανταγωνισμός μού αρέσει και αποτελεί έναν τρόπο για να βελτιώνομαι διαρκώς» επισημαίνει η Μερόπη Αδαμοπούλου, η οποία προσθέτει πως η θάλασσα αποτελεί πηγή συναισθημάτων και η αγάπη της για αυτή ξεκίνησε πολύ νωρίς. «Πρέπει να τη σεβόμαστε τη θάλασσα γιατί σε περίπτωση που την αψηφήσουμε, μπορεί να μας τιμωρήσει» υπογραμμίζει σχολιάζοντας τα αυξημένα περιστατικά πνιγμών που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.
Η ταλαντούχα αθλήτρια εξηγεί όταν ξεκινά την προσπάθεια για να κατέλθει σε τέτοιο μεγάλο βάθος δεν σκέπτεται τίποτα άλλο πέρα από τον στόχο της: «Το μυαλό δεν προλαβαίνει να σκεφτεί όταν κολυμπάς προς τον βυθό, με τον χρόνο να περνά πολύ γρήγορα».
Παράλληλα με την ενασχόλησή της με την ελεύθερη κατάδυση συνταίριαξε και τις σπουδές που έχουν να κάνουν με τι άλλο… παρά με τη θάλασσα. Συγκεκριμένα αποφοίτησε από το τμήμα Επιστημών Θάλασσας της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ έκανε μεταπτυχιακό στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» του ΕΜΠ, στην κατεύθυνση της Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης και Λιμένων.
«Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με τη θαλάσσια έρευνα, μελετώντας σε βάθος το θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι επισκέψεις πεδίου στο θαλάσσιο περιβάλλον, ωκεανογραφικού, αλλά και βιοεπιστημονικού περιεχομένου, μου προσέφεραν επιστημονική επάρκεια, τεχνικές δεξιότητες και πρακτικές εμπειρίες από τον κόσμο της θάλασσας. Όλα αυτά αποτέλεσαν το έναυσμα για να ασχοληθώ με την ελεύθερη κατάδυση» εξηγεί.
Η καταδύτρια προαναγγέλλει τη συμμετοχή της σε περισσότερους διεθνείς αγώνες, με στόχο την κατάκτηση κάποιου μεταλλίου και γιατί όχι ακόμα και του χρυσού. Στις 29 Νοεμβρίου αρχίζει η καινούργια σεζόν στις πισίνες για το άθλημα της δυναμικής άπνοιας, με τον πρώτο αγώνα να διεξάγεται στο Δημοτικό Κολυμβητήριο του Αλίμου, με τη Μερόπη Αδαμοπούλου να είναι πανέτοιμη για νέα ρεκόρ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το