Τοπικά

Η Κατερίνα Παπανάτσιου για την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας

Τροπολογία για την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας κατέθεσαν οι Κατερίνα Παπανάτσιου, Έφη Αχτσιόγλου, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης και Γκιόλας Γιάννης, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», που συζητήθηκε χθες στη Βουλή.
Με την προτεινόμενη τροπολογία οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α πρότειναν την αναστολή πλειστηριασμών οφειλετών που ως υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης έχουν ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση καθίσταται σήμερα περισσότερο από αναγκαία από ποτέ, αφού η υγειονομική κρίση – λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 – και η εξ αυτής οικονομική κρίση έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση και χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα πρόθυρα οικονομικής “ασφυξίας”.
Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α επισημαίνουν ότι υφίσταται σήμερα θεσμικό κενό, με αποτέλεσμα η προστασία της κατοικίας των οφειλετών να επαφίεται στις προθέσεις των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι στις 11-9-2020 η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τους δανειολήπτες, που εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων, να υποβάλουν αιτήσεις στις τράπεζες για να αποφύγουν πλειστηριασμούς. Η ΕΕΤ, με την ίδια ανακοίνωση, ξεκαθάρισε ότι για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων, οι πλειστηριασμοί θα προχωρούν κανονικά τους επόμενους μήνες.
Η ανακοίνωση αυτής της ΕΕΤ έρχεται σε αντίθεση με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο οποίος τόνισε ότι η απαγόρευση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας θα είναι γενική και δεν θα αφορά μόνο τους ευάλωτους δανειολήπτες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020» και ότι η Κυβέρνησή του έχει ένα «ιδιαίτερο νοιάξιμο» για το θέμα.
Παρά τις ανωτέρω δηλώσεις ωστόσο, από πλευράς Κυβέρνησης και δια στόματος Πρωθυπουργού, η ΝΔ απέρριψε τη σχετική τροπολογία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, παρατείνοντας το θεσμικό κενό, με αποτέλεσμα η πρώτη κατοικία να αφήνεται έρμαιο στις προθέσεις και τις διαθέσεις των Τραπεζών και των εταιριών διαχείρισης, σε μία περίοδο που η κοινωνία μαστίζεται από αλλεπάλληλα πλήγματα.
«Φαίνεται η ευαισθησία και το «ιδιαίτερο νοιάξιμο» της Κυβέρνησης ξεχνιέται μόλις σβήσουν τα φώτα της κάμερας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κατερίνα Παπανάτσιου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το