Τοπικά

Η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου για τη μάχη απέναντι στην έμφυλη βία

“Η μάχη απέναντι στην έμφυλη βία και την πατριαρχία είναι μία μάχη ενάντια στην κυριαρχία και τους κοινωνικούς κώδικες που έχει επιβάλει” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Όπως σημειώνει είναι μια μάχη επανακαθορισμού των όρων κοινωνικής διαβίωσης στη βάση ενός απελευθερωτικού προτάγματος, έξω από οικογενειακές, θρησκευτικές, επιστημονικές, οικονομικές και εξουσιαστικές συμβάσεις.
Από την πλευρά της, ως λέσχη εργαζομένων και νεολαίας, όπως δηλώνει «συγκροτούμαστε στην γειτονιά, απαιτώντας ο αντικαπιταλιστικός αγώνας του σήμερα να αποκτήσει συμπεριληπτικότητα, ως αναγκαίο βήμα για να μπορέσουμε επιτέλους να ανασάνουμε ελεύθερα. Για να τελειώνουμε μια και καλή με την άρχουσα τάξη και τους «νοικοκυραίους» που μας κλέβουν από τα δεδουλευμένα μας, μας κλέβουν τις επιθυμίες μας, μας κλέβουν τα σώματα μας» .

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:
“Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ωστόσο, η έμφυλη βία δεν αντιμετωπίζεται με θεσμικές αποφάσεις και ανακηρύξεις. Ο χαρακτήρας της μέρας είναι αγωνιστικός και επαναστατικός. Η κοινωνική πολιτική που ευαγγελίζονται τα καπιταλιστικά κράτη είναι υποκριτική και στρέφεται πάντα εις βάρος μας. Οι σημερινοί μας αγώνες αμφισβητούν και απορρίπτουν την πολιτική τους που γεννά την πατριαρχία και αναπαράγει την καταπίεση και τη βία που βιώνουμε καθημερινά ντόπιες, μετανάστριες, LOAT. Συνεχίζουμε και εντείνουμε τους ιστορικούς αγώνες των γυναικών για χειραφέτηση και ελευθερία.

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας δεν αποτελεί πλέον ένα μακρινό καθεστώς. Βρίσκεται δίπλα μας, στις σχολές μας, στις γειτονιές μας, στους κύκλους μας. Εκφραστές του είναι πολλές φορές «ευυπόληπτοι» πολίτες, καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, άνθρωποί «ινδάλματα». Είναι εξάλλου ο ίδιος ο κυρίαρχος λόγος που θρέφει την πατριαρχία, τις εξουσιαστικές συμπεριφορές και δημιουργεί και την πολλαπλών μορφών έμφυλη βία. Η ολοένα και αυξανόμενη δημοσιοποίηση περιστατικών βιασμού και μαστροπείας, γυναικοκτονιών, κακοποιήσεων και παρενοχλήσεων στους χώρους δουλειάς, στο δρόμο και στο σπίτι μας γεμίζουν οργή και δύναμη για να δώσουμε τη δική μας απάντηση, σήμερα!
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ!
Η εξέγερση στο Ιράν και οι εκεί αδελφές μας, μάς δείχνουν το δρόμο για να μην αφήσουμε να εφαρμοστεί η υποχρεωτική συνεπιμέλεια, να μην αφήσουμε να κερδίσει ο σκοταδισμός, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στις αμβλώσεις, να σταθούμε πλάι-πλάι η μία στην άλλη, ντόπιες μετανάστριες ενάντια σε όλες τις καταπιέσεις. Με αγώνα ταξικό και αντιθεσμικό γιατί η τάξη μας δέχεται διπλή καταπίεση, γιατί οι θεσμοί του κράτους είναι η γενέτειρα της πατριαρχικής έμφυλης βίας”

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το