Τοπικά

Η μαρτυρία του κτηνοτρόφου για την έκρηξη βλήματος στις Γλαφυρές: Νόμιζα πως γίνεται πόλεμος – Θα ήμουν μακαρίτης τώρα

Παρ’ ολίγον να θρηνήσουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής προχθές το απόγευμα στο πεδίο βολής Γλαφυρών Βόλου, όταν βλήμα από άρματος μάχης εξερράγη λίγα μόλις μέτρα από κτηνοτρόφο, που έβοσκε τα ζώα του στην περιοχή.
Ο κτηνοτρόφος, που μίλησε στη «Θ», διαμαρτυρήθηκε γιατί σκοτώθηκαν ζώα του, ενώ άλλα χάθηκαν, αφού το κοπάδι του διασκορπίστηκε μετά την έκρηξη του βλήματος προς διάφορες κατευθύνσεις. Είναι η πολλοστή φορά που σημειώνεται ατύχημα από βολές στο εν λόγω πεδίο που χρησιμοποιεί χρόνια τώρα ο ελληνικός Στρατός και το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, καθώς και σε βοσκοτόπια.

Το ατύχημα συνέβη προχθές στις 6.30’ περίπου το απόγευμα και ενώ ο κτηνοτρόφος έβοσκε τα 350 γίδια, που έχει στην περιοχή, που βρίσκεται μακριά από το πεδίο βολής Γλαφυρών. Ξαφνικά, όπως δήλωσε στη «Θ» κι ενώ μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο με έναν φίλο του, άκουσε το σφύριγμα ενός βλήματος, που ίπτατο πάνω από το κεφάλι του και το οποίο έπεσε περίπου 60-70 μέτρα μακριά του, σε μια λάκα, όπου και εξερράγη. Στο σημείο της έκρηξης, προσθέτει ο κτηνοτρόφος, έβοσκαν εκείνη την ώρα γίδια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6-7 από αυτά και τα υπόλοιπα να διασκορπιστούν προς κάθε κατεύθυνση. «Νόμιζα πως γίνεται πόλεμος. Τα έχασα… Μιλούσα με τον φίλο μου και γι’ αυτό δεν κατέβηκα στη λάκα, διαφορετικά θα είχα σκοτωθεί», προσθέτει ο κ. Γιάννης. Ο κτηνοτρόφος υπολογίζει ότι το βλήμα του άρματος, έφυγε πολύ μακριά από τον στόχο του, καθώς το πεδίο βολής απέχει από τον βοσκότοπο μερικά χιλιόμετρα… Αμέσως μετά την έκρηξη ενημερώθηκαν οι σκοποί του πεδίου βολής, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν τον αξιωματικό βολής και ύστερα από τρεις βολές έπαυσε η εκτόξευση βλημάτων. Ο διοικητής του τάγματος κατέφθασε στο σημείο του ατυχήματος και στελέχη του Στρατού φωτογράφισαν τα νεκρά ζώα, ενώ ζήτησαν από τον κτηνοτρόφο να δηλώσει τις απώλειές του, προκειμένου να αποζημιωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για βολές βλημάτων αρμάτων μάχης 155 χιλιοστών.

«Έχω υπηρετήσει στο Πυροβολικό και ξέρω», ανέφερε ο κτηνοτρόφος, που ζει στην Κάπουρνα και ασχολείται με την κτηνοτροφία από μικρό παιδί. «Τα γίδια βέλαζαν χτυπημένα. Θα ήμουν μακαρίτης τώρα», καταλήγει ο κτηνοτρόφος, που ανέφερε ότι έχει χάσει και άλλα εννιά γίδια, που λείπουν από το κοπάδι, καθώς δεν γνωρίζει πού μπορεί να έφθασαν μέσα στον πανικό τους. Υπενθυμίζεται ότι πέριξ του πεδίου βολής Γλαφυρών έχουν συμβεί κατά περιόδους πολλά ατυχήματα λόγω εκρήξεων βλημάτων, με πυρκαγιές, αλλά και βλήματα που έπεσαν σε ποιμνιοστάσια. Εντός δε του πεδίου βολής έχουν συμβεί θανατηφόρα δυστυχήματα, όπως αυτό το 2014 που είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις στρατιωτικοί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το