Τοπικά

Η Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου για τον έλεγχο εισόδου στα πανεπιστήμια 

Σε ανακοίνωσή της Λέσχης εργαζομένων και νεολαίας Βόλου, με αφορμή τον έλεγχο στα Πανεπιστήμια αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Με το γνωστό πλέον τρόπο εργαλειοποίησης της πανδημίας για να επιταχύνει της καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις φαίνεται πως κινείται η κυβέρνηση και στο επίπεδο επιβολής μορφών αστυνόμευσης και καταστολής στα πανεπιστήμια. Μετά το συγκλονιστικό αγώνα που δόθηκε την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά από σημαντική μερίδα του χώρου της εκπαίδευσης, έχοντας τη στήριξη ενός σοβαρού κοινωνικού ρεύματος, και πέτυχε την αναβολή εγκαθίδρυσης του σώματος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να πειραματιστεί με υβριδικά μοντέλα ελέγχου και αστυνόμευσης με δούρειο ίππο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Με το νόμο 4830/2021 λοιπόν η κυβέρνηση χρηματοδότησε τα πανεπιστήμια με 2,7 εκατομμύρια (στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αντιστοιχούν 172.000) προκειμένου να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό, εξάμηνης σύμβασης, με αρμοδιότητα τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test. Με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό πανεπιστήμιο η ελεγχόμενη πρόσβαση, με έλεγχο ταυτοπροσωπίας, καταγράφοντας πολίτες που επιθυμούν να εισέλθουν σε ένα υποτιθέμενα ανοιχτό στην κοινωνία ακαδημαϊκό ίδρυμα. Η σύμβαση αυτή δεν έχει εξάλλου τυχαία εξάμηνη ισχύ. Το πολιτικό προσωπικό που προσλαμβάνεται σήμερα, ουσιαστικά προλειαίνει το έδαφος, ώστε να εμπεδωθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα και συνολικά στην κοινωνική πλειοψηφία το καθεστώς ελέγχων και επιτήρησης και η κατ’ επέκταση εγκαθίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, από την άνοιξη όπως έχει προαναγγείλει και η κυβέρνηση.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν επιλέγει την ενίσχυση υποστελεχομένων υπηρεσιών του πανεπιστημίου, ούτε την πρόσληψη του ούτως ή άλλως αναγκαίου διδακτικού προσωπικού, που θα συνέβαλε και στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης κρουσμάτων covid με περισσότερα και μικρότερα τμήματα, αλλά επιλέγει την αστυνομικών προδιαγραφών επιτήρηση και την καταστολή. Αντί να προβεί στη στοιχειώδη διενέργεια δωρεάν μαζικών τεστ σε όλο τον πληθυσμό και κατ’ επέκταση σε φοιτητές/τριες και εργαζόμενους/ες του πανεπιστημίου, την προσφέρει βορά στην κερδοσκοπία.

Για την εν λόγω εξέλιξη τεράστια ευθύνη έχουν οι διοικήσεις και οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που στην πλειοψηφία τους από τη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, δεν μπήκαν καθόλου στη διαδικασία αμφισβήτησης του περιεχομένου της αστυνόμευσης, αλλά εισήλθαν σε μια παραπλανητική κουβέντα για το ποιος φορέας θα έχει την αρμοδιότητα αυτής της αστυνόμευσης. Απότοκο αυτής της λογικής είναι η για πρώτη φορά εγκαθίδρυση υπηρεσιών ταυτοπροσωπίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο με τη θεσμική αρμοδιότητα των ίδιων των ιδρυμάτων. Ήδη εξάλλου στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν παρουσιαστεί αυταρχικές και εξουσιαστικές συμπεριφορές από τους «ελεγκτές υγειονομικών πρωτοκόλλων», που παραπέμπουν σε αστυνομικές συμπεριφορές.

Το άνοιγμα των χώρων εκπαίδευσης και η αντίθεση με το αντικοινωνικό και αντεκπαιδευτικό καθεστώς της τηλεκπαίδευσης αποτελεί από την πρώτη στιγμή που εφαρμοστήκαν κυβερνητικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης των αγωνιστικών τάσεων του κινήματος με την κυβερνητική πολιτική. Υπερασπιζόμαστε το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών χώρων, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσουμε και να αποδεχτούμε το καθεστώς αστυνόμευσης που ήρθε για να μείνει και καταπατά βάναυσα τόσο τις ελευθερίες εκείνων που δουλεύουν και σπουδάζουν σε αυτούς τους χώρους, όσο και τον κοινωνικό χαρακτήρα των πανεπιστημιακών χώρων. Παλεύουμε για την άμεση κατάργηση των εν λόγω εξάμηνων συμβάσεων. Καλούμε τους έκτακτους συμβασιούχους να αρνηθούν τον αστυνομικό ρόλο που τους φορτώνει η κυβέρνηση και τα παιχνίδια της. Οι μαζικοί φορείς του πανεπιστημίου και της κοινωνίας δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά με μαζικό και μαχητικό τρόπο να εκριζώσουν τα υβρίδια αστυνόμευσης στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το