Πολιτισμός

Η Κατερίνα Χαλκιά απαντά στο ερωτηματολόγιο του Proust – Ο άβακας ενεργοποιεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου

Επιμέλεια
Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Καλεσμένη μας σήμερα η Κατερίνα Χαλκιά.

Καταγωγή, παιδικά χρόνια, σπουδές, οικογένεια, καριέρα;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον όμορφο Βόλο, μέχρι που έφυγα ανοίγοντας τα φτερά μου ως φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Essex, στην Αγγλία, φοιτώντας στο τμήμα των Οικονομικών Επιστημών (BA Economics). Συνέχισα άμεσα με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Leicester, κατακτώντας μετά από έναν χρόνο μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) στο Marketing.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, είχα την τύχη να ξεκινήσω σχετικά γρήγορα τη σταδιοδρομία μου, διδάσκωντας οικονομικά στην Ελληνική Γλώσσα, στα ΙΕΚ του Δήμου Βόλου, αλλά και στα Αγγλικά, σε ιδιωτικό φροντιστήριο, αποκτώντας έτσι πολύτιμη και πολύπλευρη εμπειρία σε μία από τις αγαπημένες μου κατευθύνσεις.
Το 2002 αποτελεί μία χρονιά ορόσημο που θα με καθορίσει στους δύο πιο σημαντικούς τομείς της ζωής μου, αφού επαγγελματικά βρίσκομαι πια στο δυναμικό του γερμανικού ομίλου της Continental, αλλά την ίδια χρονιά παντρεύομαι με τον μέχρι σήμερα πολύτιμο σύντροφο της ζωής μου, αλλά και συνοδοιπόρο σε όλους τους κοινούς μας στόχους και όνειρα. Δύο απο αυτά τα όνειρα, η Σοφία και ο Γιώργος, παίρνουν σάρκα και οστά το 2010 συμπληρώνοντας την πιο ευαίσθητη και δοτική μου πλευρά ως μητέρα πια…

Προέρχεσαι από μια ξεχωριστή οικογένεια και μπήκες σε μια ξεχωριστή. Σ’ ακούμε, Κατερίνα μου.
Δεν ξέρω αν αντικειμενικά είναι ξεχωριστή η οικογένεια Χαλκιά από όπου προέρχομαι, αλλά σίγουρα είναι η πιο ξεχωριστή για εμένα… Είναι η πρώτη συναισθηματική εξίσωση της ζωής μου με απόλυτες σταθερές στο ένα σκέλος της, τον πιο τρυφερό πατέρα και την ακόμα πιο άξια μητέρα που ισοδυναμεί μαγικά στο άλλο της σκέλος με δύο μεγαλύτερα και άρα υπερπροστατευτικά αδέλφια. Πολλαπλασιάζοντας τα υπέροχα αδέλφια μου με το 2 απέκτησα με τεράστια ευγνομωσύνη ακόμα δύο «αδελφικές» σχέσεις ζωής. Με λίγα λόγια, μεγάλωνα και «γευόμουν» με ευλάβεια, σε κάθε μου στάδιο, ένα τεράστιο απόθεμα αγάπης και στήριξης το οποίο αποτελεί ώς και σήμερα βασική κινητήριο δύναμή μου.
Έχοντας φυλαχτό μου πάντα τον πακτωλό αυτό συναισθημάτων που με γέμιζε αυτοπεποίθεση γνωρίζοντας πώς θα ήθελα να είναι και η μελλοντική μου οικογένεια, γοητεύτηκα καρμικά και μοναδικά από τον σύντροφο ζωής μου, αλλά μετέπειτα και από την υπόλοιπη οικογένεια Βολιώτη που εξέπεμπαν έναν αέρα λογικής και ευαισθησίας μαζί. Τον αέρα αυτό συνέθεσε με μαεστρία ο συνδυασμός ενός σπουδαίου καλλιτέχνη πατέρα, του Άρη Βολιώτη με μιας απέραντα λογικής και πρακτικής μητέρας, όπως άλλωστε είναι όνομα και πράγμα η Σοφία Βολιώτη. Αυτοί οι γονείς θαρρώ πως δεν «χαρίστηκαν» στα παιδιά τους δείχνοντάς τους τον εύκολο δρόμο της «κακίας», αλλά αντίθετα χάρισαν και στα τρία από αυτά απλόχερα δυσεύρετες, σήμερα, αξίες και χάραξαν αδιαπραγμάτευτα τον δρόμο της αρετής γι’ αυτά.

Παιδιά… Τι σημαίνει για σένα μεγαλώνω παιδιά;
Αν και νιώθω πολλαπλά τυχερή που έγινα μάμα αποκτώντας με μία εγκυμοσύνη τα 12χρονα πλέον δίδυμα παιδιά μου, εντούτοις αυτή η πρώτη και μοναδική φορά δεν μου αφήνει περιθώρια να διορθώνω «λάθη» που ίσως εντοπίζω ότι έκανα. Με αυτή τη συνθήκη λοιπόν, της πρώτης φοράς, που νιώθω πως εμπεριέχει πολύ παραπάνω αυθορμητισμό, περρίσια συναισθήματος, αλλά και λιγότερη εμπειρία, βάδιζα και συνεχίζω πάντα με γνώμονα ότι θα ήθελα να μεγαλώσω χαρούμενα παιδιά.
Θα ήταν ψέμα να μην παραδεχτώ πως με την κεκτημένη ταχύτητα της σημερινής κοινωνίας δεν παρασύρθηκα και εγώ κατά καιρούς σε στερεότυπες σκέψεις, που ορίζουν ένα πολύ συγκεκριμένο πρότυπο των γονιών για το σημερινό παιδί και αυριανό ενήλικα, προορισμένο να επιτύχει σε μία βαρύγδουπη πανεπιστημιακή σχολή. Κάτι που προϋποθέτει συχνά στείρα μελέτη και καταπίεση της κριτικής ικανότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Όμως, επαναστατώντας υποσυνείδητα σε αυτές τις σκέψεις, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, αλλά ακολουθώντας αρκετά το ελεύθερο πνεύμα του πρόσκοπου πατέρα των παιδιών μου, που προβλέπει να μάθουν από νωρίς να «πατούν στα δικά τους πόδια», προσπαθούμε να χαρίσουμε στα παιδιά μας ποικίλες εμπειρίες, ανάλογες της ηλικίας τους: Μαγείρεμα με τα υπάρχοντα υλικά, εξορμήσεις στη φύση – ενίοτε και με διανυκτέρευση σε σκηνή – διαδραστικές επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, συμμετοχές σε καινοτόμους και μη διαγωνισμούς (όπως μουσεία, παιδικές θεατρικές παραστάσεις, πρωταθλήματα νέων, κ.ά.).
Με άλλα λόγια εστιάζουμε περισσότερο στη μοναδική προσωπικότητα του κάθε παιδιού ως όλον, δίνοντας έμφαση στα επιμέρους θετικά στοιχεία τους, αλλά και στην ενσυναίσθηση.

Brainobrain… Για μίλησέ μας γι’ αυτή την πρωτοπορία.
Ως ανήσυχη μαμά, έχω τους γνωστούς προβληματισμούς που αντιμετωπίζουμε όλοι οι γονείς: Υπερβολική έκθεση των παιδιών σε οθόνες, έλλειψη συγκέντρωσης, μειωμένη κριτική ικανότητα, χαμηλή αυτοπεποίθηση. Έτσι, μπήκα στη διαδικασία να βρω μια λύση σε όλα αυτά. Και αυτή ήταν το Brainobrain. Βέβαια, αυτό που ξεκίνησε σαν αναζήτηση λύσης για τις μαμαδίστικες ανησυχίες μου, εξελίχθηκε με τη συμπαράσταση του συζύγου μου, Νίκου Βολιώτη, σε επιχειρηματικό εγχείρημα, το Brainobrain VOLOS, το οποίο πάει πολύ καλά και έχει ήδη αγκαλιαστεί από πολλούς γονείς – συμπολίτες μας και τα παιδιά τους.

Δώσε μας λεπτομέρειες, έχει πολύ ενδιαφέρον.
Το Brainobrain είναι ένα πρωτοποριακό – για την Ελλάδα – πρόγραμμα ανάπτυξης ευφυίας και δεξιοτήτων για παιδιά 5-15 ετών. Και λέω για την Ελλάδα, γιατί στο εξωτερικό έχει αναπτυχθεί σε 40 χώρες εδώ και 20 χρόνια. Στη χώρα μας μετράει πλέον 3,5 έτη παρουσίας, ενώ στον Βόλο το φέραμε πριν από 2,5 χρόνια.
Το πρόγραμμα ενεργεί ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα. Αρχικά, αναπτύσσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Βασικό εργαλείο μας είναι η εκσυγχρονισμένη μορφή του γνωστού σε όλους μας άβακα, που χρησιμοποιούνταν στη χώρα μας από την αρχαιότητα, αλλά – κακώς – θεωρείται ξεπερασμένος πλέον. Κι όμως, τα παιδιά μαθαίνοντας να κάνουν μαθηματικές πράξεις με τον άβακα, διαδικασία που μοιάζει με παιχνίδι, ενεργοποιούν και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου τους, ενώ, όπως είναι γνωστό, συνήθως βασιζόμαστε περισσότερο στο ένα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εκτέλεσης ολοένα και πιο πολύπλοκων πράξεων, τους δίνει αυτοπεποίθηση, η οποία αναπαράγεται σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους, καταλήγοντας σε καλύτερα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τα πρώτα στάδια του προγράμματος, οι πράξεις αυτές, γίνονται νοερά, οπτικοποιώντας τον άβακα. Μην περιμένετε, δηλαδή, να δείτε ένα παιδί να τριγυρνάει με τον άβακα στο χέρι. Τον απομνημονευει και άρα τον εγκαθιστά μόνιμα στο μυαλό του ως τρόπο σκέψης πια.
Το δεύτερο επίπεδο που δουλεύει το πρόγραμμα, επίσης κομβικό, είναι αυτό της προσωπικότητας. Όχι, όμως, με την έννοια της εκμάθησης καλών τρόπων και συμπεριφοράς. Το Brainobrain εφαρμόζει τεχνικές νευρογλωσσικού προγραμματισμού, γνωστού ως NLP, ειδικά προσαρμοσμένες στην ψυχοσύνθεση και τα χαρακτηριστικά της ηλικίας των παιδιών. Στόχος είναι να γνωρίσει το παιδί την προσωπικότητα που ήδη έχει. Να αντιληφθεί ποια είναι τα θετικά του χαρακτηριστικά και να μάθει να τα χρησιμοποιεί. Είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτά είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που ήδη έχει και κανείς δεν μπορεί να του τα στερήσει. Το ερώτημα είναι αν τα γνωρίζει και αν ξέρει να τα χρησιμοποιεί σωστά.
Έτσι, δουλεύοντας ταυτόχρονα σε μυαλό και προσωπικότητα, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο, ολοκληρωμένο σύνολο.
Ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της μεθόδου του Brainobrain αποτελεί το γεγονός ότι παρά την πολυπλοκότητα των ανωτέρω, το πρόγραμμα απαιτεί μόνο μία δίωρη, εβδομαδιαία, διά ζώσης συνάντηση και περνάει στα παιδιά ως παιχνίδι, ώστε να γίνεται διασκεδαστική και ελκυστική η διαδικασία της μάθησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχει στηθεί και ο χώρος που δημιουργήσαμε, το Brainobrain VOLOS, στην Κοραή με Πλάτωνος 44, λίγο πάνω από την Ερμού, με πολύ μεράκι και στοχευμένα, έτσι ώστε να ενισχύεται η μαθησιακή διαδικασία και να εξιτάρεται η έμφυτη παιδική περιέργεια να εξερευνήσει τον κόσμο.
Ίσως όλα αυτά να ακούγονται υπερβολικά για να είναι αληθινά, ωστόσο, πρεσβευτές μας είναι οι μαθητές μας και τα βραβεία που κέρδισαν ήδη, όχι μόνο σε παγκόσμιους και εθνικούς διαγωνισμούς της Brainobrain, αλλά και σε διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του Πρότυπου Σχολείου, κ.λπ. Προσοχή όμως, το Brainobrain VOLOS δεν είναι ένα ακόμη φροντιστήριο για τα παιδιά. Είναι ένα δώρο ζωής, που μπορεί να προσφέρει κάθε γονιός στο παιδί του. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος στο FΒ (Brainobrain VOLOS) ή στην κεντρική ιστοσελιδα brainobrain.gr/.

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει για την Κατερίνα; Τι κάνει; Χόμπι;
Ο ελεύθερος χρόνος για μία εργαζόμενη μητέρα στα χρόνια μας είναι εξ’ ορισμού περιορισμένος, αλλά έχω συνειδητοποιήσει τελευταία ότι είναι εξίσου απαραίτητο με τις άλλες καθημερινές υποχρεώσεις μας να εστιάζουμε έστω και για λίγο στον εαυτό μας και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του για να τον κρατάμε υγιή σε κάθε επίπεδο. Έτσι γυμνάζομαι πια συστηματικά μέσα στην εβδομάδα και επιπλέον φροντίζω να ξεκλέβω λίγο χρόνο για ένα σύντομο περπάτημα, εκμεταλευόμενη την ευκαιρία να «συναντήσω» και να αποκρυπτογραφήσω τον πιο εσωτερικό μου εαυτό.
Επιπλέον, λατρεύω τον κινηματογράφο και το θέατρο, αφού μία προσεγμένη ταινία ή μία απολαυστική παράσταση στέκονται αρκετά ικανά να «φορτίσουν» τις ψυχικές μου μπαταρίες για μεγάλο διάστημα.
Τέλος, αγαπώ πολύ να γνωρίζω και να συναστρέφομαι με ανθρώπους «ανοιχτούς» στην επικοινωνία και πιστεύω ακράδαντα πως υπάρχει πάντα αυτό το κάτι παραπάνω που μπορούμε να αποκομίσουμε από κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα. Μία τέτοια προσωπικότητα όπως της δικής σας αγαπημένη μου κ. Μαίρη, την πολυσχιδή και ενδιαφέρουσα, που αποτελεί πρότυπο για μένα όλα αυτά τα χρόνια και πυξίδα πολύτιμη σε κάθε νεότερη γυναίκα που προσπαθεί να χαράξει την πορεία της πότε σε φουρτούνες και πότε σε νηνεμία.
Σας ευχαριστώ πολύ λοιπόν και γι’ αυτό…

Κατερίνα, σ’ ευχαριστώ πολύ. Θα τα πούμε ξανά. Σε καμαρώνω.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το