Οικονομία

Η οικογενειακή επιχείρηση εναλλακτική λύση στην ανεργία των νέων

katastima

Στις οικογενειακές επιχειρήσεις και τη διατήρησή τους στρέφονται οι νέοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Μιλώντας στο πρώτο φόρουμ Οικογενειακών Επιχειρήσεων από την KPMG ο κ. Μίχαλος είπε ότι παλαιότερη έρευνα «ανέδειξε το πρόβλημα της διαδοχής μιας οικογενειακής επιχείρησης μετά την συνταξιοδότηση του ιδρυτή της. Ένας στους δύο βιοτέχνες ισχυρίστηκε ότι η επιχείρησή του δεν θα είχε διάδοχη κατάσταση. Το ποσοστό αυτό ήταν μεγαλύτερο στον κλάδο της ένδυσης-υπόδησης, αφού επτά στους δέκα βιοτέχνες του κλάδου είχαν δηλώσει ότι δεν θα υπήρχε διαδοχή λόγω απροθυμίας της νέας γενιάς. Όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει μετά την οικονομική κρίση, καθώς η υψηλή ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων, οδηγεί τη νεότερη γενιά να επιθυμεί να συνεχίσει την λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης, καθώς αποτελεί μια σοβαρή εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της απασχόλησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι οικογενειακές επιχειρήσεις συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό τόσο στο εθνικό προϊόν κάθε χώρας όσο και στην απασχόληση αφού στις περισσότερες δυτικές οικονομίες ξεπερνούν το 80% του συνόλου των επιχειρήσεων. Και μπορεί να είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο εκτιμάται ότι παράγουν περισσότερο από το 40% του εκάστοτε εθνικού προϊόντος ενώ απασχολούν περισσότερο από το 35% των εργαζομένων.

Στη χώρα μας αυτά τα ποσοστά είναι σαφώς μεγαλύτερα γι’αυτό και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός των 20 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων ανά κλάδο ανήκει ή ελέγχεται από οικογένειες.

Αποδεικνύονται μάλιστα και πιο ανθεκτικές στην κρίση όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα μεγάλης διεθνούς μελετητικής εταιρείας για το προηγούμενο έτος.

«Στην Ελλάδα της κρίσης, πέρα από την εθνική στρατηγική που η Πολιτεία πρέπει και οφείλει να διαμορφώσει και να υλοποιήσει, είναι χρήσιμο και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να εντοπίσουν τα απαραίτητα βήματα για την μεγαλύτερη θωράκιση τους» ανέφερε ο κ.Μίχαλος και κατέθεσε 14 προτάσεις του Επιμελητηρίου για τη στήριξή τους αλλά και τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται στο συγκεκριμένο τομέα.

«Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Που θα στηρίζεται στην επένδυση, στις εξαγωγές, στην καινοτομία. Σε αυτό το μοντέλο η οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο» τόνισε ο κ.Μίχαλος.

Πηγή:efsyng.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το