Τοπικά

Η Μ. Χρυσοβελώνη για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Σε δήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ποντίων, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη σημειώνει:
«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τους χιλιάδες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Πόντιους.
100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζει τον δολοφονικό στρατό του στη Σαμψούντα για να ειρηνεύσει, δήθεν, την περιοχή. Με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους» έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο.
Κάθε χρόνο την μέρα αυτή ο ανά τον κόσμο διάσπαρτος Ποντιακός Ελληνισμός, αμάχητο τεκμήριο και ζωντανό κομμάτι του οικουμενικού ελληνισμού, επιβεβαιώνει την ισχυρή θέληση και αγωνιστικότητά του, το χρέος και το εθνικό καθήκον όλων μας για τη με κάθε θεμιτό μέσο διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός, όπως και ο Ελληνισμός της Μ. Ασίας, κράτησε για αιώνες άσβεστη τη φλόγα του ελληνικού πνεύματος, ενώ βρισκόταν μακριά από τη μητροπολιτική Ελλάδα. Δημιούργησε θαυμαστό πολιτισμό τον οποίο μας κληροδότησε.

Τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων τους, οι πόντιοι απόγονοι αποτελούν παράδειγμα πατριωτισμού. Όλοι οι Έλληνες οφείλουμε πολλά στους αδελφούς μας του Πόντου και έχουμε χρέος να τους στηρίζουμε. Η μνήμη της γενοκτονίας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς μας δείχνει τον δρόμο: Να ενισχύσουμε τον απανταχού Ποντιακό Ελληνισμό. Συγχαίροντας την καθεμιά και τον καθένα ξεχωριστά για την προσωπική πορεία, αλλά και όλους τους συλλόγους και τα πνευματικά ιδρύματα των Ποντίων που με τη μέχρι σήμερα δράση τους κρατούν άσβεστη την παράδοση, αισθάνομαι την ανάγκη να σταθώ δίπλα τους με κάθε τρόπο, ώστε να προωθηθούν οι κοινοί στόχοι με αποφασιστικότητα και ισχυρή συλλογική έκφραση.
Αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι σημαντικό η ιστορική μας μνήμη να αποτελεί πηγή γνώσης για τις νεότερες γενιές προκειμένου να παραμείνουν προσηλωμένες στα ιδανικά της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των λαών. Αλλά πηγή και για εθνική αυτοπεποίθηση. Ο ελληνικός λαός και η πολιτεία θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι είναι πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της πατρίδας μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το