Τοπικά

Η μαθητεία απόφοιτων ΕΠΑΛ δίαυλος σύνδεσης με την εργασία

Υπάρχουν και οι τελειόφοιτοι Λυκείου που δεν προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά για την απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας. Σε λίγους μήνες θα έχουν πάρει το απολυτήριο και θα θεωρούνται υποψήφιοι για εργασία.
Η «Θ» συνομίλησε με τελειόφοιτους του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας οι οποίοι σε λίγους μήνες θα βγουν στον στίβο της εύρεσης εργασίας. Έχοντας απολυτήριο και πτυχίο, ελπίζουν ότι θα μπορούν να βρουν μια δουλειά για να κάνουν τη δική τους αρχή.
Η τελειόφοιτος του τομέα αισθητικής Βασιλική Ράπτη τόνισε πως «Μακάρι να βρω δουλειά ως αισθητικός, ενώ σκέπτομαι να συνεχίσω και στον χώρο του φαρμακείου, ώστε να εργαστώ ως βοηθός φαρμακείου».

Από την πλευρά της η Στελιάνα Ιμέρι, τελειόφοιτος του τομέα αισθητικής ανέφερε πως «σε λίγους μήνες βγαίνω στην αγορά εργασίας. Θέλω να δουλέψω στον χώρο της αισθητικής, φαίνεται να υπάρχει ένα καλό πεδίο και θα το προσπαθήσω. Άλλωστε και μέσα στην κρίση οι γυναίκες θέλουν να περιποιούνται».
Παίρνοντας τον λόγο η Μαγδαληνή Σάββα από την ειδικότητα της κομμωτικής τόνισε πως «θέλω να δω τις προοπτικές που δίνονται από τη μαθητεία. Διαφορετικά θα αναζητήσω κάποιο κομμωτήριο για να κάνω την πρακτική άσκηση. Απαιτείται προσπάθεια για την εύρεση εργασίας και προσωπικά νιώθω έτοιμη για ενταχθώ στην αγορά εργασίας».

Ο Ηλίας Αιντίνι ήρθε από τη Σκιάθο για να φοιτήσει στο ΕΠΑΛ στην ειδικότητα της ψύξης και αερισμού. Ο ίδιος είπε πως «θέλει να επιστρέψει στο νησί για να εργαστεί στον τομέα που ειδικεύτηκε, ως ψυκτικός δηλαδή, ενώ ο Θανάσης Κατσαρής ανέφερε πως «θα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ψυκτικού. «Δουλειά υπάρχει για αρχή, ίσως με πιο λίγα χρήματα» τόνισε.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσιγάνης που παρακολουθεί την ειδικότητα του θερμοϋδραυλικού επισήμανε πως «είναι καλύτερα να επιβιώσεις στην αγορά εργασίας με μια τέχνη. Σαν υδραυλικός υπάρχει ένα έδαφος για την εργασία, αν και είναι λίγο μειωμένο».
Από την ειδικότητα των θερμουδραυλικών ο Θανάσης Τριανταφύλλου τόνισε πως «στοχεύω να δουλέψω αρχικά ως βοηθός υδραυλικού. Είναι σημαντικό να λάβω το πτυχίο και να μπορώ να εργαστώ».

Οι τελειόφοιτοι ποντάρουν αρκετά και στη μαθητεία που είναι ένας σημαντικός προθάλαμος στην αγορά εργασίας.
Ο Άντι Ζάτσαι από τον τομέα οχημάτων που στοχεύει και στις πανελλαδικές εξετάσεις, σημείωσε πως ως απόφοιτος της ειδικότητας μηχανολογίας μπορεί να εργαστεί σε συνεργεία. Είναι λίγο δύσκολα, αλλά με προσπάθεια ο νέος μπορεί να τα καταφέρει.
«Θέλω να αντλήσω όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις από τους καθηγητές μου, προκειμένου να βγω έτοιμος στην αγορά εργασίας» μας είπε και πρόσθεσε πως η μαθητεία βοηθά πολύ τους αποφοίτους που δεν θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε να συνδεθούν με την αγορά εργασίας».
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτρης Κόκκινος επισήμανε πως «το 50% και πλέον των μαθητών του σχολείου δεν θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και με το πτυχίο τους θα προσπαθήσουν για ένταξη στην αγορά εργασίας. Οι μαθητές αποκτούν νωρίς επαγγελματική συνείδηση μέσα από τη φοίτησή τους στον τομέα που θέλουν και δουλεύουν στο μυαλό τους το μελλοντικό τους επάγγελμα».
Μάλιστα η μαθητεία αποτελεί αυτή τη στιγμή τον κύριο δίαυλο σύνδεσης των ΕΠΑΛ με την αγορά εργασίας. Για εννιά μήνες οι απόφοιτοι κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε μια επιχείρηση λαμβάνοντας μισθό κοντά στα 400 ευρώ, ενώ θα εργαστούν σε επιχειρήσεις που μπορούν να τους εκπαιδεύσουν. Γι’ αυτό τον λόγο στο σχολείο θα γίνει και ενημέρωση γονέων στις 23 Απριλίου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νοσοκομεία: Δημιουργούνται Επείγοντα ειδικά για τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων – Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο

Προ των πυλών είναι το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Τραύματος που θα αναπτυχθούν στο ΕΣΥ…

23 Νοεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση Pulse: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 2,5 μονάδες σε 15 ημέρες, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 15%

Για πρώτη φορά εμφανίζει η Pulse το ΠΑΣΟΚ δεύτερο και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση,…

23 Νοεμβρίου 2023

Netflix: Άγρια δολοφονία ηθοποιού της streaming πλατφόρμας σε ηλικία 23 ετών

Ο Κολομβιανός ηθοποιός Kevin Andrés Muñoz Tovar βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 23 ετών στην πόλη…

23 Νοεμβρίου 2023

Μόνιμη μείωση τελών κυκλοφορίας ζητούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

Υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομικών, τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, τον υφυπουργό κ. Θεοχάρη αλλά και…

23 Νοεμβρίου 2023

Taylor Swift: Υπό έρευνα η εταιρεία διοργάνωσης των live εμφανίσεων μετά τον θάνατο θαυμάστριας στη Βραζιλία

Οι αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με την εταιρεία διοργάνωσης που βρίσκεται…

23 Νοεμβρίου 2023

Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών, σε κοινή δράση κατά της βίας

Με θερμή αποδοχή από τους καταστηματάρχες του Βόλου, ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη και θα συνεχιστεί και…

23 Νοεμβρίου 2023