Άρθρα

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα φέρνει περισσότερους πόρους στην κτηματαγορά

 

Του Γιώργου Παπακώστα
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή
PPK CONSTRUCTIONS

Ο ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους πιο σκληρούς μνημονιακούς νόμους που επιβλήθηκαν στα αρχές της οικονομικής κρίσης και παραμένει ακόμη.
Τα εκατομμύρια των Ελλήνων ιδιοκτητών δυσφορούν – και δικαίως – γιατί, ενώ έχουν πληρώσει το σπίτι που είναι δικό τους, τελικά τους έχει επιβληθεί και χαράτσι αρκετών εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ.
Μάλιστα ο συγκεκριμένος φόρος ήταν και ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την καθήλωση της κτηματαγοράς στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Από την άλλη βέβαια το κράτος αντλεί όλα αυτά τα χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ανταποκρινόμενο στους δημοσιονομικούς του στόχους.
Πριν λίγες ημέρες από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, ενώ είχε προηγηθεί ακόμη μια άλλη μείωση πριν λίγα χρόνια.
Τέλη του μηνός θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ τον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες θα δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Εκτιμάται πως πάνω από 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ, περίπου 900.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν ότι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον φόρο και περίπου 320.000 ιδιοκτήτες θα δουν επιβαρύνσεις.
Από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες μικρής και μεσαίας περιουσίας, οι κάτοχοι πολλών ακινήτων οι οποίοι επιβαρύνονταν έως τώρα με συμπληρωματικό φόρο, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αλλά και οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες για τις οποίες διατηρείται η μείωση του φόρου.
Στον αντίποδα υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ιδιοκτητών ακινήτων που λόγω της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν, θα δουν αύξηση στον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν.
Ο ΕΝΦΙΑ εξαρτάται και από τις αντικειμενικές αξίες που τροποποιήθηκαν και από φέτος θα ισχύουν οι νέοι συντελεστές.
Στον Βόλο η γενική εκτίμηση είναι πως δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, με εξαίρεση ενδεχομένως την παραλιακή ζώνη.
Μάλιστα μπορούν να αναφερθούν ορισμένα παραδείγματα.
Διαμέρισμα 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης αμετάβλητη στα 750 ευρώ, πλήρωσε φόρο το 2021 220,50 ευρώ, ενώ το 2022 θα πληρώσει φόρο 147 ευρώ, δηλαδή μειωμένο κατά 33,33%.
Διαμέρισμα 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ πλήρωσε φόρο το 2021, 310,80 ευρώ.
Το 2022, με την τιμή ζώνης να διαμορφώνεται στα 1.300 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 220,50 ευρώ.
Δηλαδή, ενώ η αξία του ακινήτου αυξάνεται κατά 18%, ο φόρος μειώνεται κατά 29%.
Στην περιοχή μας, όπου κυριαρχούν οι ιδιοκτήτες μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας το όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι ακόμη καθοριστικό.
Η, έστω και μερική, φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών, είναι ανακούφιση, ειδικά τώρα που διανύουμε μια περίοδο ακρίβειας.
Συγχρόνως είναι αναμενόμενο να επιφέρει και μια κινητικότητα στην κτηματαγορά και έρχεται να συμπληρωθεί στις ήδη μέχρι τώρα φοροελαφρύνσεις στην κατοικία που λειτούργησαν θετικά στην ανάκαμψή της.
Αυτό που επιθυμεί ο ευρύς κλάδος της κτηματαγοράς είναι σταδιακά η απόκτηση ενός ακινήτου να μην αποτελεί φορολογικό βρόχο για τον ιδιοκτήτη. Και φαίνεται πως προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούμαστε.
Οι λιγότεροι φόροι στα ακίνητα, φέρνουν μεγαλύτερη κινητικότητα στις αγοραπωλησίες τόσο στα ακίνητα όσο και στα οικόπεδα, που επίσης επηρεάζονται από τον ΕΝΦΙΑ.
Η συνολική ακίνητη περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα αποτιμάται στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα τεράστιο ποσό που πρέπει να αποτελέσει μοχλός ανάπτυξης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το