Τοπικά

Η ιστορική σχέση της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία σε ημερίδα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης-Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 με θέμα «Θεσσαλία-Μακεδονία, μία διαχρονική ιστορική και φιλοσοφική προσέγγιση».
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο δήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Νασίκας Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του Δήμου και στα δύο ιστορικά πρόσωπα, που αποτέλεσαν κάποιες από τις θεματικές ενότητες της ημερίδας, τον Ρήγα Βελεστινλή αλλά και τη Νικησίπολις Φεραία, τη Φεραία Πριγκίπισσα που αποτέλεσε μία από τις συζύγους του βασιλιά Φίλιππου.

Πρόεδρος και συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο κ. Δεληβογιατζής Σωκράτης, καθηγητής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. Μίλησαν οι:
– Δεληβογιατζής Σωκράτης, καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του «Εργαστηρίου φιλοσοφικής έρευνας πάνω στο φαντασιακό» με θέμα: «Μακεδονία-Θεσσαλία, το μη διαιρέσιμο της γης».
– Μαρκόπουλος Ιωάννης, καθηγητής Φιλοσοφίας της Τεχνοεπιστήμης του Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης με θέμα: «Μακεδονία-Θεσσαλία, μία αρχαιοελληνική ιστορική σχέση και μία σχεδόν ανύπαρκτη φιλοσοφική συγγένεια».
– Πίκουλας Ιωάννης, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Νικησίπολις Φεραία».
– Νασίκα Ζωή, δρ. Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, καθηγήτρια Πανεπιστημίου των Φίλων του Λαού, με θέμα: «Εικόνες που έχουν σημείο αναφοράς την αρχαιότητα από τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Φεραίου».
– Καρβούνης Σταύρος, δικηγόρος – οικονομολόγος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θέμα: «Οι συνταγματικές διατάξεις του Ρήγα Φεραίου και το Εθνικό Δημόσιο Χρέος».
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και δόθηκε ραντεβού για την επόμενη ημερίδα. Ο κ. Νασίκας δώρισε στους ομιλητές βιβλία σχετικά με την περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου και τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το