Κατηγορίες: Οικονομία

Οι μεγάλοι χαμένοι στο νέο ασφαλιστικό

Γυναίκες και κυρίως μητέρες ανηλίκων, ασφαλισμένοι με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας και χηρείας (αν δεν εξαιρεθούν) συγκαταλέγονται στους μεγάλους χαμένους των αλλαγών που έρχονται στο Ασφαλιστικό, ενώ από τις επώδυνες διατάξεις δεν φαίνεται να γλιτώνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ένστολοι, αγρότες, ναυτικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως επίσης οι 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και οι 2,6 εκατομμύρια ήδη σήμερα συνταξιούχοι.

Οι μειώσεις που έρχονται στις κατώτατες συντάξεις και αγγίζουν το 35% ή ακόμη και το 50% για όσους ανοίξουν από σήμερα την πόρτα της εξόδου πριν από τα 67, το έμμεσο «ψαλίδι» στις αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων μέσω της αύξησης εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η συγχώνευση όλων των επικουρικών (και των ενστόλων) στο ΕΤΕΑ και το «πάγωμα» της κρατικής επιχορήγησης για όλα τα Ταμεία μέχρι το 2021 ψηφίστηκαν ήδη από τη Βουλή.
Στο «και πέντε» προστέθηκε διάταξη που «ακουμπά» χιλιάδες ασφαλισμένους με θεμελιωμένο δικαίωμα, που θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με νέο τρόπο. Στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι όσοι συνταξιοδοτoύνται με τα “κατώτατα όρια” όπως μητέρες ανηλίκων, μισθωτοί που αποχωρούν με τις ελάχιστες προϋποθέσεις (15ετία στα 62), όσοι φεύγουν με διαδοχική και έχουν λίγα χρόνια ΙΚΑ, εργαζόμενοι στην οικοδομή, στα βαρέα κ.ά.
Η ρύθμιση, προβλέπει πως στους συνταξιοδοτούμενους από 30/6 θα χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους θα δίνεται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης.

Οι μητέρες θίγονται διπλά, καθώς όσες δεν έχουν θεμελιώσει μέχρι 30/6 θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος. Υπολογίζεται πως η διάταξη για τα κατώτατα όρια «χτυπά» περίπου 250.000 ασφαλισμένους, ενώ δεν αποκλείεται να θίξει ακόμη και 500.000 σε βάθος χρόνου 15ετίας. Επίσης αλλάζει ο τρόπος εφαρμογής του νόμου Λοβέρδου (3863 του 2010) καθώς πλέον όλοι όσοι έχουν υποβάλλει ή υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2015 ανεξάρτητα από το πότε θεμελίωσαν δικαίωμα θα ακολουθήσουν τον νέο τρόπο υπολογισμού κύριας σύνταξης.
Μεσοσταθμικά, οι μειώσεις θα ανέρχονται σε 1,8% έως το 2020, σε 4,5 % έως το 2030 και σε 7% έως το 2045.
Οι ήδη συνταξιούχοι θα υποστούν έμμεσες μειώσεις από τις νέες εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι εισφορές αυξάνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις (από 4% σε 6%) και έξι στις επικουρικές (από 0 σε 6%). Οι πραγματικές μειώσεις θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερες, καθώς στις κύριες συντάξεις η κράτηση επιβάλλεται επί του ονομαστικού ποσού, ενώ για τις επικουρικές θα επιβληθεί τελικά στο καταβαλλόμενο ποσό. Η πραγματική μείωση θα κυμανθεί στο 3%-4% για τις κύριες συντάξεις και στο 6% για τις επικουρικές.
• Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ μητέρα ανήλικου, έχει από το 2008 θεμελιωμένο δικαίωμα, 6.900 ημέρες ασφάλισης και συνταξιοδοτήται με μειωμένη στο 50ό έτος. Εργάζεται τα τελευταία 8 έτη με μισθό 650€.
Τι σύνταξη θα πάρει με το νέο καθεστώς;
Η ασφαλισμένη, επειδή έχει ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές, η σύνταξη που θα λάβει θα υπολογιζόταν με το κατώτατο όριο του ΙΚΑ. Το ποσό, της κυρίας σύνταξής της με το παλαιό καθεστώς θα ήταν 551€ (μαζί με την προσαύξηση κατωτάτων ορίων). Με το νέο καθεστώς θα πάρει 381€, δηλαδή σύνταξη μειωμένη κατά 170€, μέχρι να συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας της και μετά θα παίρνει τα 551€.
• Μητέρα 2 παιδιών, το ένα εξ αυτών ανήλικο, 50 ετών και ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, έχει συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2010. Οι αμοιβές της ήταν πάντα ο κατώτατος μισθός.

Πώς επηρεάζεται από τις αλλαγές;
Η ασφαλισμένη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με μειωμένη. Επειδή οι αμοιβές της ήταν πάντα στα κατώτατα όρια, θα λάβει 619€ κύρια σύνταξη αντί για 398€ που είναι το οργανικό της ποσό, αυτό δηλαδή που προκύπτει από τις καταβαλλόμενες εισφορές. Με τη νέα ρύθμιση θα λάβει 398€ μέχρι να συμπληρώσει τα 67 (δηλαδή για 17 χρόνια, εφόσον φύγει τώρα). Μετά τα 67 θα λάβει το ποσό των 619€.
• Aσφαλισμένος στο ΙΚΑ, 56 ετών, θεμελίωσε δικαίωμα με εξαγορά πλασματικών και συμπλήρωση 10.500 ημερών ασφάλισης ώστε να συνταξιοδοτηθεί στα 58. Επηρεάζεται από τις αλλαγές;

Τρία επιπλέον εξάμηνα
Ο ασφαλισμένος μπορεί να συμπληρώσει το 2011 τις απαραίτητες ημέρες ασφάλισης πλην όμως, καθώς φαίνεται, θα δει το όριο ηλικίας του να αυξάνεται. Ετσι εφόσον συμπληρώνει τα 58 το 2017 θα επιβαρυνθεί με 3 εξάμηνα επιπλέον και θα μπορεί να εξέλθει με πλήρη σύνταξη 59 ετών και 6 μηνών. Εναλλακτικά στα 58ο του πλην όμως θα υποστεί μείωση 16% μέχρι συμπληρώσεως των 59,5.
• Επαγγελματίας στον ΟΑΕΕ για 33 χρόνια που είναι σήμερα 57 μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμά με εξαγορά 5 πλασματικών ετών ώστε να μπορεί να αποχωρήσει στο 60ό έτος. Τον επηρεάζουν τα μέτρα;
Στα 60, αλλά πλέον με ποινή 16%
Ο ασφαλισμένος, αφού θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα για το 60ό έτος της ηλικίας του με 37 έτη ασφάλισης, θα δει το εν λόγω όριο να αυξάνεται κατά ένα εξάμηνο για κάθε έτος πριν από τη συμπλήρωση του 60ού. Ετσι η συνολική αύξηση του ορίου ηλικίας θα είναι 2 έτη δηλαδή στα 62. Εναλλακτικά θα συνταξιοδοτηθεί στα 60 με περικοπή της σύνταξης κατά 16% και μέχρι τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ
Εξι μήνες έως 15 χρόνια πιο αργά η συνταξιοδότηση
Στο δεύτερο πακέτο μέτρων που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συμπεριληφθεί η κατάργηση των πρόωρων, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθει και η εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα Ταμεία στο πρότυπο του ΙΚΑ ταυτόχρονα με την κατάργηση των εξαιρέσεων στην κρατική χρηματοδότηση.
Η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας ξεκινά από 1/7/2015 με προσθήκη ενός 6μήνου το έτος. Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου. Για όσους θεμελιώνουν χωρίς όριο προβλέπεται η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου να ξεκινήσει από 1/1/2016 με όριο ηλικίας τα 58 (εφόσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55).
Ειδικοί εκτιμούν πως η διάταξη αυτή «ακουμπά» εργαζόμενους στο δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως και ενστόλους. Χαμένοι είναι όσοι έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα, περίπου 150.000 ασφαλισμένοι που έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης αλλά «κυνηγούν» το όριο ηλικίας, όπως μητέρες ανηλίκων, άντρες σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ – τράπεζες) με 25ετία, εργαζόμενοι με 35ετία, δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία κ.ά.
Στους χαμένους και όσοι είχαν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με το ειδικό καθεστώς των γονέων. Οσοι γονείς δεν έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας θα δουν το όριο εξόδου να αυξάνεται από 6 μήνες ως 15 χρόνια. «Μεγάλο πλήγμα δέχονται οι μητέρες που έβγαιναν με μειωμένη αλλά προστατεύονταν από τα κατώτατα όρια. Δεν επιβαρύνονται μόνο με αύξηση ορίου ηλικίας αλλά και με απώλειες από 30-150 ευρώ για τουλάχιστον 17 χρόνια», εξηγεί ο δικηγόρος, Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεκροί 19 προσκυνητές λόγω της αφόρητης ζέστης στο προσκύνημα στη Μέκκα

Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη…

16 Ιουνίου 2024

Συγκλονιστική στιγμή: Πρώην ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης σώζει ζευγάρι από πνιγμό στις Μαλδίβες

Το γύρο του διαδικτύου κάνει συγκλονιστικό βίντεο, όπου ο μεσοεπιθετικός της Αλμερία, Σέρχιο Αρίμπας και…

16 Ιουνίου 2024

Με κατάγματα και τραύμα στη γλώσσα η σύζυγος του δικηγόρου: Το νεύμα στον γιατρό, η κατάσχεση όπλων και η καταγγελία του 2017

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την είδηση σύλληψης του γνωστού δικηγόρου, ο οποίος έχει σχεδόν καθημερινή…

16 Ιουνίου 2024

Σε τροπικές νύχτες οδηγούν οι νέες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα – Καθηγητής εξηγεί τους κινδύνους για την υγεία

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες…

16 Ιουνίου 2024

Δίωξη για κακούργημα στον 90χρονο για ασέλγεια στην 11χρονη – Τη Δευτέρα αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί

Συνταράσσει την κοινή γνώμη ακόμη μία περίπτωση ασέλγειας σε βάρος ανήλικης, αυτή του 90χρονου, στη…

16 Ιουνίου 2024

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του ποινικολόγου – Κατασχέθηκαν τα δύο όπλα του

Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε…

16 Ιουνίου 2024