Πολιτισμός

Η Μάρω Μπέλλου παρουσιάζει το βιβλίο της στον Βόλο: «Ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας είναι είδος προς εξαφάνιση…»

«Ο γκάτζετ – Eros» ή «Ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας» της Μάρως Μπέλλου παρουσιάζεται τη Δευτέρα στις 8.00 στο Παρκ με τη στήριξη του 1ου Σοροπτιμιστικού Συνδέσμου Βόλου και του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: H Χριστίνα Λαμπροπούλου – οικονομολόγος, ο Δημήτρης Αθανασάκης – επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. και ο Αντώνης Καρζής – ψυχίατρος. Η συγγραφέας Μάρω Μπέλλου είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, σε παλαιότερη συνέντευξή της για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο.

Της Μαίρης Τσακνάκη Γαβαλά

«Το βιβλίο γεννήθηκε ως μια απόπειρα απάντησης τόσο σε προσωπικά ερωτήματα, όσο και, κυρίως, σε ερωτήματα που ανέκυψαν μέσα από την κλινική μου πρακτική. Με την πάροδο του χρόνου, τα δυο αυτά εναύσματα συνέκλιναν σταδιακά προς ένα και το αυτό ερώτημα: Πώς συμβαίνει και οι ερωτικές σχέσεις δημιουργούν, σε όσους με μεγαλύτερη ή μικρότερη προθυμία εμπλέκονται σε αυτές, περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύουν; Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ιδιαίτερα σύνθετο ερώτημα, διότι αφορά συγχρόνως τις σχέσεις μας με τους άλλους και τη σχέση μας με το ίδιο μας τον εαυτό».

Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;
«Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους όσοι, σε μια δεδομένη στιγμή της ζωής τους, έθεσαν στο κέντρο του προβληματισμού τους ή, έστω, έστρεψαν την προσοχή τους στο διαρκές αίνιγμα των ερωτικών σχέσεων, ως αποτέλεσμα είτε μιας προσωπικής εμπειρίας είτε μιας εξωτερικής αφήγησης. Απευθύνεται σε όλους όσοι αναζητούν, στο ζήτημα αυτό, περισσότερη κατανόηση και διαύγεια. Δεν θα πρέπει ωστόσο να θεωρηθεί ότι το βιβλίο αποτελεί ένα είδος manual, ένα εγχειρίδιο οδηγιών που εξασφαλίζει ως διά μαγείας την είσοδο στην ουτοπική πολιτεία της ευτυχίας. Γιατί, στην πραγματικότητα, ο καθένας μας δεν έχει παρά να επινοεί – και να διεκδικεί – κάθε φορά έναν δικό του προσανατολισμό, μια ολότελα δική του διάνοιξη μέσα στην πολυδαίδαλη εμπειρία των σχέσεων».

Τι μεταμορφώσεις έχουν υποστεί στην πάροδο των χρόνων οι ερωτικές σχέσεις και οι σχέσεις των φύλων;
«Κατά τα χρόνια της πατριαρχίας η διαφορά των φύλων ήταν διακριτή τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες. Κάθε άτομο θεωρούνταν αρσενικό ή θηλυκό ανάλογα με το γενετήσιο φύλο. Η ανατομία ήταν που προδιέγραφε την πορεία της ζωής έκαστου υποκειμένου στο πεδίο των σχέσεων. Η δημόσια ζωή ήταν το πεδίο δράσης των αντρών και ο ιδιωτικός βίος το βασίλειο των γυναικών. Με άλλα λόγια, ο άντρας ήταν ο κουβαλητής και η γυναίκα η νοικοκυρά. Όμως, στον σύγχρονο κόσμο η βιολογία δεν είναι πλέον το πεπρωμένο. Το κατά φύλον είναι, δεν εξουσιοδοτείται πια, παρά μόνο από τον ίδιο τον εαυτό του. Έτσι, τα προηγούμενα καλούπια του αρσενικού και του θηλυκού σπάζουν: Οι άντρες εκθηλύνονται και οι γυναίκες αρρενοποιούνται. Τώρα πια άντρες και γυναίκες αναλαμβάνουν ρόλους στο κοινωνικό πεδίο που είναι απόλυτα εναλλάξιμοι και η διαφορά των φύλων γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη. Ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις έχουν γίνει ένας λαβύρινθος παρεξηγήσεων».

Πόσο δύσκολες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις στις μέρες μας;
«Ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας είναι είδος προς εξαφάνιση! Ο γκατζετ-Eros ως κεντρική έννοια αυτού του βιβλίου δηλώνει τον πιο πρόσφατο και χωρίς αμφιβολία τον πιο σημαντικό μετασχηματισμό της εμπειρίας των ερωτικών σχέσεων. Τι ακριβώς μετασχηματίζεται; Οπωσδήποτε ο τρόπος εισόδου και εξόδου από μία σχέση. Πρόκειται για μία υβριδική μορφή σχέσης που χαρακτηρίζεται από μία ελάχιστη δέσμευση, που και αυτή ακόμη τελεί υπό ανάκληση. Ο παρτενέρ τείνει να συρρικνωθεί στις συντεταγμένες ενός γκάτζετ, γίνεται υποκαταστάσιμος και αναλώσιμος. Ο Zygmund Bauman αναφέρθηκε σε αυτό το είδος ως «σχέσεις τσέπης», που «μπορεί να βγάζει κανείς όποτε χρειάζεται, αλλά να καταχωνιάζει βαθιά όταν του είναι πλέον άχρηστες». Στον γκατζετ-Eros απουσιάζει ο Έτερος του έρωτα, δηλαδή αυτός ο άλλος που είναι για μένα αναντικατάστατος, ο ένας και ο μοναδικός».

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον έρωτα στις μέρες μας;
«Η κρίση πέρα από τις άλλες πολύ δυσάρεστες συνέπειές της, δεν αφήνει δυστυχώς αλώβητο τον σκληρό πυρήνα των ερωτικών σχέσεων. Η κρίση φαίνεται να επιτελεί μία διττή λειτουργία: Άλλοτε δημιουργεί ρωγμές στη ζωή ενός ζευγαριού, άλλοτε όμως, και αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές, διευρύνει ρωγμές ήδη υπάρχουσες».

Πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας για τον άνθρωπο;
«Ο έρωτας είναι αυτός που θεραπεύει τη συνεχώς ανοικτή πληγή της διαφοράς των δύο φύλων. Το ερωτικό συναίσθημα είναι μία ουσιώδης και διαρκής μορφή αναζήτησης του Έτερου στον οποίο απευθύνομαι γιατί υποθέτω ότι ξέρει κάτι από την αλήθεια μου. Ο Έτερος μου φαίνεται διαφορετικός από όλους τους άλλους παρτενέρ, γιατί αυτός και μόνο μού φανερώνει το πιο μυστικό μου κέντρο. Ο Έτερος είναι πάντα η μορφή μιας διαφοράς που με φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μου. Ενώ, αντίθετα, ο γκατζετ-Eros χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία του Έτερου: Ο παρτενέρ τείνει να συρρικνωθεί στις συντεταγμένες ενός γκάτζετ, προορισμένου να εκπληρώσει το πεπρωμένο ενός απορρίμματος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το