Τοπικά

Η ΛΑΣ Βόλου στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας φέρνει θέμα για τις αποκαταστάσεις των υποδομών και τις αποζημιώσεις των πληγέντων

Η ΛΑΣ Βόλου στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας φέρνει θέμα για τις αποκαταστάσεις των υποδομών και τις αποζημιώσεις των πληγέντων κι όπως αναφέρει:

Κ. Δήμαρχε,
Αναφέρομαι στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει την σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και τοπικών αρχών, όπως και της Ε.Ε., που από το 2017 γνώριζαν για τον κίνδυνο πλημμύρας στην περιοχή μας και την άφησαν να πνιγεί!
Οι ελλείψεις μελετών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Βόλο και στη Μαγνησία επιβεβαιώνονται τόσο από δηλώσεις πολιτικών προσώπων, όσο και επιστημονικές διαπιστώσεις, όπως πρόσφατα έγινε σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ΤΕΕ Μαγνησίας.
Σήμερα, οι αποκαταστάσεις των υποδομών από τις καταιγίδες Daniel και Elias εκτιμώνται σε 220 εκ. € για τον Βόλο και συνολικά σε 500 εκ. € για τη Μαγνησία, ενώ για τη Θεσσαλία ανέρχονται σε 2,3 δις €. Την ίδια στιγμή στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024 προβλέπονται «ψίχουλα», μόλις 600 εκ. €, «για να καλυφθούν οι υπόλοιπες αποζημιώσεις της τρέχουσας καταστροφής αλλά και πιθανές μελλοντικές καταστροφές τα επόμενα έτη».
Αποτέλεσμα των παραπάνω, 6 μήνες μετά τις καταστροφές, είναι και η ροή με το «σταγονόμετρο» των χρηματοδοτήσεων προς τον Δήμο Βόλου και τη ΔΕΥΑΜΒ. Όπως φαίνεται, σε καμιά περίπτωση, δεν επαρκούν για τις καταστροφές που υπέστη η περιοχή μας και οι πλημμυροπαθείς, ενώ θα συνεχίσει να είναι ανοχύρωτη από φυσικές καταστροφές και η περιοχή του Βόλου και της Μαγνησίας.
Αποκαλυπτικά είναι και τα παρακάτω στοιχεία: Στο τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024, για αντιπλημμυρικά προβλέπονται μόλις 5,5 εκατομμύρια, για σύνολο καταστροφών 271 εκ. €, μόλις το 2% της συνολικής χρηματοδότησης. Στο σχέδιο της κυβέρνησης “Θεσσαλία 2030”, ύψους 4,5 δις. €, για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων προβλέπονται μόλις 90 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους (πράσινες επενδύσεις, ιδιωτικοποίηση ΔΕΥΑ, εργολαβίες – ΣΔΙΤ, υποδομές στις μεταφορές, υποδομές για το ΝΑΤΟ, κ.ά.).
Το «Σχέδιο Δέλτα» της κυβέρνησης, όπως και οι προτάσεις Κουρέτα για το «Σχέδιο Γεωργικής Ανάπτυξης» περί αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, αντιστοιχίζονται με τις διαφαινόμενες κατευθύνσεις στο λεγόμενο «Πόρισμα των Ολλανδών» (HVA International), κυριαρχείται από το κριτήριο του «κόστους – οφέλους» και είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι στις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ζωής. Ταυτόχρονα προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση για τη στήριξη των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών και την επιβολή νέου φοροχαρατσιού με το «τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».
Επίσης, σε πολλούς δικαιούχους πλημμυροπαθείς στη Μαγνησία δεν έχουν πιστωθεί ακόμη χρήματα στους λογαριασμούς τους για την πρώτη αρωγή (αντικατάσταση οικοσκευής, ενίσχυση των πρώτων βιωτικών αναγκών). Έχουν σημειωθεί σημαντικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις αυτοψίες που απαιτούνται να γίνουν από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία παροχής στεγαστικής συνδρομής. Επιπλέον, κινδυνεύουν να μη νομιμοποιηθούν εκτελεσμένες εργασίες στα πλημμυρόπληκτα κτήρια, που οι ιδιοκτήτες τους προχώρησαν για να μπορέσουν να διαμείνουν σ’ αυτά.
Πώς τοποθετείται η δημοτική αρχή Βόλου και τι θα κάνει για να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις και οι αποζημιώσεις των πληγέντων;
Ποια έργα έχουν προγραμματιστεί για την αντιπλημμυρική προστασία του συνόλου της πόλης μας, συμπεριλαμβανομένων τόσο της αστικής ζώνης όσο και των άλλων χωρικών ενοτήτων, ποια η κοστολόγησή τους, ποιος ο προγραμματισμός και ποιες οι πηγές χρηματοδότησης;

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οκτώ ημέρες χωρίς ασθενείς με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου

Οκτώ ημέρες έχουν περάσει και δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικά ασθενούς με κορονοϊό στο Νοσοκομείο…

23 Φεβρουαρίου 2024

Ο Δήμος Βόλου τιμώμενος προορισμός του road show “Choose Greece” στο Μόναχο

Με στόχο την ανάδειξη του Βόλου και του Πηλίου ως αυθεντικού προορισμού για ταξιδιώτες, ξεκίνησε…

23 Φεβρουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΤΟΛΑ

Τη λατρευτή μας κόρη, εγγονή, ανιψιά και εξαδέλφη ΓΕΩΡΓΙΑ - ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΤΟΛΑ Ετών 18 κηδεύουμε…

23 Φεβρουαρίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΑΛΑΜΟΥΛΗ ΚΙΤΣΙΟΥ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής και θείας…

23 Φεβρουαρίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας…

23 Φεβρουαρίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΩΤ. ΠΙΣΣΑΡΗ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την απώλεια του πολυαγαπημένου μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΩΤ. ΠΙΣΣΑΡΗ τελούμε…

23 Φεβρουαρίου 2024