Τοπικά

Η Κατερίνα Παπανάτσιου για την Ημέρα της Γυναίκας

Σε δήλωσή της για την Ημέρα της Γυναίκας η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρει:

«Στις 8 Μάρτη του 1857 οι εργαζόμενες γυναίκες της Νέας Υόρκης τόλμησαν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μικρότερο ωράριο και ίσα μεροκάματα με τους άνδρες, σε ένα άκρως ανδροκρατούμενο και εκμεταλλευτικό γι’ αυτές σύστημα.
Ο αγώνας των γυναικών αυτών τιμάται σήμερα, όπως άλλωστε και ο συνεχής αγώνας όλων των γυναικών, απέναντι στις κοινωνικές, εργασιακές, οικογενειακές και φυλετικές διακρίσεις.
Είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν, ώστε οι γυναίκες να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, τα φαινόμενα σεξουαλικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης, εργασιακής και κοινωνικής υποτίμησης.

Το μήνυμα των γυναικών του 1857, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, μέχρι την πλήρη ισότητα και την εξάλειψη της πατριαρχίας.
Ο πολύμορφος ρόλος της γυναίκας την καθιστά μοχλό των κοινωνικών αγώνων. Από το σπίτι, την οικογένεια, την εργασία, μέχρι τη διεκδίκηση της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι γυναίκες πρωτοστάτησαν διαχρονικά, αφήνοντας το δικό τους σημάδι στην εξέλιξη.
Ο αγώνας συνεχίζεται σήμερα και είναι απαραίτητος.
Η μάχη για την ισότητα διεξάγεται από θαρραλέες γυναίκες για αρκετές γενιές και ίσως ο δρόμος να είναι μακρύς μέχρι να κερδίσουμε, όμως δεν είναι μια μάχη μόνο για χάρη των γυναικών, αλλά ένας αγώνας για όλους μας, για χάρη όλης της ανθρωπότητας.
Στεκόμαστε απέναντι στον φόβο και τη μισαλλοδοξία. Στο τέλος, οι άνθρωποι και η ελπίδα θα νικήσουν»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το