Τοπικά

Η κρίση έπληξε την κατανάλωση ψαριού – Μειωμένη η ζήτηση στον Βόλο μέχρι και 50% σε σχέση με πέρυσι 

Η συνέχιση της οικονομικής κρίσης έχει πλήξει τη δυνατότητα των Βολιωτών να αγοράσουν στον βαθμό που το έκαναν τα παλιότερα χρόνια, ακόμη και ψάρια. Οι αλιείς της περιοχής εκτιμούν ότι η μείωση της κατανάλωσης σε σχέση με δύο-τρία χρόνια πριν αγγίζει ακόμη και το 50%, όταν σε γενικές γραμμές οι τιμές παραμένουν σταθερές.
Διανύουμε ήδη την περίοδο της νηστείας έχοντας εισέλθει στη Μεγάλη Εβδομάδα, όπου παραδοσιακά τα θαλασσινά είναι στην πρώτη επιλογή για το τραπέζι των καταναλωτών, καθώς υπάρχει αποχή από το κρέας.
Φαίνεται, όμως, πως ακόμη και οι Βολιώτες που έχουν λόγω γεωγραφικής θέσης της πόλης μια πιο ιδιαίτερη και παραδοσιακή σχέση με το ψάρι, δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να το απολαύσουν όσο θα ήθελαν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Βόλου κ. Χρήστος Ξηραδάκης επισήμανε πως «αυτό που διαπιστώνουμε με προβληματισμό για τη φετινή περίοδο της νηστείας είναι πως η κατανάλωση ψαριών σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένη κατά 40-50%. Συνήθως αυτή την περίοδο της Σαρακοστής και ενόψει Πάσχα αυξάνονται οι περιπτώσεις που έχουμε το ψάρι στο πιάτο μας. Όμως φαίνεται πως η κρίση νικά σιγά-σιγά και αυτή τη συνήθεια παρότι αλιεύματα υπάρχουν στην αγορά. Ο κόσμος θέλει να φάει το ψάρι, αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Και αυτή η πτώση στην κατανάλωση έχει αρχίσει από την αρχή της χρονιάς. Ο κόσμος θα κοιτάξει τα πληρώσει τις υποχρεώσεις του και μετά θα επιλέξει να γευτεί και ένα πιο ακριβό ψάρι».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι καταναλωτές στρέφονται περισσότερο στα πιο φθηνά ψάρια, αφού τα οικονομικά τους δεν αντέχουν τις πιο «τσιμπημένες» επιλογές. Έχουν λιγοστέψει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όσοι διαλέγουν τα πιο ακριβά ψάρια, όπως μπακαλιάρο, κουτσομούρα, λαβράκι και άλλα».

Για τους αλιείς η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη. «Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης είχαμε φέτος και έναν δύσκολο χειμώνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε λόγω των θυελλωδών ανέμων να βγαίνουμε για ψάρεμα με τα καΐκια μας και έτσι να χάνονται μεροκάματα. Διανύουμε τον Απρίλιο και άλλα χρόνια δεν σταματούσαμε να βγαίνουμε από τη θάλασσα, αλλά φέτος ο καιρός μάς τα έχει χαλάσει. Παράλληλα λόγω της υπεραλίευσης και για άλλους περιβαλλοντικούς λόγους καταγράφεται και μια μείωση των αποθεμάτων σε ψάρια στον Παγασητικό και το Αιγαίο. Η μείωση φαίνεται περισσότερο γύρω στο 15% στα άκρως εμπορεύσιμα ιχθυοαποθέματα. Αυτό δείχνουν οι τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει».
Ο κ. Ξηραδάκης επισήμανε πως «ουσιαστικά αναμένουμε το καλοκαίρι για να μπορέσουμε σε τρεις-τέσσερις μήνες να καλύψουμε τις υποχρεώσεις για όλο τον χρόνο. Και μακάρι βέβαια το φετινό καλοκαίρι να είναι, όπως τα προηγούμενα, οπότε πήγε καλά η κατανάλωση».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν…

28 Μαρτίου 2024

Προέβλεψαν οι Simpsons (και) την κατάρρευσης της γέφυρας της Βαλτιμόρης;

Μέχρι και την κατάρρευση της γέφυρα της Βαλτιμόρης είχαν προβλέψει οι Simpsons, υποστηρίζει χρήστης του…

28 Μαρτίου 2024

Την Παρασκευή η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού: Αύξηση μεγαλύτερη του 6% – Μικτές αποδοχές μεταξύ 830 – 840 ευρώ

Κλείδωσε και ανακοινώνεται αύριο, Παρασκευή από τον πρωθυπουργό ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος και…

28 Μαρτίου 2024

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη – Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Φαίνεται πως πέρα από τα φυσικά εμπόδια, τα κυκλώματα και βίαιους πολλές φορές συνοριακούς φρουρούς…

28 Μαρτίου 2024

Πάνω από 1 δισ. «σήκωσαν» οι Έλληνες από τις καταθέσεις τον Φεβρουάριο

Νέα μείωση 1,068 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο (μείωση 5,2…

28 Μαρτίου 2024

Καναδάς: Αγωγές από σχολεία κατά Facebook, Snapchat, TikTok – Τους κατηγορούν για διατάραξη της μάθησης

Έλλειψη προσοχής, κενά στη μάθηση και αυξανόμενη κατάθλιψη μεταξύ των μαθητών: Σχολεία του Καναδά προσέφυγαν…

28 Μαρτίου 2024