Κόσμος

Η Κομισιόν εξασφάλισε 665.000 δόσεις εμβολίων κατά της γρίπης των πτηνών – Για ποιους προορίζονται

Η Κομισιόν, μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, υπέγραψε εξ ονόματος των συμμετεχόντων κρατών μελών κοινή σύμβαση-πλαίσιο για την προμήθεια έως και 665.000 δόσεων του ενημερωμένου προπανδημικού εμβολίου Zoonotic Influenza Seqirus, καθώς και προαιρετικά για άλλα 40 εκατομμύρια δόσεις κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Χάρη σε αυτή τη σύμβαση τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H Eπίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι «ενώ η απειλή της γρίπης των πτηνών για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλή, πρέπει να προστατεύσουμε τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο, όπως π.χ. εργαζόμενους που έχουν επαφή με πουλερικά, εργαζόμενους σε αγροκτήματα ή και κτηνιάτρους. Σήμερα ανακοινώνουμε μια συμφωνία εκ μέρους των συμμετεχουσών χωρών για ασφαλή πρόσβαση σε περισσότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση σε περίπτωση που υπάρξει η κατάσταση εξελιχθεί στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας προστατεύει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων ενώ η προετοιμασία για τις υγειονομικές απειλές είναι στον πυρήνα της δουλειάς μας».

Το εμβόλιο προορίζεται για όσους είναι πιο εκτεθειμένοι σε πιθανή μεταφορά της γρίπης των πτηνών από πτηνά ή ζώα, όπως εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και κτηνίατροι. Στοχεύει στην πρόληψη της εξάπλωσης ή σε πιθανά ξεσπάσπατα γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, προστατεύοντας τους πολίτες. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι το μόνο προληπτικό (εμβόλιο) κατά της γρίπης των πτηνών που έχει εγκριθεί επί του παρόντος στην ΕΕ.

Δεκαπέντε κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ συμμετέχουν σε αυτήν την εθελοντική προμήθεια με την εταιρεία Seqirus UK Ltd. Η σύμβαση επιτρέπει σε κάθε συμμετέχουσα χώρα να λάβει υπόψη το δικό της πλαίσιο δημόσιας υγείας και να προχωρήσει σε παραγγελίες ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια το πολύ 4 έτη.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται αποστολές στη Φινλανδία για άμεσο εμβολιασμό των εργαζομένων που κινδυνεύουν, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους. Θα ακολουθήσουν αποστολές σε άλλες συμμετέχουσες χώρες.

Η Seqirus UK Ltd διαθέτει τροποποιημένη άδεια κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ για αυτό το εμβόλιο -για χρήση σε ενήλικες-, που προστατεύει από τη γρίπη η οποία προκαλείται από στελέχη Η5 του ιού της γρίπης Α.

Ο μηχανισμός κοινών προμηθειών της ΕΕ ορίζεται στην κοινή συμφωνία της ΕΕ για τα ιατρικά αντίμετρα, η οποία έχει υπογραφεί από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ και του ΕΟΧ.

Ο μηχανισμός επιτρέπει στις συμμετέχουσες χώρες να προμηθεύονται από κοινού ιατρικά αντίμετρα σε εθελοντική και ευέλικτη βάση. Αυτά τα αντίμετρα περιλαμβάνουν εμβόλια, θεραπευτικά, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική ή ως συμπλήρωμα των προμηθειών σε εθνικό επίπεδο.

Η συμφωνία διασφαλίζει μια πιο δίκαιη πρόσβαση σε συγκεκριμένα ιατρικά αντίμετρα και βελτιώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού, μαζί με πιο ισορροπημένες τιμές για τις συμμετέχουσες χώρες. Η συμφωνία τέλος, όπως σημειώνει η Κομισιόν, συμβάλλει στην ετοιμότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για κρίσεις ή πανδημίες δημόσιας υγείας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το