Τοπικά

Η κρίση πλήττει πρώτα το περιβάλλον

IMG_20151107_114640

Με τη συμμετοχή δημάρχων και φορέων έγινε η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου των οικολογικών οργανώσεων στο Βόλο. Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ μετρά 30 χρόνια.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Ασλάνογλου που είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου , ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Όπως τόνισε, υπάρχει κρίση ασφαλώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Είναι όμως δυνατόν να απομονώσουμε αυτήν και μόνον την παράμετρο; Μήπως το περιβάλλον δεν έχει σχέση και με όλα τα άλλα; Οικονομικό, Διοικητικό, Δικαιικό, εκπαιδευτικό περιβάλλον κλπ; Αυτή η παραδοχή, ίσως μας βοηθήσει να μη μείνουμε σε διαπιστώσεις και μόνον. Να ρωτήσουμε επιτέλους το μεγάλο «Γιατί;» . Έστω να ψάξουμε μήπως οι οικολόγοι εκτός από λύκους και φίδια, απελευθέρωσαν και κρίση, ανεργία και αδράνεια. Να ψάξουμε οπωσδήποτε το «γιατί;».

IMG_20151107_112152

Η γενικότητα βέβαια, αδικεί. Και πρώτα από όλους, εμάς του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Που εκείνες τις εποχές, μαζεύαμε εμπειρίες σε κρατητήρια, δεν προλαβαίναμε τις δίκες εναντίον μας, τις Δημόσιες συκοφαντίες, περί άρνησης της ανάπτυξης και άλλα παρόμοια. Δυστυχώς, περίσσευε η ακαδημαϊκή γνώση που την χρησιμοποιούσαμε κατά το δοκούν και απουσίαζε παντελώς η γνώση και οι πραγματικές αξίες. Είναι λάθος να πάρουμε μια σβήστρα, να τα σβήσουμε όλα τα πριν και να δούμε τι κάνουμε από δω και πέρα. Πρέπει να θυμόμαστε τα πάντα. Να θυμίζουμε σε όσους μπορούμε με κάθε ευκαιρία, ότι οι … οικολόγοι δεν ήταν κάποιοι αιθεροβάμονες ρομαντικοί, αρνητές των πάντων. Δυστυχώς, τον όρο «οικολόγοι», τον χρησιμοποίησαν από κάποια λαχανάκια Βρυξελών, μέχρι σαλάμια αέρος.

Επίσης, είναι λάθος να αναζητούμε πάντα τις ευθύνες σε κάποιους άλλους. Πρώτα από όλους φταίει ο «μέσος πολίτης».

Τώρα εμάς, μας βάφτισαν ήδη επιτηδευματίες και μας ζητούν ετήσιο φόρο επιτηδεύματος. Ως οργανώσεις. Αλλά όπως λέει και το τραγούδι, είναι άλλο να πεθαίνεις για την Ελλάδα και άλλο εκείνη να σε πεθαίνει. Όμως εμείς θα επιμείνουμε και αυτούς τους καιρούς να φωνάζουμε και πρακτικά να δείχνουμε ότι το κοινό όφελος, υπερισχύει κατά πολύ του ατομικού. Και για να είμαστε ακόμη μια φορά απολύτως πραγματιστές, να πούμε ότι το βασικό όπλο, είναι η παιδεία. Και όλες οι προηγούμενες δράσεις του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και οι επόμενες, ποιούν και αυτές παιδεία», είπε.

IMG_20151107_113200

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το