Τοπικά

Η «Μαγνήτων Κιβωτός» αποχαιρετά τον φωτογράφο του Οικουμενικού Πατριάρχη Νικόλαο Μαγγίνα

Έφυγε από τη ζωή έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό ο προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Νίκος Μαγγίνας. Έργα του είχαν παρουσιαστεί στον Βόλο τον Δεκέμβριο του 2019 κατά τη διάρκεια έκθεσης που διοργάνωσε η «Μαγνήτων Κιβωτός» από κοινού με άλλους φορείς της περιοχής.

Τα μέλη της «Μαγνήτων Κιβωτού» κάνουν λόγο για έναν ακούραστο και σπουδαίο άνθρωπο που είχαν τη χαρά και την τιμή να τον γνωρίσουμε στους κατοίκους του Βόλου. Όπως θυμούνται σε ανακοίνωσή τους:

Ήταν Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, όταν εγκαινιάζαμε την Έκθεση Φωτογραφίας «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ» των Alberto Modiano, Berge Arabian Emine Ülkerim, Migirdic Arzivyan και Νικολάου Μαγγίνα.
Προσήλθαμε όλοι χαρούμενοι και με την αίσθηση της μεγάλης τιμής που έγινε στην πόλη μας να φιλοξενήσει αυτή την Έκθεση που, εκτός από την φωτογραφική τέχνη, μετέδιδε και πάρα πολλά μηνύματα. Προσήλθαμε όμως ανυποψίαστοι για την πανδημία της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και αναγνωρίστηκε εκείνες τις ημέρες, για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας. Μια νέα μεταδοτική ασθένεια που σχεδόν δεκαεπτά μήνες κατόπιν, το Σάββατο 10 Απριλίου 2021, θα ήταν η αιτία να κοπεί το νήμα της ζωής του Νικολάου Μαγγίνα, του υπέροχου αυτού ανθρώπου, με την ανυπόκριτη ταπεινότητα, την πλήρη αφοσίωση στον ρόλο του, τη μεγάλη καλλιτεχνική δεινότητα, και καταξίωση στον τομέα της φωτογραφίας και της δημοσιογραφίας.
Η μοναδική αυτή Έκθεση παρουσιάστηκε τότε, και την συνδιοργάνωσαν με τον φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», το Περιοδικό WISH, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης ΟΔΕ, με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου.

Ο αείμνηστος Φωτογράφος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαος Μαγγίνας Νικόλαος, είχε τότε κάνει παρέμβαση εκ μέρους των Φωτογράφων που παρουσιαζόταν έργα τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
-«Οι φωτογραφίες, αποτυπώνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο τη σημασία του διαλόγου με το «διαφορετικό». Ενός διαλόγου που ξεκίνησε στην αρχαία γη της Ανατολικής Μεσογείου πριν από εκατοντάδες χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα. Όλοι μαζί εμείς οι πέντε καλλιτέχνες επισημαίνουμε και προβάλλουμε την αξία της συνεργασίας και την σημασία της αλληλοκατανόησης προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Δεν χρησιμοποιούμε τον λόγο, αλλά την δύναμη της πραγματικότητας μέσα από την εικόνα. Χρησιμοποιούμε την γλώσσα της «ρεπορταζιακής» φωτογραφίας ως το μέσο επικοινωνίας τους».

Η κύρια αναφορά στο πνεύμα της Έκθεσης έγινε από τον Λάκη Βίγκα, Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σταυροφόρος του Τάγματος του Παναγίου Τάφου, επί έξι χρόνια εκπρόσωπος όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Άγκυρα, που είχε και την αρχική ιδέα μιας κοινής έκθεσης, και το κλείσιμο της εκδήλωσης, όπως πάντοτε, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

Στα εγκαίνια, εκτός του Νικολάου Μαγγίνα, παραβρέθηκαν ο Αλμπέρτο Μοδιάνο και η Εμινέ Ουλκερίμ.
Το ευαισθητοποιημένο κοινό της πόλης μας, είχε την ευκαιρία για δύο σχεδόν μήνες να επισκεφθεί μια μεγάλη Έκθεση φωτογραφίας για τον αλληλοσεβασμό στη διαφορετικότητα, που είχε ήδη παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, όπου τα εγκαίνια έγιναν παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Η αρχική διάρκεια της Έκθεσης, είχε οριστεί έως τις 10 Ιανουαρίου 2020, η μεγάλη όμως προσέλευση κοινού καθόλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, καθώς και η οργανωμένη επίσκεψη Σχολείων και φορέων, ανάγκασαν τους διοργανωτές να την παρατείνουν για ένα ακόμη δεκαήμερο, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.
Αφού είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και να τον φέρουμε σε επικοινωνία με το ευρύτερο κοινό της πόλης μας, αποτίοντας τον ανάλογο φόρο τιμής, αναφέρουμε και τα παρακάτω: Μπορεί να είναι ευρύτερα γνωστός ως ο Φωτογράφος, αλλά ο Νίκος Μαγγίνας υπήρξε πολλά σε ένα.

Γέννημα- θρέμμα Κωνσταντινοπολίτης, διέθετε ελεύθερο πνεύμα το οποίο όμως ήταν πάντα συνδεδεμένο με «τη γεννήτρα και τεχνήτρα» της ζωής του, την Πόλη και ό,τι αυτό συνεπάγεται! Και προπαντός ήταν πάντα δεμένος με το άρμα του Πατριάρχη, ο άνθρωπος που γνώριζε τη Νεώτερη ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλύτερα από τον καθένα. Υπήρξε ο φωτογράφος που απαθανάτισε όλες τις στιγμές, επίσημες και ανεπίσημες, του Πατριάρχη από την πρώτη στιγμή της εκλογής του αλλά και προ αυτής. Είχε πηγαίο χιούμορ, το οποίο έβγαινε αβίαστα σαν τις απαντήσεις του οι οποίες μερικές φορές ήταν τόσο εύστοχες! Είχε τόσες εμπειρίες που δεν χωρούν σε μία και μονή παρουσίαση, αλλά σε πολλές ζωές μαζί. Από τότε που εξελέγη Πατριάρχης ο Βαρθολομαίος, ο Νίκος Μαγγίνας ανήκε στα πρόσωπα που βρέθηκαν από τις πρώτες ώρες στο πλευρό του. Και από τα πρώτα του βήματα μαχόταν για το καλώς νοούμενο συμφέρον του Πατριαρχείου μας μαζί με τους άλλους πρωτεργάτες και συνεργάτες. Υπήρξε ο μακροβιότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης του Πατριάρχη, και επίσης διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας και το σύνολο σχεδόν των Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Τη μικρή τούτη αναφορά την κάνουμε για τον ακούραστο και σπουδαίο άνθρωπο Νίκο Μαγγίνα που είχαμε τη χαρά και την τιμή να τον γνωρίσουμε στον τόπο μας και που όλοι του οφείλουμε και πρέπει τούτη την άσχημη στιγμή να του την ανταποδώσουμε.
Αιώνια του η μνήμη!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το