Τοπικά

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταδικάζουν την τρομοκρατία

14188047751382656816

Κείμενο καταδίκης της τρομοκρατίας ενέκρινε ομόφωνα ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή τις επιθέσεις στο Παρίσι και στη Βηρυτό, το τελευταίο διάστημα.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι και την αμέριστη αλληλεγγύη  στον γαλλικό λαό. Εκφράζει και την αμέριστη αλληλεγγύη του στον λιβανέζικο λαό για τις τρομοκρατικές επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς στη Βηρυτό, τις οποίες προξένησε η ίδια τρομοκρατική οργάνωση ISIS δύο μέρες πριν από τις επιθέσεις της στο Παρίσι.

«Ως πανεπιστημιακοί δίνουμε την ίδια αξία στη ζωή, είτε στην Ανατολή είτε στη Δύση, το οποίο άλλωστε είναι και η καλύτερη συνταγή για την πρόληψη της τρομοκρατίας. Ως πανεπιστημιακοί εστιάζουμε στην καταπολέμηση όχι μόνο των τρομοκρατών αλλά και των αιτίων που τους γεννούν», τονίζουν οι διδάσκοντες στο Π.Θ.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της τρομοκρατίας στην Ευρώπη γεννιέται εντός της Ευρώπης και οφείλεται στις κατάφωρες κοινωνικές αδικίες και στους κάθε μορφής ρατσισμούς, που περιθωριοποιούν νέους κάθε κοινωνικής μειονεξίας και ιδιαίτερα μειονοτικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, οδηγώντας τους στο άσβεστο μίσος και σε πράξεις παρανοϊκής αυτοκτονίας, συμπαρασύροντας στον θάνατο αθώους πολίτες και ότι η εισαγόμενη τρομοκρατία στην Ευρώπη οφείλεται στην ακραία εκμετάλλευση λαών και στην υποδαύλιση συγκρούσεων εντός άλλων χωρών, προκειμένου να αποκομίσουν τεράστια κέρδη έμποροι όπλων και κάθε μορφής λαθρέμποροι.

Επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκλέγονται για να υπηρετούν τους πολίτες και όχι τα συμφέροντα των λαθρεμπόρων, ο Σύλλογος Διδασκόντων στο Π.Θ. ζητά:
1) Να αντιμετωπίσουν τα αίτια που δημιουργούν την τρομοκρατία, υιοθετώντας πολιτικές που μειώνουν τις κοινωνικές αδικίες, εξαλείφουν τις κοινωνικές περιθωριοποιήσεις και τους ρατσισμούς, και αποτρέπουν την υποδαύλιση συγκρούσεων και την εκμετάλλευση άλλων λαών.
2) Να ανταποκριθούν στη δημοκρατική ευρωπαϊκή παράδοση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελεύθερης μετακίνησης, και να αποτρέψουν πρακτικές που υπονομεύουν τα ατομικά δικαιώματα, οδηγούν στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό και περιορίζουν την απρόσκοπτη μετακίνηση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
3) Να δείξουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες των πολέμων, διότι η καλύτερη απάντηση στο μίσος είναι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το