Τοπικά

Η Λίνα Μενδώνη στο Μουσείο του Βόλου -Όσα είπε για την έκθεση και όσα επανέλαβε για το δικαστικό μέγαρο

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και στελεχών του υπουργείου, εγκαινιάστηκε στις 7 το απόγευμα η μεγάλη έκθεση, που σηματοδοτεί την επέτειο των 110 χρόνων από την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου,  τιμά την προσφορά του πρώτου εφόρου αρχαιοτήτων Απόστολου Αρβανιτόπουλου.

Στην ιστορία του Μουσείου του Βόλου αναφέρθηκε με δηλώσεις της κατά την είσοδό της στα εγκαίνια της έκθεσης σήμερα η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και επανέλαβε τις δηλώσεις της στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ για το δικαστικό μέγαρο. Τόνισε ωστόσο αφήνοντας αιχμές για εκείνους που δημόσια τοποθετήθηκαν  για το ζήτημα,  ότι η ίδια δεν μπορεί να αποχαρακτηρίσει κανένα κτίριο αφενός, και αφετέρου κανένα θέμα αποχαρακτηρισμού δεν της  τέθηκε ενώ όσα «βγήκαν» στη δημοσιότητα δεν τα θεωρεί και τόσο αθώα.

Σημειώνεται ότι για παραμείνει χωροταξικά το δικαστικό μέγαρο στη  σημερινή του θέση, με προσθήκη, βασική προϋπόθεση είναι ο αποχαρακτηρισμός τους διατηρητέου.

Επανέλαβε επί λέξει όσα δήλωσε στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ λέγοντας πως η μοναδική περίπτωση που εκ του Νόμου μπορεί να υπάρξει αποχαρακτηρισμός, είναι να αποδειχθεί ότι το  αρμόδιο συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων όταν χαρακτήρισε το κτίριο πλανήθηκε , δηλαδή του καταθέσανε λάθος στοιχεία.

Μίλησε για την έκθεση, αλλά και για την δική της συμβολή και  την συμβολή του πρώην βουλευτή Μαγνησίας Κώστα Καρτάλη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων για την επέκταση του Μουσείου προκειμένου να διαθέτει τους σημερινούς του χώρους.

«Θεωρώ ότι είναι ξεχωριστή μέρα για το Μουσείο και την πόλη. Είναι από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας και οι εκθέσεις του ήταν στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας, είπε και αναφέρθηκε στον στους μεγάλους αρχαιολόγους Θεοχάρη και τον Χουρμουζιάδη.

Το μουσείο πέτυχε να είναι πολιτιστικός χώρος για την πόλη με πόρτες ανοιχτές τον κόσμο, χώρος  εκπαίδευσής και τον πρώην γενικό γραμματέα κάναμε μια τεράστια  προσπάθεια για την επέκταση μουσείου για να έχουμε το αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα με υποδομές που έχουν σήμερα ιδιαίτερη αξια».

Η ίδια υπερασπίστηκε και το έργο της Κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε  μουσικό πρόγραμμα «Αρχαίων άσματα» με τους μουσικούς Σέβη Μαζέρα φωνή, πιάνο και Βασίλη Αγροκώστα φωνή, λύρα.

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων και πολύτιμοι συμπαραστάτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ο ΕΟΤ, το Σωματείο Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινό των Μαγνήτων», το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ε.Σ.Η.Ε. Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και πλήθος χορηγών που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα για την προβολή του Μουσείου και της πόλης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το