Πολιτισμός

Η ιστορία του Αλμυρού ξετυλίγεται στα δύο νέα βιβλία του Βίκτορα Κοντονάτσιου που παρουσιάστηκαν χθες 

Ο Βίκτωρ Κοντονάτσιος έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη της Ιστορίας του Αλμυρού, με μοναδικό κίνητρό του την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ακούραστος ερευνητής του τόπου του, χθες το απόγευμα παρουσίασε δύο βιβλία που έχουν σχέση με την ιστορική πορεία του Αλμυρού από τη μυθολογία μέχρι σήμερα.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις «Η περιοχή του Αλμυρού στην Ιστορία» και η «Η ιστορία της περιοχής Αλμυρού σε δέκα μαθήματα». Η παρουσίαση έγινε από την πάντοτε δραστήρια Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», ενός εκ των ιστορικότερων σωματείων της Μαγνησίας, με έτος ίδρυσης το μακρινό 1896. Ο κ. Κοντονάτσιος κατέχει τη θέση του προέδρου στη Φιλάρχαιο Εταιρεία, η οποία μάλιστα στο παρελθόν βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη σημαντική μακρόχρονη προσφορά της. Ο ακάματος μελετητής της αλμυριώτικης Ιστορίας, κάτι που πράττει με μεγάλη προσήλωση και ζήλο εδώ και τρεις δεκαετίες, με τα δύο τελευταία βιβλία του υπενθύμισε σε όλους την αξία που έχει η ανάδειξη των σπουδαιότερων στιγμών του Αλμυρού, μα κυρίως η μεταλαμπάδευση των γνώσεων σε όλους τους κατοίκους του.

Αναφερόμενος στην πρώτη έκδοση, με τίτλο «Η περιοχή του Αλμυρού στην Ιστορία», ο κ. Κοντονάτσιος σημείωσε: «Κυκλοφόρησε το 2016 με δαπάνη του Δήμου Αλμυρού σε 300 αντίτυπα. Από αυτά τα 100 ήταν σε πολυτελή δερματόδετη έκδοση. Προσφέρεται ως δώρο από τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού σε επισήμους, όπως για παράδειγμα στην επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Αλμυρό το καλοκαίρι του 2017. Οι δερματόδετοι τόμοι δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, ενώ τα υπόλοιπα βιβλία διανεμήθηκαν σε βιβλιοθήκες, επιστήμονες και ιδιώτες. Η Φιλάρχαιος Εταιρεία το παρουσίασε επισήμως για πρώτη φορά».

Μέσα από τα 65 κεφάλαια του βιβλίου, που καταγράφει με λεπτομέρειες, αλλά και ακρίβεια, την ιστορική διαδρομή του Αλμυρού, ο κ. Κοντονάτσιος ανέδειξε με σαφήνεια την πορεία του ανά τους αιώνες. «Περιλαμβάνει όλη την ιστορία του τόπου μας. Βέβαια, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτέλεσε τη σύνοψη του υλικού που έχω συγκεντρώσει και κατανείμει σε πέντε βιβλία, συνολικής έκτασης 2.500 σελίδων και αφορούν στη μυθολογία, την αρχαία εποχή, το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία και καταλήγουν με τη νεότερη Ιστορία του Αλμυρού. Είναι έτοιμα και μόνο εάν βρεθεί κάποιος να χρηματοδοτήσει την έκδοσή τους, θα καταστεί δυνατό να κυκλοφορήσουν».

Το δεύτερο βιβλίο που παρουσιάστηκε χθες κι έχει τίτλο «Η ιστορία της περιοχής Αλμυρού σε δέκα μαθήματα», στις συνολικά 238 σελίδες του περιλαμβάνει όλα όσα διδάχθηκαν στα μαθήματα τοπικής Ιστορίας που διοργάνωσε με επιτυχία το πρώτο εξάμηνο του έτους που διανύουμε, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς». Επρόκειτο για μία πρωτοβουλία, που διήρκησε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2019 και προσέλκυσε το ενδιαφέρον δεκάδων Αλμυριωτών κάθε ηλικίας, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τα δέκα δίωρα μαθήματα και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της ιδιαίτερης πατρίδας τους. «Θα σταθώ ιδιαίτερα στην πλούσια μυθολογία του Αλμυρού, η οποία όμως παραμένει άγνωστη και ως ένα σημείο παραφθαρμένη. Για παράδειγμα στον μύθο με την κιβωτό του Δευκαλίωνα είναι ξεκάθαρο ότι προσάραξε στην Όθρυ. Οι περισσότεροι όμως μιλάνε για τον Παρνασσό. Υπάρχουν πολλά που είναι αγνοημένα ή παραγνωρισμένα. Και τα μαθήματα έγιναν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, να επισημάνουμε τις ιδιαιτερότητες της Ιστορίας του Αλμυρού. Η ανταπόκριση υπήρξε πέρα από κάθε προσδοκία και άπαντες περιμένουν να τα επαναλάβουμε», κατέληξε ο κ. Κοντονάτσιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το