Ελλάδα

Η λίστα που δίνει το «ζεστό χρήμα»

Τσίπρας

Το σχέδιο που περιλαμβάνει στοχευμένη πολιτική κατά της φοροδιαφυγής, μοντέλο αποκρατικοποιήσεων με ταυτόχρονη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ριζική αναδιάρθρωση του Δημοσίου και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης συντάσσει η κυβέρνηση για να το παρουσιάσει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη ρευστότητα από την ΕΚΤ και τους δανειστές.

Εναν μαραθώνιο, για τον οποίο έχει διανύσει ήδη αρκετά χιλιόμετρα αθόρυβης προθέρμανσης και σκοπεύει άμεσα να τον ακολουθήσει για την ασφαλή έξοδο από την κρίση και το πρόβλημα της ρευστότητας, έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, ξεκινώντας από την κατάρτιση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που αναμένουν οι δανειστές μας.

Η σχετική δέσμευση προέρχεται άλλωστε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε στο κρίσιμο ραντεβού των «επτά» στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι η λίστα Βαρουφάκη που είχαν ήδη στα χέρια τους θα εμπλουτιστεί άμεσα με νέες συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τις μεταρρυθμίσεις, που θα αρχίσουν να αποδίδουν παράλληλα και άμεσα «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία.

Το σχέδιο Τσίπρα, επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, αφενός εξασφαλίζει ανεμπόδιστη βραχυχρόνια ρευστότητα και προστασία μισθών, συντάξεων και καταθέσεων, και αφετέρου βασίζεται στο «κλειδί» των αποκρατικοποιήσεων, στα «μυστικά» για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απάντησή του στον «γρίφο» του Δημοσίου.

τσίπρας 4

Στο ίδιο αισιόδοξο σχέδιο και τα σχετικά σενάρια εντάσσονται και όλα όσα περιέγραψε με την επιστολή του προς τους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών, όπως για τις τριγωνικές συναλλαγές, τον ιντερνετικό τζόγο και γενικότερα για την επιχείρηση «διαγραφής» των διαφόρων παθογενειών και των αγκυλώσεων του οικονομικού συστήματος που χρονίζουν.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα δώσει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες να προσέλθουν για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, ώστε και το Δημόσιο να γεμίσει τα ταμεία του.

Το σίγουρο είναι ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης επενδύει πολλά στην ικανότητα ενός Αμερικανοκορεάτη, ad hoc συμβούλου του, του κ. Κιμ Γκλεν, ο οποίος θεωρείται άσος στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού «χάρτη» για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πώς; Δίνοντας κίνητρα με βάση το αμερικανικό πρότυπο για μια «ειλικρινή» συζήτηση με τους φερόμενους φοροφυγάδες, ώστε να αποκτήσουν νόμιμη υπόσταση και να αποδώσουν στο Δημόσιο τους διαφυγόντες φόρους μια ώρα αρχύτερα.

Στοχευμένη πολιτική
Ο μεγαλοδικηγόρος Κιμ Γκλεν με εξειδίκευση στο καυτό θέμα λέγεται ότι έχει βάλει την υπογραφή του στο οργανόγραμμα του ESM κ.α. «Εάν έχεις δεσμευτεί και εφαρμόσει στοχευμένη πολιτική κατά της φοροδιαφυγής, τότε από τη μια μαζεύεις άμεσα τη ”σαντιγί” από πάνω και δεν χρειάζεται να κόψεις μισθούς, συντάξεις ή να φορολογήσεις αδίκως και περισσότερο τους μισθωτούς της χαμηλής ή της μεσαίας τάξης», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση του σχεδιασμού.

Το ίδιο στέλεχος τονίζει ότι η κυβέρνηση διά των αρμοδίων υπηρεσιών θα προχωρήσει άμεσα, ταχύτατα σε συγκεκριμένες δράσεις, μέσω των οποίων θα στείλει μήνυμα και εκτός των τειχών για την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει χωρίς υπεκφυγές τη φοροδιαφυγή. Υπό ένταξη στην εν λόγω λίστα συγκεκριμένων πρωτοβουλιών είναι και οι αποκρατικοποιήσεις -σύμφωνα με πληροφορίες-, με επιδίωξη ταυτόχρονα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου όμως το Δημόσιο θα διατηρεί στρατηγική θέση.

Οι ίδιες πληροφορίες εξηγούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει ιδιωτικοποιήσεις που θα εξασφαλίζουν μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη (π.χ. αεροδρόμια με συμφωνία για ανάπλαση της γύρω περιοχής, λιμάνια, τουριστικά ακίνητα, ολυμπιακά ακίνητα κ.ά.).

Παρότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δείχνουν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους ότι διαφωνούν με τη συζήτηση περί αύξησης του ΦΠΑ, εντούτοις ακούγεται ότι δεν αποκλείεται να εξεταστεί για μια προοδευτική κλίμακα που αφορά υποκατηγορίες.

Εντός της υπό σύνταξη λίστας κάθε άλλο παρά αποκλείεται να βρεθούν ρυθμίσεις όπως για τη ριζική αναδιάρθρωση του Δημοσίου (σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου), για την ταχύτατη απονομή Δικαιοσύνης (κατατίθεται ο σχετικός νόμος σύντομα), ενώ υπάρχουν ακόμη ενστάσεις από τους θεσμούς για τη ρύθμιση που σχετίζεται με τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας – ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει και θα το θέσει ως προτεραιότητα στην αξιολόγηση του σχεδίου από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες τα επόμενα 24ωρα.

Να σημειωθεί ότι το Eurogroup για την έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων θα συνεδριάσει μάλλον στην προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα και όχι εκτάκτως την προσεχή Παρασκευή.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το