Ελλάδα

Η λειτουργία των ΚΕΠ έφθασε στα όριά της

kep
Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στα ΚΕΠ στέλνουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα κάνοντας λόγο για αθρόα ένταξη διαδικασιών που έχει φέρει τον θεσμό στα όριά του.
Αφορμή για την αντίδραση των εργαζομένων στα ΚΕΠ αποτέλεσε η ένταξη δύο νέων διαδικασιών που αφορούν το επίδομα σίτισης που αφορά 200.000 πολίτες και την έκδοση βιβλιαρίων υγείας για 2 εκατ. ανασφάλιστους περίπου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στα ΚΕΠ κ. Κ. Βώνος «η αθρόα και χωρίς προγραμματισμό ένταξη διαδικασιών δοκιμάζει την αντοχή του θεσμού και των εργαζομένων με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και η κατάρρευση να είναι πλέον ορατή».
Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΚΕΠ αναφέρει ως παράδειγμα το «Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», που αφορά σημαντική μερίδα του πληθυσμού. «Δημιούργησε μεγάλες ουρές διότι όλος αυτός ο όγκος διοχετεύεται στα υπό πίεση ΚΕΠ την ώρα που αναμένονται άμεσα αντίστοιχου όγκου προγράμματα όπως τα «Δελτία απεριορίστων διαδρομών των ΑΜΕΑ» ή το «πρόγραμμα έκδοσης βιβλιαρίων υγείας για ανασφάλιστες κοινωνικές ομάδες».
Επισημαίνει ότι στα ΚΕΠ απασχολούνται περίπου 2.500 υπάλληλοι του κλάδου, ενώ κατά καιρούς έχει υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού από τους δήμους με περίπου άλλους 200 διοικητικούς υπαλλήλους.

Χωρίς προσλήψεις
«Να υπενθυμίσω ότι αυτός ο αριθμός υπαλλήλων παραμένει από το 2008 όπου και πραγματοποιήθηκαν και οι τελευταίες προσλήψεις προσωπικού για τα ΚΕΠ, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι διαδικασίες που έχουν ενταχθεί καθώς και ο ”τζίρος” των διαδικασιών που διεκπεραιώνονται έχει περίπου διπλασιαστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, μόνο το 2014 υπήρξε αύξηση των εργασιών στα ΚΕΠ σε σχέση με το 2013 κατά 56,7% καθώς το 2013 διεκπεραιώθηκαν 1.116.148 υποθέσεις και το 2014 ολοκληρώθηκαν 1.748.737 εργασίες πολιτών.
Γεωμετρική αύξηση αναμένεται να έχουν οι εργασίες των ΚΕΠ το 2015 και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της ένταξης νέων διαδικασιών όπως είναι τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

«Ζητούμε από τον αν. υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης», αναφέρει στο «Εθνος» ο κ. Βώνος, «να λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις των εργαζομένων για τις νέες διαδικασίες, για το πώς αυτές θα ενταχθούν ομαλά στον θεσμό, ενώ ζητούμε την ενίσχυση του θεσμού με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό και συγκεκριμένα με τους συμβασιούχους που οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν στην ανεργία μετά από 5-7 χρόνια προϋπηρεσίας στα ΚΕΠ αφού με την πολύτιμη εμπειρία τους μπορούν να ενταχθούν άμεσα στην παραγωγική διαδικασία και να σώσουν τον θεσμό των ΚΕΠ από πιθανή κατάρρευση», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΚΕΠ.
Την περασμένη εβδομάδα ο αν. υπουργός Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με την ΠΟΣΕΚΕΠ προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα λειτουργίας των ΚΕΠ. Για να αποκτήσει ίδια άποψη για την κατάσταση στις υπηρεσίες πριν από τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος επισκέφθηκε το ΚΕΠ Συντάγματος και συζήτησε με πολίτες και εργαζόμενους για τα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με την ομοσπονδία των εργαζομένων στα ΚΕΠ ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης άκουσε με προσοχή τις απόψεις της ΠΟΣΕΚΕΠ και ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι για την αποσυμφόρηση των ΚΕΠ θα επιταχυνθεί το «ηλεκτρονικό» ΚΕΠ όπου οι πολίτες θα μπορούν από τον υπολογιστή του σπιτιού τους να καταθέτουν αιτήσεις και να παρακολουθούν την πορεία του αιτήματός τους.

Αποκέντρωση
Παράλληλα στον σχεδιασμό του υπουργείου έχει ενταχθεί η αποκέντρωση διαδικασιών που αφορούν την επιχειρηματικότητα, οι οποίες μελλοντικά θα παρέχονται από τα επιμελητήρια.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ΚΕΠ από προσωπικό μέσω της εθελοντικής κινητικότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί άμεσα προκειμένου να τοποθετηθούν οι 3.900 απολυμένοι και διαθέσιμοι υπάλληλοι καθώς και ένα τμήμα των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Μεταξύ των θέσεων που θα προκηρυχθούν στην εθελοντική κινητικότητα αναμένεται να είναι και θέσεις στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το