Τοπικά

Η μάνα του πολέμου και της προσφυγιάς σε εκδήλωση της ΧΕΝ και των «Ιώνων»

Η Ομάδα της ΧΕΝ Βόλου σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» διοργάνωσαν χθες εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου με θέμα «Μάνα του πολέμου – Μάνα της προσφυγιάς» με ομιλήτρια την Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, ενώ συντόνισε η Ροσσάνα Πώποτα.
Η κ. Πηνελόπη Παπαθανασίου, πρόεδρος της ΧΕΝ, τόνισε ότι «η εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους «Ίωνες» και αυτό γιατί έχουμε κοινούς στόχους και σκοπούς. Και η δική μας η οργάνωση προέρχεται από Σμυρνιές, όταν το 1923 με τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκαν στην Ελλάδα και τον τόπο μας».
Από την πλευρά της η πρόεδρος των «Ιώνων» κ. Άννα Πετσιάβα επισήμανε ότι «η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη Μικρασιάτισσα μάνα, αλλά και στη μάνα του πολέμου και της προσφυγιάς. Μετά τον διωγμό η Μικρασιάτισσα μάνα έφυγε ξεριζωμένη από την οικογένειά της φτάνοντας στην Ελλάδα, ενώ βρέθηκε στο τιμόνι απότομα στην πρώτη γραμμή και στην απρόσμενη συμφορά. Η ανάγκη την έκανε τολμηρή, πολλαπλασίασε τις δυνάμεις της, γιγάντωσε τη θέλησή της».
Η κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, γραμματέας των «Ιώνων», ανέφερε ότι «τιμούμε την αιώνια πηγή αγάπης και ατέρμονης προσφοράς, τη μάνα. Διαπιστώνουμε ότι το μητρικό φίλτρο παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και δυναμώνει σε όλες αυτές τις καταστάσεις. Η μάνα του πολέμου και της προσφυγιάς, που την βλέπουμε στα ΜΜΕ και τη χώρα μας να παρακολουθεί το δράμα της. Της έλαχε να βρίσκεται σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι και να υποδέχεται όλο το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα» για να συμπληρώσει ότι «από τη μία πλευρά έχουμε την ηρωίδα Μικρασιάτισσα μάνα και από την άλλη την τραγική μάνα του σήμερα».

Φωτό: Από αριστερά: Η κ. Άννα Πετσιάβα, πρόεδρος των «Ιώνων», η κ. Πηνελόπη Παπαθανασίου, πρόεδρος της ΧΕΝ, και η κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, γραμματέας των «Ιώνων» 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το