Ελλάδα

Η κυβέρνηση αναζητεί επειγόντως… συνεννόηση για το ασφαλιστικό

maximou-isodynama-708_0

Διακομματική συνεννόηση αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση, αφού η… βόμβα μεγατόνων, που ονομάζεται ασφαλιστικό, είναι έτοιμη να σκάσει στα χέρια της.

Πρόκειται για μεταρρύθμιση που έρχεται να αλλάξει το χάρτη της κοινωνικής ασφάλισης: με τη δημιουργία ενός μόνο ταμείου κύριας ασφάλισης και ενός επικουρικού για όλους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται όλοι σε μόνιμες μειώσεις συντάξεων -και των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα και όχι μόνο των μελλοντικών.

Με ορίζοντα, λοιπόν, ακόμα ένα «κάβο» νομοθέτησης μέτρων και με την κυβερνητική πλειοψηφία απολύτως εύθραυστη, στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός. Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Παλαιστίνη, στενοί του συνεργάτες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε «φάση πλήρους ανασύνταξης», εξηγώντας στο iefimerida.gr ότι με την επιστροφή του πρωθυπουργού «θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το εάν και πως θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος της συνεννόησης».

Τα σχεδία για τις επόμενες κινήσεις
Χωρίς να έχουν ακόμα κατασταλάξει για τις ακριβείς κινήσεις τους στην πολιτική σκακιέρα, το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα παραδέχεται ότι «έχουν δημιουργηθεί αντικειμενικές δυσκολίες λόγω των εξελίξεων στη ΝΔ».

Έτσι, δεν αποκλείουν, αν δεν υπάρξει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, να δούμε να… περπατάει μια άλλη πρόταση. Αυτή που προβλέπει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για το ασφαλιστικό. Σε αυτή, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα κληθούν εκ των πραγμάτων οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση και να προσέλθουν στο διάλογο ορίζοντας εκπροσώπους.

Προτεραιότητα η αξιολόγηση
Παράλληλα, η συζήτηση για την ψήφιση του δεύτερου «πακέτου» μέτρων αναμένεται το επόμενο διάστημα να “ζεσταθεί” για τα καλά.

Αυτό, αναμένεται να γίνει με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, εντός του επόμενου δεκαημέρου, οπότε και ο κατάλογος του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων θα λάβει την τελική του μορφή.

Η κυβέρνηση, πάντως, παραμένει πιστή στον «οδικό χάρτη» για να ξεκινήσει η αξιολόγηση του Προγράμματος. «Δεν μπορείς να ψηφίζεις μόνο μέτρα χωρίς αντίκρισμα» λένε με νόημα κυβερνητικά στελέχη. Δίνουν δε, τεράστια σημασία στην έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, σχολιάζοντας πως «μια καλή ρύθμιση για το χρέος μπορεί να ρίξει τα επιτόκια δανεισμού».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το