Τοπικά

Η κατάθλιψη σύμμαχος σε εμφράγματα – Ολοκληρώθηκε το πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο στην Αγριά

Η κατάθλιψη που έχει ενταθεί ως φαινόμενο λόγω της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ύπουλο εχθρό για την εκδήλωση περιστατικών στεφανιαίας νόσου και εμφραγμάτων τονίστηκε μεταξύ άλλων σε πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο στην Αγριά, όπου έδωσαν το «παρών» πάνω από 250 διευθυντές, επιμελητές ειδικευόμενοι γιατροί καρδιολογικών κλινικών δημοσίων νοσοκομείων, ιδιωτικών κλινικών, στρατιωτικών νοσοκομείων.
Το 13ο πανελλήνιο συνέδριο κλινικών καρδιαγγειακών παθήσεων διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών Καρδιολογίας στο ξενοδοχείο Valis Αγριάς παρουσία πολλών καρδιολόγων.
Το συνέδριο ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι καρδιολογικές κλινικές παρουσίασαν το έργο τους, ενώ αναφέρθηκαν και οι τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών Καρδιολογίας κ. Αθανάσιος Κρανίδης επισήμανε πως «ήταν πάρα πολύ εποικοδομητικό το συνέδριο και ιδιαίτερα εκπαιδευτικό, καθώς το παρακολούθησαν και αρκετοί ειδικευόμενοι γιατροί. Επιλέξαμε τον Βόλο για το συνέδριο, καθώς εκτός από την φυσική του ομορφιά βρίσκεται και στην μέση της χώρας, οπότε βοηθά τα μέλη μας για την εύκολη μετάβαση».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό οι εξελίξεις στην καρδιολογία είναι ραγδαίες και εμείς ως επιστημονική εταιρεία έμπρακτα συμβάλλουμε και βοηθούμε τον Έλληνα καρδιολόγο στην απόκτηση νέων προσωπικών και οργανωτικών δεξιοτήτων για να εξελιχτεί σε κάθε επίπεδο. Όλοι οι Έλληνες καρδιολόγοι είναι επαρκώς ενημερωμένοι παρέχοντας πολύ καλές υπηρεσίες τόσο στα κρατικά όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ και οι ιδιώτες γιατροί φροντίζουν τους ασθενείς τους. Είναι πολύ υψηλό το επίπεδο των καρδιολόγων στην χώρα μας».

Ο κ. Κρανίδης εστίασε στη σημασία της πρόληψης αναφέροντας πως δεν θα πρέπει να τρώμε φαγητά με μεγάλες ποσότητες αλατιού, να μην καπνίζουμε, να διατηρούμε ένα καλό σωματικό βάρος και αν υπάρχει ζήτημα με τη χοληστερίνη, να αποφεύγονται τα λιπαρά. Επίσης πρέπει να λαμβάνεται και τηρείται η σωστή φαρμακευτική αγωγή από τον ασθενή. Έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο της υπέρτασης και την ανάγκη θεραπείας για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ενθαρρυντικό είναι πως ο κόσμος ενδιαφέρεται και προσπαθεί να κάνει τις προληπτικές εξετάσεις».
Αναφορικά με την επίδραση της κρίσης ο κ. Κρανίδης είπε πως «υπάρχουν το άγχος, η ανασφάλεια, αλλά και η κατάθλιψη που εντάθηκε μέσα στην κρίση και η οποία αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό για την εκδήλωση εμφραγμάτων και στεφανιαίων νοσημάτων».
Συμπλήρωσε δε πως υπάρχει η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής μέσα από τις διάφορες ιατρικές θεραπείες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το