Πολιτισμός

Η Μαγδαληνή Ντάλιου στο ερωτηματολόγιο του Proust: Φόβος και δισταγμός απέναντι στην ασθένεια παραμέρισαν μπροστά στο καθήκον

Καλεσμένη μας σήμερα η γιατρός παθολόγος Μαγδαληνή Ντάλιου.

Επιμέλεια
Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Γιατρέ, καλώς ήρθατε στην κυριακάτικη «Θεσσαλία». Νεοφερμένη στον Βόλο και στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο. Σας δίνω τον λόγο.
Καταγωγή; Παιδικά χρόνια; Σπουδές; Το Νοσοκομείο του Βόλου; Κορωνοϊός;
Γεννήθηκα στη Λαμία και μεγάλωσα στον Δομοκό Φθιώτιδας, μια κωμόπολη που η θαυμάσια θέα της και οι ανοιχτοί ορίζοντες με βοήθησαν να κοιτάζω μακριά, να ονειρεύομαι και να βάζω στόχους στη ζωή μου. Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από την Αγχίαλο Μαγνησίας και της μητέρας μου από Βράχα Ευρυτανίας. Σπούδασα αυτό που ονειρευόμουν από μικρή, το να είμαι δηλαδή δίπλα στον άνθρωπο όταν με έχει ανάγκη. Τελείωσα το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Σόφιας και πέρασα με Άριστα τις εξετάσεις αναγνώρισης του Πτυχίου μου (ΔΟΑΤΑΠ) στην Παθολογία, Χειρουργική και Παιδιατρική.
Μετά την απόκτηση και αναγνώριση του πτυχίου μου υπηρέτησα ως Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου στο ΚΥ Δομοκού και στη συνέχεια ειδικεύτηκα στην Εσωτερική Παθολογία (5 έτη) αρχικά στο ΓΝ Καρδίτσας και μετέπειτα στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας (Αθήνα) όπου τελειώνοντας την ειδικότητα. Εργάστηκα εκεί και ως επικουρικός Ιατρός Παθολογίας για τα επόμενα περίπου δυο έτη. Στη συνέχεια και για τέσσερα χρόνια επέστρεψα στον τόπο κατοικίας μου αφού διορίστηκα στο ΚΥ Δομοκού μέχρι πρότινος. Μετεκπαιδεύτηκα στο Ιατρείο Υπέρτασης και Λιπιδίων της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Λαϊκού. Παρακολούθησα και έλαβα το Πιστοποιητικό Σεμιναρίου Ανανηπτών Advanced Cardiac Life Support (eACLS course), καθώς και πιστοποιητικό εξειδίκευσης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με θέμα Διατροφή, Μεσογειακή Δίαιτα και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Νοσημάτων. Από μηνός ανήκω στο ιατρικό δυναμικό του ΓΝ Βόλου «Αχιλλοπούλειο» και συγκεκριμένα υπηρετώ ως ιατρός παθολόγος στην Παθολογική Κλινική του, ενώ παράλληλα είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Θρόμβωση και αντιθρομβωτική αγωγή» στο τελευταίο εξάμηνο.
Η Μαγνησία και ο Βόλος ως τόπος καταγωγής μου είναι μια πόλη που πάντα ήθελα να ζήσω. Έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς ο μύθος και η ιστορία πορεύονται και συμπλέκονται αρμονικά.
Την απόφαση να ακολουθήσω το ιατρικό επάγγελμα την είχα από μικρή.
Όλα αυτά τα χρόνια που ασκώ την ειδικότητα του παθολόγου η πείρα μού έδειξε ότι σίγουρα είναι μια δύσκολη και απαιτητική ειδικότητα (εξάλλου ο παθολόγος είναι ο πρώτος γιατρός που θα απευθυνθεί ο ασθενής) ως εκ τούτου χρειάζεται συνεχής διά βίου εκπαίδευση και ανά πάσα στιγμή να είσαι σε ετοιμότητα ως παθολόγος για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
Το ΓΝ Βόλου καλύπτει καθημερινά τις ανάγκες ολόκληρου του Ν. Μαγνησίας, καθώς και των επισκεπτών αυτού καθ’ όλη την περίοδο του έτους, μην ξεχνάμε ότι ο Νομός είναι πόλος έλξης τουριστών. Είναι ένα σύγχρονο νοσοκομείο με πολύ καλό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερό τους εαυτό παρά τις σχετικές ελλείψεις που υπάρχουν. Οι εντυπώσεις μου από την πόλη του Βόλου που αποτελεί πλέον τόπο μόνιμης κατοικίας μου είναι άριστες. Τόσο η τοποθεσία της πόλης, όσο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής των πολιτών την καθιστούν περιζήτητη πόλη.
Η ασθένεια Covid-19, επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος Covid-19, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Από τότε έχει διασπαρεί σε όλον τον πλανήτη και έχει εξελιχθεί σε πανδημία, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει μέχρι και σήμερα. Ως παθολόγος κλήθηκα από την αρχή της πανδημίας να αντιμετωπίσω ασθενείς με Covid-19 σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ο φόβος και ο δισταγμός απέναντι σε αυτή τη θανατηφόρο ασθένεια παραμέρισαν μπροστά στο αίσθημα του καθήκοντος. Ως νοσοκομειακός ιατρός πια και έχοντας πλέον καινούργια όπλα στη φαρέτρα μας όπως είναι τα αντιικά φάρμακα και το ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχουν εμβολιαστεί πορευόμαστε χωρίς την αβεβαιότητα του παρελθόντος, αλλά με αισιοδοξία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το