Τοπικά

Η Ημέρα των Νεκρών “ζωντανεύει” στον Βόλο

Η «Ημέρα των Νεκρών» (Dia de los Muertos) γιορτάζεται ανελλιπώς στον Βόλο από το 2010, χάρη στην προσπάθεια της καθηγήτριας ισπανικών Adelina Jimenez, η οποία φέτος σε συνεργασία με την ομάδα ισπανικής γλώσσας «Hablando español» αναβιώνει τη μεξικάνικη γιορτή για 8η χρονιά στη σειρά.
Η Μεξικάνα καθηγήτρια ζει μόνιμα στον Βόλο από το 1987. Εδώ και μία οκταετία μεταφέρει στη… δεύτερη πατρίδα της τα έθιμα των συμπατριωτών της για την «Ημέρα των Νεκρών». «Το μόνο σίγουρο είναι πως η «Ημέρα των Νεκρών» έχει εξελιχθεί σε μία πολύ ισχυρή παράδοση. Όλοι στον κόσμο μπορούν να την αγκαλιάσουν, γιατί είναι μία αντανάκλαση της ζωής και του θανάτου», δήλωσε η κ. Jimenez, η οποία ετοιμάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την αυριανή εκδήλωση που ετοιμάζει στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου και ώρα 20:00, η γιορτή των Μεξικανών θα «ζωντανέψει» και στον Βόλο, με την Adelina Jimenez να στέκεται στο μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για το συγκεκριμένο έθιμο: «Κάθε χρόνο έρχονται πάρα πολλοί Βολιώτες, οι οποίοι αγαπούν την «Ημέρα των Νεκρών». Δεν τους τρομάζει ο θάνατος, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τη γιορτή, που συνδυάζει στοιχεία από τον αρχαίο πολιτισμό των Αζτέκων και των καθολικών Ισπανών».

Στη φετινή «Dia de los Muertos» τον πρώτο λόγο θα έχουν η εικόνα και ο ήχος. Η Μεξικάνα καθηγήτρια τόνισε ότι η αυριανή γιορτή θα είναι αφιερωμένη στους μουσικούς. «Θα έχουμε κοντά μας τον Κωνσταντίνο Κολέτσιο, ο οποίος θα ερμηνεύσει ισπανόφωνα τραγούδια διάσημων καλλιτεχνών, όπως είναι για παράδειγμα η Mercedes Sosa, ενώ έχουν επιλεγεί και αρκετά κομμάτια mariachi, μίας μουσικής που έχει χαρακτηρισθεί η ψυχή και η καρδιά του Μεξικού».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ταινία animation με τίτλο «Coco», η οποία θα προβληθεί αύριο στο «Αχίλλειον»: «Η Pixar με τη δημιουργία αυτής της ταινίας προβάλλει τη μεξικανική παράδοση, μέσα από την ιστορία ενός 12χρονου αγοριού που επιθυμεί διακαώς να πάρει μέρος στον τραγουδιστικό διαγωνισμό της «Ημέρας των Νεκρών» και υποχρεώνεται να οδηγηθεί στα άκρα για να βρει κιθάρα, φτάνοντας μέχρι τη χώρα των νεκρών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το