Τοπικά

Η Λάρισα “εκτόξευσε” τον Κυρ. Μητσοτάκη

ekloges nd

Άλμα προς τη νίκη έκανε και στον Νομό Λάρισας, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νομός άλλωστε, όπως έλεγε και το επιτελείο του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Συγκεκριμένα στον Νόμο Λάρισας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέσπασε ποσοστό 52,9% και 4.982 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ποσοστό 47,1% και 4.575 ψήφους, σε σύνολο 9.696 ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες έναντι 11.465 της πρώτης Κυριακής με την αποχή να φθάνει στο 15% περίπου.

Ενώ συντριπτική κυριολεκτικά ήταν η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Λάρισας καθώς απέσπασε ποσοστό 55,15% έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη το ποσοστό του οποίου ανήλθε στο 44,85%.

Στον Δήμο Λάρισας ψήφισαν συνολικά 4.783 (έναντι 5.127 την πρώτη Κυριακή) και ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε 2.638 ψήφους έναντι 1.837 που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή ο δε Βαγγέλης Μεϊμαράκης 2.024 έναντι 2.067 που είχε λάβει την προηγούμενη φορά.

Όπως προκύπτει από τα νούμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνον κάλυψε την διαφορά με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον Νομό αλλά στην ίδια τη Λάρισα έκανε ένα εντυπωσιακό άλμα αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 922 ενώ αντίθετα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απώλεσε σε σχέση με τον πρώτο γύρο 43 ψήφους.

Πάντως εκτός Λάρισας στα εκλογικά τμήματα του υπόλοιπου νομού πρώτος σε ψήφους κατετάγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ωστόσο, από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και καθότι η αποχή ήταν σχετικά μικρή είναι προφανές ότι ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων Τζιτζικώστα-Άδωνι στράφηκε συντεταγμένα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ υπήρξαν και μετακινήσεις «δικών του» ψηφοφόρων του πρώτου γύρου και προς τον συνυποψήφιό του.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα στον Νομό διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ψήφισαν: 9.696 (Πρώτη Κυριακή 11.465, αποχή 15%).

Έλαβαν: Κυριάκος Μητσοτάκης 4.982 (52,9%), Βαγγέλης Μεϊμαράκης 4.575 (47,1%).

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ψήφισαν: 4.783 (Πρώτη Κυριακή 5.127)

Έλαβαν: Κυριάκος Μητσοτάκης 2.638 ποσοστό 55,15% (Πρώτη Κυριακή 1.837), Βαγγέλης Μεϊμαράκης 2.024 ποσοστό 44,85% (Πρώτη Κυριακή 2.067)

ΑΓΙΑ

Ψήφισαν: 480

Έλαβαν: Κυριάκος Μητσοτάκης 217, Βαγγέλης Μεϊμαράκης 263

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Ψήφισαν: 1.791

Έλαβαν: Κυριάκος Μητσοτάκης 861, Βαγγέλης Μεϊμαράκης 928

ΚΙΛΕΛΕΡ

Ψήφισαν: 815

Έλαβαν: Κυριάκος Μητσοτάκης 412, Βαγγέλης Μεϊμαράκης 394

ΤΕΜΠΩΝ

Ψήφισαν: 452

Έλαβαν: Κυριάκος Μητσοτάκης 209, Βαγγέλης Μεϊμαράκης 242

ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ψήφισαν: 690

Έλαβαν: Κυριάκος Μητσοτάκης 308, Βαγγέλης Μεϊμαράκης 378

ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Ψήφισαν: 685

Έλαβαν: Κυριάκος Μητσοτάκης 337, Βαγγέλης Μεϊμαράκης 346

«ΝΙΚΗΤΕΣ» ΚΑΙ ΜΗ

Ανάμικτα συναισθήματα, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε και στη Λάρισα το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Απογοήτευση στα στελέχη που στήριζαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και εν πολλοίς θεωρούσαν βέβαιη την εκλογή του εστιάζοντας περισσότερο στο μέγεθος της διαφοράς των δύο (με πρώτο πάντα τον Μεϊμαράκη) και ως εκ τούτου μάλλον έκπληξη για το αποτέλεσμα.

Από την άλλη, χαρά και ικανοποίηση στα στελέχη που στήριζαν Κυριάκο Μητσοτάκη-παρότι σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού δεν υπήρχε από την αρχή πληθώρα στελεχών, φάνηκε όμως από την πρώτη Κυριακή ότι υπήρχε ευρεία κοινωνική βάση στήριξης στη Λάρισα. Και ακόμη μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση θα μπορούσε να πει κανείς σε στελέχη του Άδωνι Γεωργιάδη που ανοιχτά πλέον στήριζαν την υποψηφιότητα Μητσοτάκη αλλά και του Απόστολου Τζιτζικώστα που παρασκηνιακά δούλεψαν στο μεσοδιάστημα για την υποψηφιότητα Κυριάκου και με έναν τρόπο με τη νίκη του, θεώρησαν ότι πήραν το αίμα τους πίσω για τον αποκλεισμό των δικών τους υποψηφίων.

Ενώ πολλοί διατύπωναν παράπονα για το κλίμα που είχε επικρατήσει στο παρασκήνιο στην πορεία προς τον πρώτο γύρο η οποία δημιούργησε δυσαρέσκειες για την πλευρά Μεϊμαράκη. «Δυσαρέσκειες» που ως φάνηκε έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις «συμμαχίες» της δεύτερης Κυριακής και εν πολλοίς συνέτειναν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας και πρόεδρος της ΝΕΦΕ Βαγγέλης Παπαλέξης σε δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Μετά τις 20 Δεκεμβρίου, η ΝΔ μπήκε σε μία δημιουργική προεκλογική περίοδο με ευγενή άμιλλα και δύο ισάξιους «αντιπάλους» μεταξύ των οποίων οι πολίτες αποφάσισαν ο νέος πρόεδρος του κόμματος να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος, κατέβηκε στην προεκλογική περίοδο με ξεκάθαρο, τεκμηριωμένο και μεστό πρόγραμμα. Έχοντας υψηλές απαιτήσεις από τον ίδιο αναμένουμε να υλοποιήσει στο 100% όσα προεκλογικά επαγγέλθηκε. Σύσσωμα τα στελέχη θεωρώ ότι θα σταθούμε στο πλευρό του ώστε να γίνει πραγματικότητα ο κοινός μας στόχος η κεντροδεξιά να γίνει μία μεγάλη και ισχυρή παράταξη για το καλό του τόπου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κλίμα αναμονής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το κλίμα που επικρατούσε χθες στο «Διβάνη Παλλάς» όπου και το κεντρικό εκλογικό κέντρο της ΝΔ για τον Νομό Λάρισας, καθώς τα «αντικρουόμενα» μηνύματα που έφθαναν σχετικά με την έκβαση της αναμέτρησης και την επικράτηση του ενός ή του άλλου υποψηφίου δεν επέτρεπαν να διαμορφωθεί μία καθαρή εικόνα ως προς το αποτέλεσμα. Αλλά παράλληλα και κλίμα ηρεμίας καθώς η γενική αίσθηση ήταν ότι όποιος εκ των δύο υποψηφίων για την προεδρία και αν εκλεγεί τελικά δεν «διακυβεύεται» το κεντρικό ζητούμενο, δηλαδή η ενότητα του κόμματος. Γεγονός άλλωστε που τόσο οι δύο «μονομάχοι» Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι δύο αποκλεισθέντες από τον πρώτο γύρο Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης φρόντισαν να υπογραμμίζουν και κατά τις δηλώσεις που έκαναν το πρωί προσερχόμενοι να ψηφίσουν.

Από νωρίς το πρωί και χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η προσέλευση των ψηφοφόρων στη Λάρισα. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στις 7 το πρωί υπήρχαν ήδη πολίτες που περίμεναν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και μέχρι τη μία το μεσημέρι περίπου είχαν ψηφίσει ήδη 2.400 δηλαδή ένα ποσοστό 45% όπως υπολογιζόταν σε σχέση με την προσέλευση της προηγούμενης φοράς, γεγονός που χαρακτηριζόταν ικανοποιητικό και έκανε τους ιθύνοντες να υπολογίζουν ότι τελικά η αποχή θα κινηθεί γύρω στο 20%.

Αυτή τη φορά δεν υπήρξε πάντως ούτε συνωστισμός, ούτε αργοπορία και η διαδικασία κύλησε σε πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς καθώς η ψηφοφορία στη Λάρισα γινόταν αλφαβητικά στις 12 κάλπες που είχαν στηθεί στο «Διβάνη». Ενώ λόγω του συγκεκριμένου εκλογικού καταλόγου δεν υπήρξαν καθυστερήσεις και με τη συμπλήρωση των αιτήσεων και με την καταβολή των τριών ευρώ. Επιπλέον χθες η ψηφοφορία έγινε χωρίς τη χρήση τερματικών με τη διαδικασία να γίνεται «χειροποίητα» και τους προσερχόμενους να επιδεικνύουν την ταυτότητά τους και να εντοπίζονται στους εκλογικούς καταλόγους από τις τριμελείς εφορευτικές επιτροπές.

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το