Κόσμος

Η Κομισιόν καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας

Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις.

«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης», τόνισε η Ναμπίλα Μασράλι.
Σημειώνεται ότι η ιστορική Μονή της Χώρας, μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως μουσείο και διαθέτει υπέροχα ψηφιδωτά.

Αντίδραση και από το ελληνικό ΥΠΕΞ
«Απόφαση που εκθέτει την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα», χαρακτήρισε νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας, που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Υστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση είναι απολύτως καταδικαστέα και καλεί την Τουρκία να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. «Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: iefimerida

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το